הסכם הגרעין המתגבש בין ארה”ב ואיראן – והמחלוקות במשא ומתן

הסכם הגרעין המתגבש – והמחלוקות במשא ומתן, כפי שמתפרסם ע”י סוכנות הידיעות רויטרס:

– התפנית בשיחות עם איראן באפריל הובילה לתדהמה מצד ראש הממשלה נתניהו שהגיע לבית הלבן כדי לקבל את תמיכת ארה״ב לתקיפה באיראן.

– סבב השיחות הרביעי (אם יתקיים) צפוי להתרחש ברומא.

– ההסכם עשוי לא להיות שונה מאוד מההסכם המקורי עליו חתם הנשיא אובמה, אבל תוקפו עשוי להיות 25 שנים, וצפוי לעצור אבל לא למנוע לגמרי את פרוייקט הגרעין האיראני.

– איראן צפויה להגביל את מלאי וסוגי הצנטריפוגות שבידה, ותדלל, תייצא או תעביר לפיקוח של סבא״א את האורניום המועשר לרמת 60% שבידה, אלו בתמורה להקלות בסנקציות.

– ראש הממשלה נתניהו דורש פירוק מלא של תוכנית הגרעין, כמו שהיה עם לוב, אבל באיראן אומרים שלא ידונו על אפשרות כזו.

– בתנאים הנידונים כיום, איראן תגביל את ההעשרה לגובה של 3.67%. כמו כן איראן מוכנה להעניק גישה רחבה לסבא״א על מנת לפקח על מתקני הגרעין.

– ההסכם לא יוביל לפירוק תוכנית הגרעין, אלא רק לצימצום ולהשארתו תחת פיקוח.

– בין המחלוקות כעת בשיחות המשא ומתן – האם איראן תשאיר צנטריפוגות עם אורניום מדולל בשטחה, ותעביר חלק מהצנטריפוגות לרוסיה, או שתשאיר הכל בשטחה.

– ומחלוקת נוספת – פרוייקט הטילים: ישראל וושינגטון דורשות הפסקה מלאה של ייצור טילים בליסטיים, בעוד איראן טוענת כי יש לה את הזכות להגנה עצמית. ארה״ב ממשיכה לנסות להכניס את הנושא בסעיפי ההסכם.

– ראש הממשלה נתניהו רואה במצב הנוכחי הזדמנות נדירה ואפשרות לתקיפת תוכנית הגרעין. ארצות הברית מתנגדת לאפשרות הזו מכמה סיבות, כשאחת מהן היא ההשפעה על המדינות במפרץ.

קרדיט: ערוץ הטלגרם ברק בטש     קרדיט לתמונות: פרס טי וי