אבדות כבדות מסמנות את כשלון מתקפת הנגד האוקראינית. ומה עכשיו?
מתחילת מתקפת הנגד, אוקראינה איבדה עד 20 אחוזים מכלי הנשק והשריון שלה. הקצב ירד ככל שהמערכה האטה והמפקדים שינו טקטיקה.
קרדיט: רשתות חברתיות
בשבועיים הראשונים של מתקפת הנגד המתישה של אוקראינה, עד 20% מהנשק שהיא שלחה לשדה הקרב ניזוקו או הושמדו, כך דיווחו גורמים אמריקאים ואירופים. ברשימת האבדות נכללו כמה ממכונות הלחימה המערביות האימתניות – טנקים ומשוריינים – שעליהם סמכו האוקראינים שיעזרו להם להביס את הרוסים.
גורמים רשמיים אמרו ששיעור הנפגעים המדהים ירד לכ-10% בשבועות שלאחר מכן, מה ששמר על כוחות נוספים ומכונות לחימה למתקפה הגדולה שלפי האוקראינים עוד לא החלה.
חלק מהשיפור הגיע בגלל שאוקראינה שינתה טקטיקה, והתמקדה יותר בהחלשת הכוחות הרוסיים עם ארטילריה וטילים ארוכי טווח במקום תקיפת מערכי האוייד תוך חציית שדות מוקשים של האויב וירי מנגד.
אבל החדשות האלה מסתירות כמה עובדות מזעזעות.
מספר הנפגעים פחת גם בגלל שמתקפה הנגד עצמה הואטה – ואף נתקעה במקומות מסויימים – בעוד חיילים אוקראינים נלחמים נגד מתחמי הגנה רוסיים ענקיים ומבוצרים . למרות האבדות, האוקראינים התקדמו עד כה רק חמישה קילומטרים מתוך 60 הקילומטרים שהם תכננו לכבוש כדי להגיע לים בדרום ולתקוע טריז בין הכוחות הרוסיים.
חייל אוקראיני אמר השבוע בראיון כי המל”ט של יחידתו צילם חצי תריסר כלי רכב משוריינים מערביים שנקלעו להפגזה ארטילרית כבדה מדרום לעיר וליקה נובוסלקה. “כולם נשרפו”, אמר החייל, שהזדהה כסמל איגור. “כולם קיוו לפריצת דרך גדולה”, אמר, וביקש מהצופים מרחוק להעריך את החשיבות של התקדמות איטית ויציבה.
לרוסיה היו מספר חודשים להתכונן להתקפת הנגד, והחזית זרועה מוקשים ומלכודות טנקים וחיילים המוצבים בתעלות, בעוד מל”טי סיור ומסוקי תקיפה רוסיים טסים ממעל בתדירות הולכת וגוברת.
לאור הביצורים הללו, אומרים מומחים, אין זה מפתיע שאוקראינה ספגה אבדות כבדות יחסית בשלבים הראשונים של המערכה.
השבוע הודה נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, כי הייתה הפסקה קצרה באופנסיבה לפני מספר שבועות, אך האשים זאת במחסור בציוד ובתחמושת, וקרא לבעלות הברית במערב להאיץ את המשלוחים.
פקידים אמריקאים אישרו שהאוקראינים הפסיקו לזמן מה את האופנסיבה ואמרו שהאוקראינים החלו לנוע שוב, אך בצורה אגרסיבית יותר, מיומנים יותר בניווט בשדות מוקשים וזיהוי סכנות הגורמות לנפגעים רבים. עם הזרם של תחמושת מצרר מארצות הברית, לדבריהם, קצב ההתקדמות עשוי לגבור.
שר ההגנה של בריטניה, בן וואלאס, אמר ביום רביעי: “זה לא מהיר כמו שהיה צריך להיות, אבל זה לא מפגר בצורה קטסטרופלית אחר לוח הזמנים. הם עושים מה שכל אחד אחר היה עושה כדי להילחם דרך שדות המוקשים ולהתקדם לעבר הקו הרוסי”.
