ציור שנבזז על ידי הנאצים התגלה במקרה במודעה של בית למכירה בארגנטינה.
יותר משמונים שנה לאחר שהנאצים בזזו את אוסף האמנות של אחד מסוחרי האמנות היהודים הגדולים בהולנד, עקבות של אחד הציורים החסרים הופיעו שוב במקום בלתי צפוי: בתצלום של פרסומת לבית חוף למכירה ליד בואנוס איירס, בירת ארגנטינה.
הציור “דיוקן של גברת”, מאת ג’וזפה גיסלנדי, צייר הדיוקנאות האיטלקי בסגנון הבארוק המכונה גם פרא גאלגריו, נראה באחת התמונות של סוכנות הנדל”ן רובלס קאסאס אי קמפוס בעיר החוף מר דל פלאטה, ממש מעל ספה ירוקה בסלון.
העיתון ההולנדי Alcheminee Dachblad (AD) דיווח לראשונה על התגלית.
העיתון כותב כי היסטוריונים של אמנות סבורים שהציור דומה בכל דרך ליצירתו האבודה של גיסלנדי, אחד מציירי הדיוקנאות האיטלקיים החשובים ביותר מסוף המאה ה-17 ותחילת המאה ה-18, שעבודותיו מוצגות במוזיאונים שונים ברחבי העולם.
עקבות האוסף הגנוב של יהודי הולנד
הציור היה שייך לז’אק שודסטיקר, סוחר אמנות בולט באמסטרדם שנמלט מהכיבוש הגרמני במאי 1940, אך מת בדרך. זמן קצר לאחר מותו, אוסף מלא שלו, שמנה למעלה מ-1,100 יצירות של אומנים עתיקים, נפל לידי הרמן גרינג, מפקד הלופטוואפה (חיל האוויר הנאצי), במכירה כפויה.
חלקים מהאוסף התגלו בגרמניה לאחר המלחמה, וחלקם הוחזרו ליורשת המשפחה היחידה שנותרה בחיים, מארי פון סאהר, בשנת 2006. אבל “דיוקן של גברת” לא היה ביניהם, והוא נותר ברשימת היצירות האבודות עד היום.
A Nazi-looted painting has just surfaced in Argentina 🇦🇷 — hidden in plain sight in a real-estate ad.
“Portrait of a Lady” by Italian painter Vittore Ghislandi belonged to Jacques Goudstikker, a Dutch-Jewish art dealer whose vast collection was stolen by the Nazis. Some 200 of… pic.twitter.com/Zc0bO6pQss
— Hen Mazzig (@HenMazzig) August 25, 2025
צל של קצין אס אס מעל בית בארגנטינה
לאחר תבוסתה של גרמניה במלחמת העולם השנייה, מספר בכירים נאצים נמלטו לארגנטינה כדי להימלט ממשפט ועונש; הערכות מצביעות על כך שמאות נמלטו.
מחקר חדש מצביע על כך שהציור “דיוקן של גברת” היה ברשותו של פרידריך קדג’ין, אחד מעוזריו הבכירים של גרינג וגזבר האס אס, במשך שנים רבות. קדג’ין נמלט לשוויץ לאחר המלחמה ולאחר מכן התיישב בברזיל ובארגנטינה. הוא נפטר בשנת 1978, אך משפחתו עדיין מתגוררת במר דל פלאטה.
לאחר שעיתון הולנדי נתקל במקרה בבית למכירה וזיהה את הציור, הורו התובעים הארגנטינאים לערוך חיפוש בבית. אך כשהשוטרים הגיעו, הציור נעלם. רק כמה כלי נשק נתפסו בבית.

מאמץ מתמשך
לאחר בחינת התצלומים, אמרו מומחים הולנדים כי מידותיה והרכבה של העבודה תואמים במדויק לתמונות הישנות ו”אין סיבה לראות בה העתק”, אם כי הדגישו כי אישור סופי אפשרי רק בבדיקה מדוקדקת.
“החיפוש שלי אחר עבודותיו של חמי החל בשנות ה-90 ומעולם לא ויתרתי”, אמרה מארי פון זאהר, כלתם של משפחת שודסטיקער, כיום בת 81, לעיתון AD: “המטרה שלנו היא להחזיר כל יצירה שנגנבה ולהחיות את מורשתו”.
למרות הסרה מהירה של המודעה למכירה מאתר האינטרנט שלה על ידי סוכנות הנדל”ן, וסירובה להגיב לפניות סוכנות הידיעות, הסוכנות ההולנדית למורשת התרבותית הודיעה כי תמשיך בחיפושיה.
להיעלמותה של יצירה זו יש סיפור שסופו עדיין אינו ברור.
קרדיט: רדיו פרדה קרדיט לתמונה: רשתות חברתיות

