מתווה תקיפה חדש בים האדום: האם סירות הכטב"מים הנשלטות מרחוק של החות'ים מאיימות על ישראל?

רשת אלערביה דיווחה כי צבא תימן תקף שלוש סירות ממולכדות נשלטות מרחוק השייכות למיליציה החות'ית, אשר נשאו פלטפורמות שיגור לרחפנים והיו מוכנות לבצע פיגועים חדשים.

השמדת שלוש הסירות של החות'ים על ידי צבא תימן מייצגת עליית מדרגה טכנולוגית ומבצעית, אך לא מדובר במתווה תקיפה שישפיע באופן ישיר על ישראל.
המקרה אירע באוגוסט 2026, כאשר כוחות חיל הים והמשמר החופשי של ממשלת תימן (הנתמכת על ידי סעודיה) זיהו והשמידו בחוף המערבי סירות תופת ממולכדות, שאחת מהן נשאה פלטפורמה ייעודית לשיגור כטב"מים ורחפנים.

האירוע

התקיפה התרחשה על רקע הסלמה חריפה וחידוש הלחימה הפנימית בתימן, שכללה מתקפות טילים וכטב"מים קטלניות של החות'ים נגד מחנות הצבא התימני וערי נמל כמו אל-מוח'א.
החות'ים ניסו להחדיר שלוש סירות:
  • שתי סירות נפץ מאוישות/חצי-אוטונומיות שנועדו לחדור למים הטריטוריאליים (אחת הושמדה בנשק מדויק והשנייה נמלטה).
  • סירה נוספת שנשאה ציוד שיגור לרחפנים וכטב"מים, אשר הושמדה באמצעות טיל נ"ט מסוג "קורנט".

מתווה תקיפה חדש?

לא מדובר במתווה חדש לחלוטין, אלא בשילוב ושכלול (קומבינציה) של שתי יכולות קיימות:
  • סירות מתאבדות (USV): החות'ים מפעילים סירות נפץ בלתי מאוישות בים האדום כבר תקופה ארוכה כנגד ספינות סחר וספינות מלחמה.
  • פלטפורמת שיגור ימית (Mothership): החידוש המרכזי כאן הוא הניסיון להשתמש בסירות קטנות ומהירות כ"ספינות אם" ניידות, המאפשרות לשגר כטב"מים מלב ים. 

החות'ים פנו למתווה זה מכיוון שמשגרי הכטב"מים והטילים שלהם ביבשה חשופים לתצפיות ולתקיפות מנע של צבא תימן ושל הקואליציה המערבית. שיגור מהים מאפשר להם לעקוף מכשולים טופוגרפיים, לקצר טווחים, וליצור "מתקפת פתע" מול מערכות הגנה אווירית.

פוטנציאל הפגיעה נגד ישראל

היכולת הספציפית הזו – סירות נפץ הנושאות משגרי רחפנים וכטב"מים – כמעט ואינה רלוונטית לפגיעה ישירה בישראל, מכמה סיבות מרכזיות:
  • מגבלת טווח קריטית: המרחק מחופי תימן (הים האדום) לאילת הוא מעל 1,500 קילומטרים. סירות קטנות ומהירות מסוג זה אינן מסוגלות לשוט למרחקים כאלה באופן עצמאי ללא תדלוק מסיבי או ספינת אם גדולה.
  • רחפנים קצרי-טווח: הרחפנים והכטב"מים הטקטיים המשוגרים מסירות כאלה מוגבלים לטווחים של עשרות עד מאות קילומטרים בודדים, ולא נועדו לטיסה אסטרטגית ארוכת טווח.
  • שליטה וניווט: החות'ים תלויים בקו ראייה או בלוויינים לצורך שליטה מרחוק בסירות ובמשגרים שלהם, דבר שמקשה על הפעלה במרחק אלפי קילומטרים מחופיהם.

היכן האיום על ישראל כן קיים?

המתווה הזה מהווה איום על נכסים ישראליים או כלי שיט בבעלות ישראלית השטים בים האדום ובמצר באב אל-מנדב. סירה כזו יכולה להתקרב בחשאי לספינת סחר, לשגר לעברה רחפני נפץ מטווח קצר, ובמקביל לנסות להתפוצץ עליה בקו המים, מה שמקשה מאוד על מערכות המגננה האזרחיות של אוניות אלה. 
מתווה מאיים נוסף היא האפשרות שסירה נשלטת מרחוק שמותקנת עליה פלטפורמת שיגור כטב"מים שתורד מאוניית משא "תמימה" ותנסה להגיע לאילת לביצוע הפיגוע .