מאות חיילים קולמביאנים פותו להגיע להלחם בסודן. מה מאחורי? חלק ב’

 

פיתיון והחלפה

שנה לאחר פרישתו, מומחה לכטב”מים צבאי קולומביאני קיבל הודעת וואטסאפ.

בשיחה עם AFP בעילום שם, הוא אמר כי נכתב: “יש יוצאי צבא המעוניינים לעבוד? אנחנו מחפשים אנשי מילואים מכל כוח. פרטים בהודעה ישירה”.

אדם שהזדהה כקולונל לשעבר בחיל האוויר אמר לאדם בן ה-37 שהמשרה היא בדובאי. הוא הסכים.

מדי שנה, אלפי חיילים קולומביאנים פורשים לגמלאות, צעירים יחסית ועם פנסיות נמוכות.

רבים מצאו הזדמנויות על שכרם של אבו דאבי בעבר, בשמירה על צינורות נפט ובלחימה בתימן נגד המורדים החות’ים.

אבל בשיחת מעקב, נאמר לוותיק שדובאי תהיה, למעשה, רק תחנת עצירה לכמה חודשי אימונים.

לאחר מכן הוא יוצב ב”אפריקה” כדי לבצע סיור טקטי.

בחשדנות, הוא יצר קשר עם חבר שכבר עובד באמירויות, שהזהיר אותו שהוא כנראה יגיע לסודן. הוא ויתר על ההזדמנות.

רבים מבני ארצו לקחו את ההצעה ויצאו למסעות שנועדו ככל הנראה להתחמק מגילוי.

אבל חלק מהלוחמים היו רשלניים יותר מאחרים.

שכיר חרב אחד, כריסטיאן לומבאנה, תיעד ברשתות החברתיות את מסעותיו לסודן בשנת 2024 דרך צרפת ואבו דאבי.

סרטון טיקטוק שפרסם הציב אותו במדבר בדרום מזרח לוב, על פי קולקטיב החוקרים בלינגקט.

מזרח לוב נשלטת על ידי איש הצבא החזק ח’ליפה חפתר, שעלה לשלטון בתמיכת איחוד האמירויות הערביות.

מאז תחילת מלחמת סודן, שטחו היה מסדרון חיוני עבור ה-RSF, שסיפק נשק, דלק ולוחמים.

ימים ספורים לאחר פוסט הטיקטוק האחרון שלו, שיירתו של לומבאנה נקלעה למארב במדבר דארפור.

סרטון שצולם על ידי לוחם יריב הפך ויראלי, והציג את מסמכיו ותמונות משפחתו של לומבאנה מפוזרים בחול. בדרכונו הוצגה חותמת כניסה ללוב.

José Miguel Vivanco on Revelations of Surveillance from Colombia's Top  Commander

 

עצירת ביניים בסומליה

מסמכים ועדויות שהגיעו לידי AFP מצביעים על הקולונל הקולומביאני בדימוס אלוורו קיחאנו כדמות שעומדת מאחורי הגיוס.

סוכנות הידיעות AFP שוחח עם שותפו העסקי לשעבר, רב-סרן לשעבר עומר רודריגז, שאמר כי לאחר מספר מארבים במדבר בשנה שעברה, קיחאנו “השהה” את המבצע.

השנה, שכירי חרב החלו לעבור דרך בוסאסו בסומליה, שם מקורות מקומיים סיפרו ל-AFP כי מקטע של בסיס צבאי בניהול איחוד האמירויות הערביות אירח מחלקות של זרים במדים, שהובלו במטוסי מטען.

בוסאסו נמצאת במדינת פונטלנד, שהיא חלק מהאוטונומיה למחצה בסומליה, שם אבו דאבי אימנה, חימשה ומימנה את כוח המשטרה הימית של פונטלנד מאז 2010, כך על פי מומחי האו”ם ואנליסטים ביטחוניים.

מקורות ביטחון מסרו כי גורמים צבאיים של האמירויות מוצבים באזור מופרד בשדה התעופה.

בנובמבר דווח על דליפת נתונים מסיבית ממערכת הוויזות האלקטרוניות של סומליה, שחשפה נתונים אישיים של לפחות 35,000 איש, לכאורה כולל קולומביאנים הנוסעים לסודן.

בתגובה לטענות, אמר היועץ לביטחון לאומי של סומליה, אווס האגי יוסוף,  “אנחנו חייבים לחקור, ואנחנו עוסקים בזה”, אך הדגיש את הצורך בראיות מוצקות וביחסים טובים עם האמירויות.

בכיר באיחוד האמירויות הערביות אמר כי איחוד האמירויות הערביות “דוחה כל טענה לפיה היא סיפקה, מימנה, הובילה או הקלה על אספקת נשק לכל אחד מהצדדים הלוחמים, דרך כל ערוץ או מסדרון. טענות אלה שקריות, חסרות בסיס וסותרות את הראיות הקיימות”.

הגורם הרשמי אמר: “איחוד האמירויות הערביות מחויב להשגת הפסקת אש בסודן”.

דיווחים מסומליה מצביעים לכאורה על כך שהמדינה שימשה כתחנת עצירה.

שר ההגנה של סומליה, אחמד מועלים פיקי, אמר לפרלמנט כי מטוסים טסו מבוסאסו “לצ’אד וניז’ר, והגיעו למערב סודן”.

