האיש ששרף את המוסד: האמת מאחורי השליט החשאי של טורקיה

ישנן טענות כי השליט בפועל של טורקיה הוא למעשה שר החוץ פידאן וכי ארדואן הוא לא יותר ממריונטה נשלטת . כמו כן טוענים כי פידאן הינו סוכן בכיר של מדינה גדולה מאוד .

בדקנו במקורות הגלויים וזאת התמונה שהעלנו:

הטענות כי שר החוץ הטורקי הקאן פידאן (Hakan Fidan) הוא השליט בפועל של טורקיה וכי ארדואן הוא מריונטה שלו, כמו גם השמועות על היותו סוכן של מעצמה זרה, הן תאוריות קונספירציה ושמועות פוליטיות שאינן מבוססות על עובדות. בפועל, המשטר בטורקיה ריכוזי לחלוטין ונתון תחת שלטונו הבלעדי והאוטוקרטי של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן
עם זאת, מאחורי השמועות האלו עומד רקע גיאו-פוליטי מרתק ומרכזיותו של פידאן בצמרת השלטון באנקרה. 
מה עומד מאחורי הטענות שפידאן "שולט" בארדואן?
    • "הקופסה השחורה" של ארדואן: פידאן כיהן במשך 13 שנים (2010–2023) כראש ה-MİT (ארגון הביון הטורקי). ארדואן עצמו כינה אותו בעבר בפומבי "שומר הסודות שלי" ו"שומר סודות המדינה". מתוקף תפקידו, פידאן מחזיק במידע הרגיש ביותר על בכירי המשטר ומשפחת ארדואן. 
    • מאבק הירושה בטורקיה: בשל גילו ומצבו הבריאותי של ארדואן, בצמרת השלטון מתנהל מאבק ירושה יצרי. פידאן נחשב על ידי פרשנים רבים ליורש המנוסה והחזק ביותר (אל מול מקורבי ארדואן כמו חתנו, יצרן המל"טים סלצ'וק באירקטר). הכוח והעצמאות היחסית שצבר פידאן במערכת הביטחון והחוץ הולידו שמועות כאילו הוא זה שמנווט את המדינה מאחורי הקלעים. 
    • קמפייני דיסאינפורמציה: חלק גדול מהשמועות המציגות את ארדואן כחלש או נשלט מופצות על ידי גורמי אופוזיציה טורקיים וגולים (כמו תנועת FETÖ של פתהוללה גולן) במטרה לזרוע פילוג, חשדנות וערעור של יציבות השלטון באנקרה. 

סיפור ה"סוכן" – עם איזה מעצמה הוא משתף פעולה?
במהלך השנים הואשם פידאן על ידי גורמים שונים (ולעיתים מנוגדים) בעבודה עבור מעצמות זרות, מה שמוכיח שמדובר בהאשמות פוליטיות ולא בעובדות מודיעיניות:
    1. איראן (הציר השיעי): בשנת 2013 פורסם בוול סטריט ג'ורנל ובחשיפה של הכתב דיוויד איגנשיוס בוושינגטון פוסט, כי פידאן "שרף" והסגיר למודיעין האיראני רשת של כ-10 מרגלים מקומיים שפעלו עבור המוסד הישראלי באיראן. בעקבות זאת, במערב ובישראל עלו האשמות קשות כי לפידאן יש "זיקה מיוחדת" לטהרן וכי הוא תומך בציר האיראני. 
    2. ארצות הברית והמערב (נאט"ו): מנגד, מתנגדיו מהצד האסלאמיסטי-קיצוני או הלאומני בטורקיה האשימו אותו בעבר שהוא "פרו-אמריקאי" או סוכן CIA/נאט"ו. זאת בשל העובדה שבתחילת דרכו שירת פידאן כנגד בצבא טורקיה והוצב במפקדת נאט"ו בגרמניה, וכן למד באוניברסיטת מרילנד בארה"ב. 
    3. הקשר עם ישראל (המוסד): למרות ההתבטאויות הפומביות הקיצוניות והאנטי-ישראליות של פידאן (הכוללות קריאות חריפות נגד ישראל והסתה), מתחת לפני השטח פידאן ניהל במשך שנים, כראש המודיעין, קשרים הדוקים וחשאיים עם המוסד הישראלי. השיא היה בקיץ 2022, אז שיתפו הארגונים פעולה כדי לסכל תשתית טרור איראנית באיסטנבול שתכננה לחטוף ולרצוח אזרחים ישראלים. 

לסיכום , פידאן אינו מפעיל את ארדואן ואינו סוכן של מעצמה זרה. מדובר באסטרטג טורקי לאומני, ממולח וקשוח, שצבר כוח אדיר בזכות נאמנותו המוחלטת לארדואן ובניית זרוע ביון חזקה. פידאן מיומן בניהול קשרים כפולים (פועל מול איראן, רוסיה, ארה"ב וישראל במקביל כדי לשרת את האינטרס הטורקי), וזו בדיוק הסיבה שבגללה כל צד נוטה להאשים אותו בנאמנות לצד היריב.