הבעיות הגיעו לשיאן בשדות החקלאיים של דרום אוקראינה, שם בוצעו רוב התקפות הנגד.
שם רכבי הקרב מדגם בראדלי, שהיו בשימוש אוקראינה זמן רב, נפגעו ממוקשים נגד טנקים על בסיס יומי, אומרים חיילים שלחמו בתוך כלי הרכב.
המשוריינים, ששוקלים כ-34 טון, מיועדים להובלת חיילי רגלים באזורים החשופים לאש ארטילרית. ולהביאם דרך השדות הפתוחים לתעלות ולמחפורות של הרוסים.
רכבי הבראדלי עשו טוב את העבודה שלהם. השריון העבה שלו סיפק הגנה טובה לרוב החיילים, ששרדו פיצוצי מוקשים רבים עם מעט נפגעים.
קרדיט: ערביכ דפנס
קרדיט: רשתות חברתיות
הערות לכתבה מצד כמה מחברי קבוצת נציב :
*- הטנק סיים את חלקו במערכה. זה יקח עוד כמה שנים אבל הוא כבר עכשיו לא עומד ביכולת להתמודד מול טילי נ”ט מתקדמים, חימוש מונחה מעופף, מוקשים ומטעני גחון. הטנק נועד לתנועה ואש והתמודדות מול שריון אוייב אבל כשטנקים נלחמים מול כוח מגן קרקעי (הרוסים מול האוקראינים בתחילת המלחמה והאוקראינים עכשיו מול הרוסים השומרים על קו ההגנה) הסיכוי שלהם לשרוד ירד דרמטית.
*- בתחילת המלחמה הרוסים שעטו עם טנקים שהושמדו כזבובים ע”י טילי נ”ט ארוכי טווח וכטבמים תוקפים שהי ובידי ההגנה האוקראינית ועכשיו האוקראינים הם התוקפים עם טנקים והרוסים תוקפים אותם בנ”ט וכטבמים. בשורה תחתונה, הטנק נמצא היום בנחיתות מול כוח מגן וזה בטופוגרפיה הנוחה מאוד של אוקראינה שמאפשרת תנועה רציפה כמעט ללא מגבלות ומעברי חובה. בשטחים מוגבלים ומתועלים לתנועה כמו בלבנון יש לכוח המגן יתרון דרמטי.
*- מתקפת הנגד האוקראינית נכשלה והם עצרו את הלחימה באסטרטגיה שבנו ועברו לפעול לפי קווי מתאר שצה”ל מזמן אימץ . לאמור שימוש בטילים,רקטות מדוייקות , וכטב”מים המופעלים ממרחק יחסית רב מקווי החזית . מה שהופך כרגע את הלחימה באוקראינה ללחימה סטטית . ככה אף צד לא יתקדם והמלחמה לא תסתיים בעתיד הקרוב. מה שכן , מובטח ים של דם. הצורך לסיים את הלחימה הוא לא אינטרס עליון וכזה שכופים אותו ולכן הלחימה הסטטית תמשך עוד זמן רב אלא אם כן תהיה הפיכה ברוסיה.
*- אנליסטים טוענים כי צבא אוקראינה עבר להלחם “מנגד” לאמור רוב התקיפות נעשים באמצעות מערכות של ירי מנגד ממרחק רב . המערב כבר ראה את נזקי המדיניות שלו למנוע מאוקראינה נשק מתאים והוא מתקן באמצעות אספקת טילים ארוכי טווח .
*- גם לישראל יש מה ללמוד מהאופנסיבה הכושלת של אוקראינה בכל האמור ללחימה עתידית נגד חיזבאללה במרחבי דרום לבנון . וטובה שעה אחת קודם.
קרדיט: רשתות חברתיות