תימן: דברים שמספרים לנו ודברים שלא. חלק ב’

 

מילה על קמפיינים ומציאות בתימן
עם כל הכבוד לקמפיינים התקשורתיים המתוזמרים למען יחסי הציבור של ארגוני האו”ם השונים, אזכיר כי במציאות המזרח תיכונית, ובמיוחד בתימן, יש הבדל משמעותי בין הנאמר במסגרת קמפיין זה או אחר, ע”י דוברים מכובדים של ארגונים שונים ומכובדים לא פחות, בכלי התקשורת המערביים, לבין המציאות שלא תמיד קשורה למוצג בקמפיין המתוקשר.

למען הסר ספק, אומר שאני באמת שמח שהאו”ם הצליח לשחרר את עובדיו החטופים, ושמח לא פחות שהאו”ם הצליח לאחר שנים כה ארוכות לנטרל את הפצצה האקוליגית המתקתקת של המכלית Safer המתפרקת, ואלו הישגים משמעותיים, במיוחד בהתחשב “בהצלחות” של האו”ם בתימן שלא ממש ניתן להחשיב אותן כהצלחות, בין אם זה אותן הפסקות אש שעליהן הכריז האו”ם, ושלא הביאו להפסקת הלחימה ולו ליום אחד, ותרשו לי להזכיר גם את “המו”מ לשלום” בין החות’ים לסעודים, שעליו סיפרו לנו בהתרגשות, שחוץ מאשר לספק לחות’ים הקלות והטבות, עדיין למרות כל הכותרות וההכרזות, לא נחתם הסכם , והמו”מ לא הביא את הפסקת האש המיוחלת והשלום הנכסף.

דוגמה אחת מני רבות של קמפיינים חשובים שגם נראים יפה בכותרות בכלי התקשורת, אפשר לראות ברעש התקשורתי חגיגי של הקמפיין הבינלאומי למניעת גיוס ילדים (https://t.me/Middle_East_Insight/1172), שהוכרז ברוב הדר במאי 2022, ושמעבר לישיבות חשובות עם נציגי ממשלת תימן, ואפילו שיחות חשובות עם נציגי ממשלה חות’ים, טקסים מרגשים וכותרות מרשימות, כדרכם של קמפיינים מסוג זה בתימן, כותרות לחוד, ומציאות לחוד, והחות’ים כדרכם המשיכו וממשיכים לגייס ילדים-חיילים בין אם לאחר שטיפת מח, ובין אם בכפייה לאחר חטיפה ואיומים.

ולא נשכח את הקמפיינים למען פינוי מיליוני מוקשים ואלפי זירות מטענים שהחות’ים הטמינו ברחבי תימן, ולא מניסיון לחסום כוחות צבא מתמרנים, אלא כדי לפגוע באזרחים ולמנוע מהם לעבד את שדות ומטעים, להגיע לבארות, או סתם לעבור ממקום למקום בדרכים הרריות או בואדיות.

 

מילה על כישלון של האו”ם בתימן
עם כל הרעש שארגוני או”ם שונים עושים בנושא פינוי מוקשים, עיקר העבודה שמצילה חיי אדם מתבצעת ע”י ארגון תימני אזרחי שמקבל תמיכה וחסות סעודית, שממנת ומציידת את העבודה הבלתי נגמרת.

ומה עושה האו”ם בנושא? חוץ מלדבר יפה ולספק כותרות ולבזבז ממון רב על כלום ושום דבר, במציאות התימנית האו”ם מצליח (שוב) לעשות את הבלתי יאומן, והיות ואני מניח שלא שמעתם, אספר לכם שהאו”ם באמצעות ה UNDP (תוכנית הפיתוח של האו”ם, אותה הזכרנו כשדיברנו על ה Safer) סיפק לחות’ים 300 מגלי מוקשים וציוד נוסף, בשווי 750K דולר.

הפעם הסיבה שהאו”ם החליט לחלק מתנות לחות’ים הייתה שמספר צדיקים חות’ים נהרגו בשדה מוקשים במחוז חודידה, אבל אנשי האו”ם המוכשרים שמיהרו לחלק לחות’ים מתנות, שכחו דבר אחד קטן, שהחות’ים נהרגו ב”תאונת עבודה” בזמן שעסקו בהנחת שדה מוקשים חדש…

התימנים כבר לא יודעים אם לבכות או לצחוק מתסכול, ופשוט אומרים שהאו”ם מתגמל במתנות ציוד גילוי מוקשים וכסף, את החות’ים, שהם הגורם היחיד שטומן מוקשים מאז שהחלה המלחמה בתימן. ולפי ארגוני זכויות אדם בתימן, החות’ים טמנו באדמת תימן כבר יותר משני מיליון מוקשים, שגרמו לאלפי אזרחים הרוגים ופצועים, בהם ילדים רבים.

אזכיר שזו אינה הפעם הראשונה שהאו”ם מחלק מתנות לחות’ים באמתלה של תמיכה הומניטרית למען סילוק מוקשים, ובשם המטרה הבאמת חשובה, האו”ם סיפק לחות’ים עשרות כלי רכב.

בעקבות המתנות שהאום מחלק לחות’ים באמתלה של פינוי מוקשים, ארגוני זכויות אדם בתימן האשימו את האו”ם בתמיכה מתמשכת במיליציה הרצחנית, ובשת”פ עם החות’ים בהרג התימנים.

זה המקום להזכיר שהחות’ים קיבלו הדרכה מקיפה בנושאי חבלה, יצירת מטענים, והסוואתם, הנחת שדות מוקשים וטמינת זירות מטענים, על ידי צוותים מיוחדים של מומחי משמרות המהפכה ומומחים מארגון חיזבאללה הלבנוני.

את מה שחושבים התימנים על האו”ם שמחלק מתנות לחות’ים, תוכלו לראות בקריקטורה שאומרת הכל.

FSO Safer - Wikipedia

קרדיט: ויקיפדיה

 

מעבר לכותרות היפות של העיתונות המערבית, מה קורה במציאות בתימן?
בינתיים החות’ים ממשיכים לירות על ילדים, נשים וזקנים, ולהפגיז שכונות מגורים שאין בהן כל נוכחות צבאית, לחטוף אזרחים למטרות כופר, או להפעלת לחץ פוליטי על גורמים שונים, או סתם כי הם “לא באו להם טוב בעין”, לסחוט דמי חסות ו/או לגבות מיסים שהם מטילים על כל מי ומה שהם יכולים, לגנוב ולשדוד מעסקים ומארגוני סיוע בין לאומיים, למנוע מים ומזון מאוכלוסיה אזרחית, להיכנס לבתי חולים ומרפאות ולהטיל טרור על הצוותים הרפואיים, לנהל תעשיית הברחות ענפה של כל מה שתרצו מתימן לסעודיה, מסחר והברחת סמים ועד לסחר והברחת בני אדם, מהגרים מקרן אפריקה או ילדים תימנים, וכאמור להמשיך לגייס ילדים-חיילים.

קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון     קרדיט לתמונה: ויקיפדיה