לא ניתן עוד להסתיר: משבר קשה ביחסי סוריה ומצרים

מאמצים דיפלומטיים להשיג פיוס בין מצרים לממשל הסורי החדש נכשלו. התיווך של טורקיה וקיומו של פגישה בין שר החוץ הסורי, אסד אל-שייבאני, לשר החוץ המצרי, בדר עבד אל-עטי באנקרה בפברואר האחרון היו הבולטים ביותר. קהיר החריפה את עמדתה נגד סוריה, ובתחילת יוני הסכים בית המשפט המנהלי של מצרים לדון בתביעה פוליטית שהוגשה נגד נשיא סוריה, אחמד אל-שרע, בהאשמתו בהפרות שיטתיות של זכויות אדם נגד מיעוטים עדתיים ודתיים בסוריה, ובמיוחד באזור החוף. תביעה זו סותרת דיווחים מהאיחוד האירופי המאשרים את מעורבותם של שרידי משטר אסד באירועים שפרצו בחוף הסורי לפני מספר חודשים.

קבלת התביעה נגד א-שרע התרחשה במקביל להחמרת ההגבלות על סטודנטים סורים הלומדים באוניברסיטאות במצרים, כולל הליכים מחמירים יותר להנפקת מסמכים רשמיים, מניעת חזרה למצרים לאחר ביקור בסוריה, והשעיית רישום של אחרים בטענה שלא קיבלו את האישורים הנדרשים.

Formable Idea: United Arab Republic | Fandom

קרדיט: ויקיפדיה

המודל הסורי מטריד את המשטר המצרי

הרשויות המצריות לא הסתירו את חששותיהן מהרגעים הראשונים לאחר נפילת משטר אסד, מבצע צבאי של פלגי אופוזיציה סוריים, בראשות האסלאמיסטית היאת תחריר א-שאם. הן עצרו סורים שחגגו את נפילת אסד, עיכבו את הנפת הדגל הסורי החדש בשגרירות הסורית בקהיר, והחמירו את ההגבלות על מתן היתרי שהייה לסורים.

נראה כי נדודי השינה הרשמיים במצרים גברו עם ההכרה הבינלאומית ההולכת וגדלה בממשל הסורי החדש, בניגוד לצפוי בהתחשב ברקע האידיאולוגי שלו. מספר מדינות בעלות רגישות עמוקה לשלטון התנועות האסלאמיסטיות, כמו צרפת ואיחוד האמירויות הערביות, נפתחו בפני הממשל הסורי, קיבלו את פקידיו וחתמו עמו על הסכמים כלכליים. דבר זה לווה בשיח חסר תקדים שהציג הממשל הסורי, כזה שמעולם לא נעשה בו שימוש על ידי תנועות אסלאמיסטיות שעלו לשלטון לפניו. שיח זה מדגיש אזרחות, עבודה במסגרת המדינה ודוחה את ייצוא המהפכה.

שריעה וסיסי

קרדיט: סוריה טי וי      קרדיט לתמונות: סאנ”א