טראמפ: הולכים להשמיד את המתקן הגרעיני הסודי והמבוצר ביותר באיראן בהרי הזגרוס. ספוילר: אפשר ואיראן מסתירה שם את האורניום המועשר
ההצהרה של דונלד טראמפ מהשעות האחרונות לפיה ארה"ב "תשמיד את מתקן גבל אל-פאס (Pickaxe Mountain) באיראן", מסמנת הסלמה חריפה וקריסה סופית של הסכם הפסקת האש הזמני שנחתם לאחרונה בין המדינות.
הסיפור המלא מאחורי המתקן והאירועים שהובילו לאיום הנוכחי:
מהו מתקן "גבל אל-פאס" (Pickaxe Mountain)?
- מבצר תת קרקעי חצוב בהר המורכב מסלעי גרניט: מדובר במתקן גרעיני סודי ומבוצר במיוחד שנחפר בהרי הזגרוס (באזור נתנז). הוא קבור בעומק של כ-600 מטרים (2,000 רגל) תחת סלע גרניט מוצק – עמוק ומוגן בהרבה ממתקן פורדו הידוע.
- חסין מפני פצצות: מומחי מודיעין מעריכים כי בשל עומקו ומיגונו, האתר עשוי להיות חסין לחלוטין גם מפני פצצות חודרות הבונקרים החזקות ביותר של חיל האוויר האמריקני (ה-MOP במשקל 15 טון).
- פוליסת הביטוח של איראן: האתר מעולם לא הוכרז רשמית בפני הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ופקחים לא הורשו לבקר בו. בארה"ב חוששים כי איראן העבירה לשם את מאגרי האורניום המועשר שנותרו לה ("אבק גרעיני", כפי שטראמפ מכנה זאת) כדי להרכיב שם פצצה.
הרקע לקריסת היחסים והאיום הנוכחי
- הפרת הסכם הסטטוס-קוו: ארה"ב ואיראן חתמו לא מכבר על מזכר הבנות (MoU) להפסקת אש, שחייב את איראן להקפיא את פעילותה הגרעינית. אולם, צילומי לוויין שנחשפו לאחרונה הראו כי איראן המשיכה בעבודות בנייה וביצור נמרצות בתוך "גבל אל-פאס".
- הסלמה ימית וירי טילים: במקביל להפרה הגרעינית, איראן ביצעה תקיפות נגד ספינות זרות במיצרי הורמוז. בעקבות זאת, טראמפ הכריז כי "הפסקת האש הסתיימה", ביטל את היתרי מכירת הנפט של איראן והורה על פתיחה במבצע צבאי נרחב.
- איומי התנקשות בטראמפ: המתיחות הגיעה לשיא חסר תקדים בימים האחרונים לאחר שישראל העבירה לארה"ב מידע מודיעיני על תוכנית איראנית אקטיבית להתנקש בחייו של טראמפ (כנקמה על חיסול סולימאני ועלי ח'אמנאי). טראמפ הגיב באיום חריף ברשתות החברתיות כי הורה לצבא להיות מוכן "להחריב לחלוטין את איראן" אם ייפגע.
השורה התחתונה
ההכרזה הנוכחית של טראמפ כי ארה"ב תתקוף את "גבל אל-פאס" היא עדות לכך שהממשל האמריקני החליט לטפל במה שהוא מחשיב כאיום הגרעיני האחרון והמסוכן ביותר של איראן, שלבנייתו לא נמצא פתרון דיפלומטי. המהלך מציב את המזרח התיכון על סף מלחמה כוללת ורחבת היקף בין ארה"ב לאיראן.
הערה ברקע הכתבה: הנשיא טראמפ מרשה לעצמו לחשוף את מטרות התקיפות העתידיות של חיל האוויר האמריקאי בגלל שאין לאיראן כל דרך להתגונן או לסכל את המתקפות .
כמו כן לאור הצהרה זאת של טראמפ סביר שבקרוב נראה את מטוס "הרחרחן הגרעיני" האמריקאי החונה כרגע בבריטניה יגיע לאזור כדי לאתר כל דליפה גרעינית אפשרית שתתאפשר בעקבות תקיפות אמריקאיות עזות על אתרי גרעין איראנים.

