מצרים מכחישה נמרצות הידיעות על הקמת בסיס אמריקאי באיי טיראן וסנאפיר וטוענת כי הם בשליטתה המלאה
בתחילת החודש נפוצו ידיעות כי סעודיה הציעה לארה”ב להקים בסיסים צבאיים באיים טירן וסנאפיר.
התגובות המצריות לידיעות אלו לא אחרו להגיע.
האלוף סמיר פרג’, מומחה צבאי ואסטרטגי בולט, הכחיש שמועות שהופצו על ויתור על ריבונותה של מצרים על איי טיראן וסנאפיר , והדגיש כי מצרים “נותרה נוכחת ושולטת בשני האיים, ושליטתה נותרה ללא שינוי כבר יותר מ- 80 שנה”. הוא גם הדגיש כי הדיבורים על בקשת סעודיה להקים בסיס אמריקאי בשני האיים “חסרי בסיס לחלוטין”, והוסיף כי “אם בקשה כזו תוגש, היא תידחה” על ידי הצד המצרי.
פרטי דבריו של האלוף סמיר פרג
בהצהרות בלעדיות, אישר האלוף סמיר פרג כי הנוכחות המצרית באיים טיראן וסנאפיר נמשכת ללא הפרעה במשך עשרות שנים. בהקשר זה, אמר, “שני האיים נמצאים תחת ריבונות מצרית מלאה במשך יותר משמונה עשורים, ומצב זה לא השתנה כלל, למרות כל השמועות האחרונות”.
פרג הוסיף, “הנוכחות הצבאית המצרית בשני האיים נמשכת, וכוחות מצריים מוצבים שם כדי לאבטח את כל האזור, במיוחד לאור העובדה ששני האיים נהנים ממיקום אסטרטגי חיוני השולט בכניסה למפרץ עקבה”.
בנוגע לשמועות שהופצו על בקשת סעודיה להקים בסיס צבאי אמריקאי בשני האיים, טען האלוף סמיר פרג כי ידיעה זו “שקרית לחלוטין ואין לה בסיס במציאות”, והדגיש כי “מצרים לא תאפשר נוכחות צבאית זרה באזור רגיש ואסטרטגי זה”.
הוא המשיך, “גם אם תוגש בקשה כזו, היא תתקבל בדחייה מוחלטת מצד הצד המצרי, משום שהיא משפיעה ישירות על הביטחון הלאומי המצרי “.
החשיבות האסטרטגית של איי טיראן וסנאפיר
החשיבות האסטרטגית של איי טיראן וסנאפיר טמונה במיקומם הגיאוגרפי הרגיש, שכן הם שוכנים בכניסה למפרץ עקבה, מה שהופך אותם לשתי נקודות דומיננטיות לשיט ימי באזור.
ד”ר חוסאם מונס, פרופסור ליחסים בינלאומיים, מסביר: “מיקומם האסטרטגי של שני האיים מעניק לשולטים בהם את היכולת לשלוט בתנועת הספנות לנמלי ישראל – אילת ועקבה – ירדן, מה שמעניק להם חשיבות יוצאת דופן במשוואת הביטחון של האזור כולו.”
הוא הוסיף, “שליטה בשני האיים פירושה שליטה במצר טיראן, נתיב מים בינלאומי בעל חשיבות רבה לסחר העולמי ולביטחון האזורי. לכן מצרים להוטה להבטיח את המשך שליטתה באזור חיוני זה”.
המהנדס הימי עאדל עבד אל רחמן מציין כי: “האי טיראן משתרע על שטח של כ-80 קמ”ר, בעוד שהאי סנפיר משתרע על שטח של כ-33 קמ”ר. מצר טיראן, שרוחבו כ-5.5 קילומטרים, מפריד ביניהם, ומעניק להם ערך אסטרטגי עצום.”
השלכות המצב הנוכחי על הביטחון האזורי
דבריו של האלוף סמיר פרג מדגישים את החשיבות של שמירה על נוכחותה של מצרים בשני האיים כדי להבטיח את הביטחון האזורי, במיוחד לאור המתיחות הגוברת באזור.
ד”ר חסן נפאא, פרופסור למדע המדינה, מעיר: “המצב הנוכחי בים סוף עד לתחרות בינלאומית ואזורית עזה , וישנם ניסיונות מצד מעצמות בינלאומיות ואזוריות להשיג דריסת רגל באזור אסטרטגי זה.”
הוא הוסיף, “אישור המשך שליטתה של מצרים בשני האיים מגיע במסגרת מחויבותה של מצרים להגן על האינטרסים האסטרטגיים שלה ולאבטחת נתיבי שיט ימיים בים סוף, שהוא עורק חיוני לסחר העולמי”.
האלוף טלאט מוסלם, מומחה צבאי, מציין כי “כל נוכחות צבאית זרה באזור זה תהיה בעלת השלכות חמורות על הביטחון הלאומי המצרי והערבי. לכן, טענתו של האלוף סמיר פרג’ כי מצרים דוחה כל בסיס צבאי זר באזור זה משקפת את החזון האסטרטגי של מצרים”.
חשוב לזכור כי מצרים הסכימה להחזיר את 2 האיים לבעלותם המקורית , לידי סעודיה , לא לפני שמצרים סחטה מהם כמה מיליארדי דולרים החסרים בקופתה של מצרים לקניית מוצרי מזון בסיסיים לבני עמה , כסף שסעודיה אכן שלמה וכבר נערכה לקבל את הבעלות על 2 האיים.
הנסיגה המצרים מעמדתה , ובמיוחד לאחר שכבר קבלה תשלום נכבד עבור “סחורה” שבכלל לא שלה , עוד יתקל בתגובה סעודית בבוא העת.
קרדיט: אלמנשאר קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות