מקורות זרים: "הקומנדו הימי הישראלי פועל בים הערבי לקיום המצור הימי האמריקאי". תמונת מצב!

על פי דיווחים בתקשורת העולמית והודעות רשמיות מימים אלו (אפריל 2026), ישראל ממלאת תפקיד מרכזי ובלתי נפרד במצור הימי שמטילה ארצות הברית על איראן. המצור, שהחל רשמית ב-13 באפריל 2026, נועד לשתק את הכלכלה האיראנית לאחר המערכה הצבאית הנרחבת ("שאגת הארי" / "Operation Epic Fury").
להלן פירוט המידע המעודכן על המעורבות הישראלית:
 מהות ושיתוף הפעולה
המעורבות הישראלית היא חלק מתיאום אסטרטגי הדוק עם פיקוד המרכז האמריקאי (CENTCOM). בעוד הצי האמריקאי מוביל את נוכחות הספינות הגלויה, ישראל תורמת את היתרונות היחסיים שלה:
  • עליונות מודיעינית: המוסד ואמ"ן מספקים נתוני זמן-אמת על "מכליות רפאים" המנסות לעקוף את הסנקציות ומידע על תנועות יחידות הקומנדו הימי של משמרות המהפכה.
  • פעולות סיכול חשאיות: לפי פרסומים זרים, כוחות מיוחדים של חיל הים (שייטת 13) פועלים בים הערבי ובים סוף כדי לסכל ניסיונות הברחה של רכיבי נשק וציוד טכנולוגי קריטי.
  • תיאום אזורי: ישראל משמשת כגשר מול מדינות המפרץ (כמו איחוד האמירויות ובחריין) שחלקן משתפות פעולה בשקט עם המצור האמריקאי אך נמנעות מהצהרות פומביות.
 משמעות המהלך
המהלך נחשב לדרמטי וחסר תקדים משלוש סיבות עיקריות:
  1. חנק כלכלי מוחלט: איראן תלויה בנמליה ליצוא נפט (מעל 90% מהכנסותיה). המצור, המגובה במידע מודיעיני ישראלי מדויק, מונע כמעט לחלוטין את ה"מסלולים העקיפים" ששימשו אותה בעבר.
  2. שינוי דוקטרינה: זו הפעם הראשונה שישראל וארה"ב פועלות בקואליציה התקפית גלויה שנועדה לא רק להרתיע, אלא להביא לקריסת יכולות הממשל בטהרן.
  3. תגובת נגד: איראן כבר הודיעה כי היא רואה במצור "מעשה מלחמה" וכי כל מעורבות ישראלית תגרור תגובה נגד נכסים ישראליים בים וביבשה.
 איך זה נראה בשטח?
  • זיהוי כלי שיט: שימוש בלוויינים ובאמצעי איסוף ישראליים כדי לזהות ספינות שכיבו את מערכות ה-AIS (זיהוי אוטומטי).
  • הרתעה: ספינות טילים של חיל הים נצפו, לפי דיווחים, בנקודות אסטרטגיות המאפשרות "שמירת מרחק" אך שליטה בנתיבי שיט מרכזיים.
  • תקיפות ממוקדות: סיכולים כירורגיים של ספינות איראניות המנסות להטמין מוקשים ימיים במצרי הורמוז כדי לשבש את התנועה העולמית כנקמה.
  • פעולות סיכול: פרסומים זרים מצביעים על כך שיחידות מיוחדות של חיל הים הישראלי (כמו שייטת 13) פועלות הרחק מחופי המדינה כדי לשבש נתיבי אספקה של משמרות המהפכה.
  • לוחמה אלקטרונית: שימוש בטכנולוגיה ישראלית לשיבוש מערכות ניווט (GPS) של ספינות איראניות המנסות לחמוק מהמצור האמריקני.
  • ניטור רציף: שימוש בלוויינים ישראליים מתקדמים למיפוי תנועות בנמלים האיראניים.