פריצת החסימה האיראנית במצרי הורמוז: ארה"ב העבירה בבטחה 2 ספינות משא. ספויילר: לא נורתה אפילו יריה אחת!

דיווח: הכוחות האמריקאיים אישרו את הצלחת המעבר של שתי ספינות מסחריות הנושאות דגל אמריקאי במצר הורמוז, והצביעו על כך שמשחתות הטילים המונחות ממוקמות כעת במפרץ לאחר מעברן את המצר כדי לתמוך ב"מבצע החירות" ולהבטיח את חידוש תנועת השיט המסחרי, תוך המשך הטלת המצור הימי על נמלי איראן. 

מעבר שתי הספינות המסחריות האמריקאיות היום (4 במאי 2026) הוא שלב מכריע ב"מבצע חירות" (Project Freedom), עליו הכריז הנשיא טראמפ. המהלך נועד לשבור את המצור הימי האיראני במצר הורמוז ולאפשר לספינות מסחריות שנתקעו באזור לצאת בבטחה.
 המשמעות של מעבר האוניות
  • שבירת הסטטוס קוו: המעבר מהווה קריאת תיגר ישירה על השליטה האיראנית במצר, לאחר שטהרן מנעה תנועת שיט במשך שבועות.
  • ליווי צבאי: משחתות טילים אמריקאיות ליוו את הספינות המסחריות כדי להבטיח את שלומן, מה שמסמן מעבר של ארה"ב למדיניות של הגנה אקטיבית על השיט.
  • המשך המצור על איראן: בעוד ארה"ב מאפשרת שיט חופשי לספינות ניטרליות, היא ממשיכה להטיל מצור ימי על נמלי איראן כחלק מהעימות המתמשך.
התגובה האיראנית
תגובת איראן הייתה תוקפנית מאוד וכללה הצהרות ופעולות בשטח:
  • איומים בתקיפה: מפקדים בכירים באיראן הכריזו כי "כל כוח זר, ובמיוחד הצבא האמריקאי התוקפני, יותקף אם ינסה להיכנס למצר הורמוז".
  • דרישה לתיאום: טהרן הבהירה כי היא אינה מכירה ב"מבצע חירות" ודורשת שכל ספינה שעוברת במצר תתאם זאת מראש עם כוחותיה.
  • דיווחים על חיכוך צבאי: התקשורת האיראנית טענה כי כוחותיה שיגרו טילים, רקטות וכטב"מים לעבר משחתות אמריקאיות שניסו להיכנס למצר ואף טענה כי פגעה באחת מהן בשני טילים (טענה שהוכחשה בתוקף על ידי פיקוד המרכז האמריקאי – CENTCOM).
  • הפרת הפסקת האש: בכירים בפרלמנט האיראני הזהירו כי התערבות אמריקאית במשטר הימי במצר תיחשב להפרה של הסכמי הפסקת האש הקיימים.
 היקף המבצע האמריקאי
לפי הודעת CENTCOM, המבצע כולל כוחות משמעותיים כדי להרתיע את איראן:
    • כוח אדם: כ-15,000 חיילים ואנשי צוות.
    • כוח אווירי: למעלה מ-100 כלי טיס (מבוססי יבשה וים).
    • טכנולוגיה: שימוש נרחב בפלטפורמות בלתי מאוישות (כטב"מים וכשב"מים) לניטור המצר וזיהוי איומים כמו מוקשים ימיים.

המתח באזור נותר בשיאו, כאשר ארה"ב מנסה לשקם את נתיבי הסחר העולמיים ואילו איראן מנסה לשמר את המצר כקלף מיקוח אסטרטגי במלחמה.