מקומי אחד שמגיע לעתים קרובות לשדה התעופה במסגרת עבודתו סיפר כי בין מרץ ליולי ראה קבוצות של גברים זרים בהירי עור “באמצע שנות השלושים והארבעים לחייהם, עם מבנה גוף צבאי, עומדים בשורה ומועברים במטוסי מטען”.

הוא אמר שלעתים קרובות ליוו אותם לחלק בשדה התעופה בו שוכנו פקידים מהאיחוד האמירויות.

עלי ג’אמה, תושב בוסאסו נוסף, אמר שראה זרים בציוד טקטי הובלו במטוס מטען באפריל.

תמונות לוויין של שדה התעופה שהתקבלו לידי AFP מראות באופן קבוע מספר מטוסי תובלה מדגם איליושין IL-76D, זהים לאחרים שזוהו בבסיסי חיל האוויר באיחוד האמירויות הערביות ובלוב. נתוני מעקב טיסות שנותחו על ידי AFP מראים גם פעילות אינטנסיבית של אותו סוג מטוס בשדה התעופה.

אותו מודל נקשר לקווי אספקה ​​של RSF דרך צ’אד.

Fact Check: Viral 'Colombian mercenaries' video isn't from Sudan

שובל נייר

בשבוע שעבר הטילה ארצות הברית סנקציות על קיחאנו ואשתו קלאודיה אוליברוס כנקודות מפתח ב”רשת רב-לאומית המגייסת קולומביאנים” ללחימה בסודן.

“מאז ספטמבר 2024, מאות אנשי צבא קולומביאנים לשעבר נסעו לסודן כדי להילחם לצד ה-RSF”, מסר משרד האוצר האמריקאי, והוסיף כי חלקם אימנו מגויסים ילדים.

סוכנות הידיעות AFP שוחחה עם שני שכירי חרב לשעבר שאמרו כי סוכנות השירותים הבינלאומיים של קיחאנו, הידועה גם בשם A4SI, שלחה מגויסים תחילה לאיחוד האמירויות הערביות, אחר כך למזרח לוב ולאחר מכן לסודן.

שותפו העסקי המנוכר, מייג’ור רודריגז, ייסד את A4SI – לכאורה חברת גיוס עובדים – בשנת 2017. הוא שיתף פעולה עם קיחאנו, שלדברי רודריגז היו לו קשרים טובים יותר באיחוד האמירויות הערביות.

בשנת 2022, כשהוא שקוע בחובות, מכר רודריגז את מניותיו לאוליברוס, שעדיין הבעלים של החברה על פי רישומים משפטיים.

הוא דיבר לסוכנות הידיעות AFP במה שלדבריו היה ניסיון לטהר את שמו, והאשים את קיחאנו בניסיון “להציב 2,500 גברים” בסודן.

סוכנות הידיעות AFP השיגה 26 מסמכים חתומים על ידי קולומביאנים במזרח לוב, המאשרים לחברה שבסיסה באמירויות, Global Security Services Group (GSSG), לשלם את משכורותיהם.

חוזה אחד שראה סוכנות הידיעות AFP , שכלל סעיף סודיות, הראה קולומביאני שנשכר כ”מאבטח”. המשכורות הועברו דרך חברה הרשומה בפנמה.

רישומי תאגידים של איחוד האמירויות משנת 2018 מראים ש-GSSG נמצאת בבעלות איש העסקים מוחמד חמדאן. אתר האינטרנט שלה מפרט אותה כ”ספקית שירותי האבטחה הפרטית היחידה החמושה עבור ממשלת איחוד האמירויות”.

GSSG החברה הסירה לאחרונה מאתר האינטרנט שלה קטע שפרטיו רשמו שלושה מלקוחותיה: משרד הפנים של איחוד האמירויות הערביות, משרד החוץ ומשרד לענייני נשיאות.

אף אחת מהחברות המפורטות ברשימה הגיבה לבקשות AFP לתגובה.

בתגובה לשאלות במסגרת חקירה זו, אמר גורם רשמי באמירויות לסוכנות הידיעות AFP : “אנו דוחים מכל וכל כל טענה למתן תמיכה כלשהי לאחד הצדדים הלוחמים מאז תחילת מלחמת האזרחים, ומגנים את הזוועות שבוצעו על ידי שני הצדדים הלוחמים”.

איחוד האמירויות הערביות הכחישה זה מכבר את ההאשמות על תמיכת ה-RSF.

אבל דיווחים של מומחי האו”ם, מחוקקים אמריקאים וארגונים בינלאומיים אומרים שמדינת המפרץ תמכה בכוחות הצבאיים למחצה, תוך הפרה של אמברגו נשק של האו”ם על דארפור.

על פי דיפלומטים ואנליסטים, איחוד האמירויות הערביות מתעניינת במרבצי הזהב של סודן, באדמות החקלאיות הפוריות, בחוף הים האדום הארוך ובמיקומה האסטרטגי בין קרן אפריקה לסאחל.

מחוקקים קולומביאנים העבירו לאחרונה חוק האוסר על גיוס שכירי חרב, לאחר זעם כלפי בני ארצם שצץ במהלך השנים בסכסוכים מאפגניסטן ועד אוקראינה.

אבל זה היה מאוחר מדי עבור לוחם קולומביאני אחר, שמת בקרב בסודן בשנה שעברה בגיל 25.

“אפרו הגיע לקולומביה”, אמרה לסוכנות הידיעות AFP אישה שזיהתה את עצמה כבת דודתו .

Colombian mercenaries spotted in Sudan amid deepening crisis • FRANCE 24  English

קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות