בניגוד לאמונה הרווחת, אכילת עוף באופן קבוע קשורה לסיכונים בריאותיים

מחקר שנערך בדרום איטליה אישר כי אכילת יותר מ-300 גרם עוף בשבוע עשויה להיות קשורה לעלייה של 27% בסיכון למוות מכל הסיבות.

 

מחקר חדש, שנערך על אנשים בדרום איטליה, מצביע על כך שצריכה מוגזמת של עוף, הנחשב באופן נרחב למקור בריא לחלבון מן החי, עשויה להיות קשורה לסיכון מוגבר למוות מכל הסיבות ולסרטן במערכת העיכול, על פי Healthline, המצטט את כתב העת Nutrients.

בניגוד לאמונה הרווחת

ממצאי המחקר סותרים במידה רבה מחקרים קודמים ואמונות רווחות, אשר בדרך כלל רואות בעופות מקור בריא לחלבון ומרכיב עיקרי בתזונה בריאה, כולל התזונה הים תיכונית הידועה.

הנחיות התזונה לאמריקאים לשנים 2020-2025 ממליצות לאכול עד 700 גרם של מזונות חלבוניים, כולל בשר רזה, עוף וביצים, בשבוע, ללא הגבלות ספציפיות לכל אחד מהם.

סיכון למוות

עם זאת, תוצאות המחקר החדש מצביעות על כך שאכילת יותר מ-300 גרם עוף בשבוע עשויה להיות קשורה לעלייה של 27% בסיכון למוות מכל הסיבות בהשוואה לאכילת 100 גרם בשבוע או פחות.

התוצאות מצביעות גם על כך שאכילת יותר מ-300 גרם עוף בשבוע הגדילה את הסיכון לסרטן במערכת העיכול במדגם המחקר ב-2.3 אחוזים, והסיכון שנצפה עלה ל-2.6 אחוזים עבור גברים באופן ספציפי.

במשך זמן מה, צריכת בשר אדום ומעובד נחשבה לגורם סיכון לסרטן, כפי שתואר על ידי הקרן העולמית לחקר הסרטן. אין ראיות המצביעות על קשר דומה עם עופות עד למחקר האחרון.

תוצאות מעוררות מחשבה

“זהו מחקר מעורר מחשבה”, אמר ד”ר נילש וורה, המנהל הרפואי של מכון הסרטן ממוריאל קייר טוד במרכז הרפואי לונג ביץ’ בקליפורניה.

“אולי לראשונה, יש להתייחס לצריכת בשר לבן כגורם סיכון פוטנציאלי לסרטן מערכת העיכול”, הוסיף ד”ר פורה, שלא היה מעורב במחקר.

انتبهوا من تناول الدجاج يومياً.. هذه مضاره المحتملة! - YouTube

הטלת ספק בדייקנות התוצאות

כמה מומחים הביעו דאגה מהממצאים. “התוצאות די בולטות, בהתחשב בראיות החזקות לכך שתזונה ים תיכונית בפרט בריאה ומפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולסרטן”, אמר אנטון בילצ’יק, אונקולוג כירורגי, יו”ר המחלקה לרפואה ומנהל תוכנית מערכת העיכול והכבד וכיס המרה במכון הסרטן פרובידנס סנט ג’ון בקליפורניה. הוא הוסיף כי תוצאות המחקר “מדאיגות, בלשון המעטה”, והביע את אמונתו כי יש צורך במחקר מפורט יותר בעתיד.

יותר טוב מבשר אדום

“עוף נחשב בדרך כלל לבחירת חלבון בריאה יותר מבשר אדום”, ציינה מישל רוטנשטיין, MS, קרדיולוגית שלא הייתה מעורבת במחקר.

רוטנשטיין הוסיפה כי עוף מכיל פחות שומן רווי ומייצר פחות TMAO (חומר כימי המיוצר על ידי המעיים), תרכובת המקושרת לטרשת עורקים ולסיכון מוגבר לסרטן. היא ציינה כי יש צורך במחקר נוסף כדי לאשר את הממצאים הללו ולחקור את המנגנונים העומדים מאחוריהם לפני עדכון הנחיות התזונה.

היעדר “קשר סיבתי”

חוקרי המחקר מציינים כי יש לקחת בחשבון גורמים פוטנציאליים רבים שלא נשקלו לפני הבנת ההשלכות המלאות של ממצאיהם, בעוד רוטנשטיין הזהירה כי המחקר “אינו מוכיח קשר סיבתי”.

“גודל המדגם גדול, וזה תמיד חשוב, אך יש לחפש פרטים ספציפיים לגבי גורמי סיכון אחרים הקשורים לעופות”, ציין בילצ’יק.

فوائد اكل الدجاج | ولماذا يفضل اكل لحم الدجاج عن باقي اللحوم ؟ - YouTube

סוגי עופות לא בריאים

לדוגמה, המחקר לא ציין את מקור העוף הנצרך. חומרי הדברה משמשים באזורים גיאוגרפיים מסוימים, דבר שיכול להשפיע על בריאותם של גידולים צמחיים ובעלי חיים.

גם לגידול עופות תעשייתי יש סיכונים משלו, כאשר רוטנשטיין מציינת: “השימוש באנטיביוטיקה והורמונים בכמה שיטות גידול עופות מעלה חששות בריאותיים פוטנציאליים לטווח ארוך”.

דפוסי אכילה לא נכונים

“מחקרים צריכים לחקור גם את המנגנונים הביולוגיים של צריכת עוף, כגון תפקידן של שיטות בישול מסוימות, הכנת בשר ודפוסי תזונה (כגון צריכת סיבים)”, הוסיפה רוטנשטיין. זמן הבישול והטמפרטורה של עוף יכולים גם הם להשפיע על בריאותו.

ארוחות עוף מוכנות

“הועלתה ההשערה שבישול עוף עלול לשחרר כימיקלים מסרטנים “, ציין ד”ר בילצ’יק, וציין כי בעוד שמדובר רק בהשערה, ישנן בהחלט דרכים רבות בהן מיוצרות ארוחות עוף מוכנות, שכל אחת מהן עלולה להשפיע על ההרכב הכימי הסופי שלהן.

قد تتوقفون عن أكل الدجاج نهائياً بعد الكشف عن هذه المعلومة

קרדיט: אלערביה     קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות