האם מטוסי ביון ישראליים שאוספים מודיעין משטח תימן טסים בשמי סעודיה? האמת מאחורי הצהרת החות'ים

מנהיג החות'ים, עבד אל-מאליכ אל-חות'י, טען בנאום פומבי כי סעודיה פתחה את המרחב האווירי שלה לטיסות מודיעין ישראליות כחלק מעסקת חילופי המידע.
הטענה של מנהיג החות'ים, עבד אל-מאלכ אל-חות'י, היא חלק מלוחמה פסיכולוגית קבועה ואינה מבוססת על הוכחות עובדתיות מוצקות.
מאחורי ההצהרות הללו עומד צורך פוליטי ומבצעי מובהק: החות'ים נמצאים בעימות צבאי ישיר מול קואליציה בהובלת סעודיה, לצד חילופי מהלומות מול ישראל (כמו התקיפות בנמל חודיידה). על ידי האשמת סעודיה בשיתוף פעולה מודיעיני אקטיבי עם ישראל ובפתיחת המרחב האווירי שלה, אל-חות'י מנסה להביך את בית המלוכה הסעודי, להציג אותו כ"בוגד" באינטרס המוסלמי והערבי, ולהצדיק בפני תומכיו את המשך תקיפות הטילים והכטב"מים נגד יעדים בסעודיה.
על מה מסתמכת הצהרתו ?
אל-חות'י מסתמך על שילוב של חצאי-אמיתות וספקולציות:
    • יירוטים משותפים ופומביים: סעודיה מיירטת באופן עקבי כטב"מים וטילים שמשגרים החות'ים לעבר ישראל. למרות שסעודיה עושה זאת בעיקר כדי להגן על הריבונות והמרחב האווירי שלה, החות'ים מפרשים ומציגים זאת כ"הגנה אקטיבית על ישראל".
    • דיווחים זרים על תיאום אזורי: בתקשורת העולמית מתפרסמים לעיתים קרובות דיווחים על שיתוף פעולה מודיעיני שקט בין ישראל למדינות ערב המתונות נגד האיום האיראני המשותף. החות'ים לוקחים את הדיווחים הללו ומקצינים אותם לכדי "עסקאות רשמיות לחילופי מידע" ופתיחת שמיים מוחלטת.

האם ניתן לראות הוכחות לכך באתרי מעקב טיסות?
לא, לא ניתן למצוא הוכחות לטיסות מודיעין ישראליות בשמי סעודיה באתרי מעקב אזרחיים. הסיבות לכך ברורות:
    • מטוסי מודיעין צבאיים מכבים משדרים: מטוסים רגישים (כמו מטוסי איסוף המודיעין, הלוחמה האלקטרונית או הבקרה של חיל האוויר הישראלי, למשל נחשון, עיטם או אורון) פועלים במשימות מבצעיות תחת מעטה חשאיות כבד. הם מכבים את משדרי ה-ADS-B שלהם או משתמשים בפרוטוקולים צבאיים מוצפנים, ולכן אינם מופיעים כלל במערכות אזרחיות הפתוחות לציבור.
    • סינון נתונים: אתרי מעקב אזרחיים פועלים תחת רגולציה ומגבלות ביטחוניות, ולרוב חוסמים או מסננים באופן אוטומטי (או לבקשת מדינות) תצוגה של כלי טיס צבאיים רגישים באזורי עימות.
    • המרחב האווירי הסעודי למטוסים אזרחיים: בעוד שסעודיה אישרה בעבר מעבר של טיסות מסחריות אזרחיות מישראל ואליה בשמיה, קיים הבדל מוחלט ומוחשי בין מטוס נוסעים אזרחי לבין מטוס ביון של חיל אוויר זר.

לסיכום, מדובר בטענה המשרתת את הרטוריקה האנטי-סעודית והאנטי-ישראלית של החות'ים. אין לה כל גיבוי גלוי באתרי המעקב, שכן משימות מודיעין אמיתיות – ככל שהן מתרחשות באזור – נותרות רחוקות לחלוטין מעינו של הציבור הרחב. אך יש להבין כי רוב המודיעין המבצעי שמגיע למנהיגי החות'ים מקורם מלוייני ריגול ושאר אמצעי האיסוף העולמיים של סין ורוסיה , ועצם הצלחת החות'ים לפגוע פגיעות מכאיבות במטרות בסעודיה ובים הם ההוכחה שהמודיעין שהם ניזונים ממנו הוא באיכות טוב ואמינה.