מכון המחקר הסורי “ג’וסור”:המספרים והפריסה של אתרים צבאיים זרים בסוריה

*- מרכז ג’וסור ללימודים הסורי בסט מפות וגרפיקה אנליטית המציגים את המספרים והמיקומים של אתרים צבאיים זרים בסוריה במהלך המחצית הראשונה של 2023.    *- איראן מחזיקה מול גבול ישראל כ-100 אתרים צבאים המאויישים לא רק באנשי משמרות המהפכה אלא גם בלוחמי כוחות הפרוקסי שלה הכוללים את המיליציות העיראקיות והאפגניות וכן את לוחמי חיזבאללה הלבנונים   *- במחוז קונייטרה הגובל עם גבול הגולן הישראלי יש רק מאחז צבאי רוסי אחד למרות שרוסיה הבטיחה לישראל להרחיק את הכוחות האיראנים הרחק מגבול ישראל.      *- אם מה שרואים אינו התבססות איראנית עמוקה מול גבול ישראל אז מה כן ? 

 

המרכז אישר כי מספר האתרים הזרים בסוריה גדל משמעותית במהלך שנת 2023, עם עלייה של 77 אתרים בהשוואה לשנה שעברה.

המרכז גם ציין כי המשימות, המספרים והציוד של האתרים משתנים בהתאם לאינטרסים של המדינות הפרוסות בסוריה (טורקיה, רוסיה, איראן והקואליציה הבינלאומית).

 

מספר האתרים הצבאיים הזרים בסוריה

הנתונים שמסר מרכז “ג’סור למחקר”, בשיתוף מוסד “אינפורמגין” לניתוח נתונים, הראו כי ישנם 830 אתרים צבאיים זרים, בין שהם בסיסים שלמים ובין שהם מאחזים צבאיים בלבד, בסוריה.

אתרים אלו פרוסים בכל ארבע עשרה המחוזות בסוריה, ובאזורי ההשפעה המקומיים השונים (האופוזיציה, המשטר וה-SDF).

מפת האתרים הצבאיים הזרים בסוריה:

 

מחוז חאלב כולל את המספר הגדול ביותר של אתרים זרים עם 186 אתרים, ואחריו  מחוז ריף דמשק עם 114 אתרים, לאחר מכן מחוז דיר א-זור עם 92 אתרים ומחוז אידליב עם 84 אתרים.

בבירה, דמשק, יש את המספר הנמוך ביותר של אתרים זרים, 9 אתרים, אחריה טרטוס עם 11 אתרים, לאחר מכן א-סויידה עם 22 אתרים, ולטקיה עם 33 אתרים.

במחוז חומס יש 72 אתרים, מחוז חמה 47, מחוז דרעא 49, מחוז אלחסכה 42, מחוז א-רקה 35 ומחוז קוניטרה, הגובל עם ישראל, 34 אתרים.

 

נוכחות איראנית (כולל כוחות הפרוקסי שלה) בסוריה

איראן מחזיקה במרבית האתרים הצבאיים בסוריה, 570 אתרים הפזורים על פני 55 בסיסים ו-515 מאחזים צבאיים, לאחר שבשנה הקודמת היו לה רק 469 אתרים.

אתרים אלה מפוזרים על פני 14 מחוזות סוריה, כאשר חאלב נמצאת בראש עם 117 אתרים,ריף דמשק  עם 105, דיר א-זור עם 77, חומס עם 67, ודרעא (הגובלת עם גבול ישראל בדרום הגולן) , עם 44 אתרים.

איראן נמצאת גם ב-33 אתרים במחוז קוניטרה, 29 אתרים בחמה, 27 אתרים באידליב, 17 אתרים בלטקיה, 16 אתרים בא-ראקה ו-15 אתרים במחוז א-סויידה בדרום סוריה.

בטרטוס יש 9 אתרים, דמשק 7 אתרים ואל-חסכה 7 אתרים.

מפת האתרים הצבאיים האיראנים וחיזבאללה בסוריה:

המרכז מדגיש כי הבסיסים האיראניים מאופיינים בחוסר יכולתם לפתוח בפעולות צבאיות באופן חד צדדי, בשל היעדר תשתיות, ובהיערכות מחדש התכופה כדי להימלט מתקיפות ישראליות.

 

פריסת הכוחות הרוסיים בסוריה

לרוסיה יש 105 אתרי צבא בסוריה, לאחר שהיו לה 132 אתרים בשנה שעברה, והם מחולקים על פני 20 בסיסים ו-85 מאחזים צבאיים, מתוכם 17 ממוקמים במחוז חמה, 14 במחוז לטקיה, 14 במחוז אל-חסאקה, 11 במחוז חאלב, 8 במחוז ריף דמשק ו-8 במחוז א-רקה, במחוז א-סויידה ישנם  7 אתרים, במחוז אידליב 6 אתרים, במחוז דיר א-זור 6 אתרים, במחוז דרעא 5 אתרים, במחוז חומס 4 אתרים, 2 בדמשק, 2 במחוז טרטוס ואתר אחד במחוז קוניטרה.

מפת האתרים הצבאיים הרוסים בסוריה:

המרכז אישר כי רוסיה צמצמה את פעילותה בסוריה לאחר שפלשה לאוקראינה לראשונה מאז התערבותה הצבאית ב-2015.

הוא גם ציין כי האתרים הרוסיים בסוריה מתאפיינים בהחזקתם של סוגי נשק שונים,והיא נהנית מעליונות חיל האוויר ואמצעי איסוף מודיעין בזירה.

למרות צמצום הפריסה הצבאית שלה, המרכז אומר כי הדבר אינו משפיע במידה רבה על השפעתה של רוסיה בסוריה.