מסר אסטרטגי מאוקראינה: עידן בסיסי חיל האוויר הגלויים הסתיים, ומטוסים הפכו למטרות חשופות, והלקח הישראלי
תקיפה אחת הביאה לשיקול מחדש את כל נושא אבטחת בסיסי חיל האוויר האמריקאים. ההתקפה האוקראינית על שדות תעופה צבאיים רוסיים לא הייתה רק מכה ליוקרתה הצבאית של רוסיה, אלא מסר ישיר לוושינגטון: עליונות אווירית אינה מובטחת עוד בעידן הרחפנים הפרימיטיביים.
התקיפה ההיא, שכוונה נגד מטוסי התרעה רוסיים ומפציצים שחנו חשופים בשדות התעופה, הדגימה את שבריריותן של תשתיות ההגנה אפילו בקרב מעצמות-על. התמונות שהגיעו מרוסיה הטרידו לא רק את הקרמלין אלא גם את הפנטגון, שכן הן שיקפו אפשרות לארוע דומה בבסיסי חיל האוויר האמריקאים, שם מפציצים עומדים ללא הגנה, ומחכים לאיום שעשוי להיות קרוב.
מפקד חיל האוויר האמריקאי הודה בגלוי שרוב בסיסי האוויר האמריקאים, בתוך המדינה ומחוצה לה, אינם מבוצרים כראוי, וכי מטוסים אמריקאים חשופים בדיוק כמו עמיתיהם הרוסים. ראש מטה חיל האוויר שאל: “האם אנו מגנים על מה שיש לנו, או שאנו תוקפים את מה שלא ניתן להגן עליו?”
קרדיט: צבא אוקראינה
מה שגורם לחששות הכבדים הוא שמפציץ B-2 יחיד עולה כ-2 מיליארד דולר, אך הוא חסר גג שיגן עליו מפני פגיעה פשוטה. בינתיים, סין בנתה יותר מ-650 מקלטים מבטון למטוסי הקרב שלה, בעוד שבסיסים אמריקאים בגואם, טקסס, ובמקומות אחרים נותרו חשופים להולכי רגל ומשאיות חולפות. אין תוכנית שאפתנית לבניית מקלטים, למרות שכל אחד מהם עולה לא יותר מ-30 מיליון דולר.
מציאות זו הכעיסה את בכירי הצבא האמריקאי והציתה דיון רחב בנוגע לסדרי עדיפויות בהוצאות הביטחון וההיתכנות להמשיך ולהזניח את ביצור בסיסי האוויר בעולם המאוים יותר ויותר על ידי כלי טייס זולים וכטב”מים קטנים.
קרדיט: צבא אוקראינה
הלקח הישראלי הוא ברור מאליו. כל בסיסי חיל האוויר האסטרטגים של ישראל בנגב נמצאים בסמוך לריכוזי בדואים גדולים , שחלקם לפחות ידועים באיבתם העמוקה לישראל ובשיתוף הפעולה שלהם עם אוייבי המדינה.
אותם בדואים כבר הוכיחו לכולם שהם הצליחו להטמיע בהצלחה גדולה הפעלת מגוון גדול של רחפנים , החל מהדגם הקל ביותר וכלה בדגמים הגדולים המסוגלים לשאת מטען של מאות קילו.
במחיר מסויים הם יסכימו להשמיד חלק גדול מהזרוע האווירית האסטרטגית של חיל האוויר הישראלי במתקפה פתאומית נוסח 7 לאוקטובר .
אני מאמין שישראל כבר נתנה את דעתה לבעייה וייצרה פתרון מניח את הדעת. אבל שווה לבדוק שהפקודות התמלאו!!
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות: חיל האוויר האמריקאי – הצלם ברייס מור