האם חילוף הנהגה במדינת איים נידחת ישפיע על ישראל?
איי שלמה היא מדינת ארכיפלג מרוחקת באוקיינוס השקט, בת כאלף איים ששטחם היבשתי הכולל דומה בגודלו לשטחה של ישראל, אולם אוכלוסייתה מונה פחות מ-800,000 בני אדם.
אף על פי שהיא ממוקמת בקצה השני של העולם (בלב האוקיינוס, בין ארה”ב לאוסטרליה) יש לאיי שלמה זיקה עמוקה למדינת ישראל, שבאה לידי ביטוי בדרכים שונות: תמיכה בישראל באו”ם, ענידת שרשראות מגן דוד, קעקוע דגל ישראל על החזה והצגת דגלי ישראל בהפגנות. התופעה הזו מוסברת לפעמים באמונה הרווחת אי המרכזי שרבים מתושביו סבורים שהם צאצאים של שבטי ישראל האבודים וכי ארון הברית קבור בהר מקומי.
שינוי פוליטי באי עשוי להשפיע על תמיכתה של המדינה בישראל. חוקר מרכז גלייזר למדיניות ישראל-סין, פול וויסקו מסביר כי עד 2019, איי שלמה גם היו אחת המדינות הבודדות שמקיימת קשרים דיפלומטיים עם טאיוואן שתמכה בה כלכלית. ב-2019 עשתה איי שלמה פנייה פתאומית, כשראש הממשלה דאז, סוגבארה, ביטל את קשרי מדינתו עם טאיוואן וכונן יחסים דיפלומטיים עם סין, למורת רוחם של בני עמו.
לאחרונה עברה מדינת האיים המרוחקים מערכת בחירות סוערת. אחד הנושאים שעמדו על הפרק בקמפיין של המתחרים כללו את ההחלטה להכיר בסין ולא בטאיוואן. ג’רמיה מנלה, שכיהן כשר חוץ מטעם מפלגת השלטון, והיה דמות מרכזית מאחורי המעבר לתמיכה בסין, ניצח בבחירות ומונה להיות ראש הממשלה. משמעות הדבר שהתלות בסין צפויה לגבור, וכך גם ‘יישור הקו’ עם האינטרסים של בייג’ינג. במצב זה סביר שאיי שלמה תקטין את תמיכתה בישראל בהשפעת סין.
קרדיט: אוריאל לוי – דבר קרדיט לתמונות: UN