חיזוי סיכויי ההישרדות של חולי סרטן על סמך פניהם בעזרת בינה מלאכותית
האם ייתכן שתצלום פשוט יכיל מידע מעבר למה שנראה לעין במבט ראשון? מחקר חדש בארצות הברית, בעזרת בינה מלאכותית, סיפק תשובה חיובית לשאלה זו ושרטט פרספקטיבה חדשה לרפואה ממוקדת אדם.
מדענים בבית החולים בריגהאם לנשים במסצ’וסטס פיתחו כלי חדשני בשם FaceAge. מערכת מבוססת למידה עמוקה שיכולה להעריך את הגיל הביולוגי של אנשים על ידי ניתוח תמונות פנים. גיל ביולוגי, בניגוד לגיל כרונולוגי, משקף את מידת הבלאי בפועל של הגוף, הרקמות והתאים, ובמקרים רבים, הוא מעיד על מצבו הבריאותי הכללי של האדם.
מחקר שפורסם ב-The Lancet Digital Health מצא כי לחולי סרטן שפניהם נראו “מבוגרים” מגילם האמיתי על פי אלגוריתם FaceAge, היה סיכוי כללי נמוך יותר להישרדות. לעומת זאת, אלו שאובחנו על ידי בינה מלאכותית כצעירים מגילם האמיתי נטו יותר לעמוד בטיפולים קשים כמו כימותרפיה והקרנות.
לפי הניו יורק טיימס, החוקרים השתמשו ביותר מ-58,000 תמונות של אנשים בריאים כדי לאמן את המערכת, בעיקר ממקורות כמו ויקיפדיה ו-IMDB. לאחר מכן התבקשה FaceAge להעריך כ-6,200 תמונות של חולי סרטן שצולמו לפני טיפול בקרינה. בממוצע, פניהם של חולים אלה נראו מבוגרות בכחמש שנים מגילם הכרונולוגי.
בשלב נוסף, הושווה דיוקה של FaceAge בניבוי תוחלת החיים של חולים העוברים טיפול פליאטיבי להערכות של עשרה רופאים. התוצאות היו מפתיעות: האלגוריתם עלה על ביצועיו של הרופאים.
“מחקר זה מראה שאפילו סלפי פשוט יכול להכיל מידע קליני חשוב שיכול לסייע בקבלת החלטות רפואיות”, אמר ד”ר הוגו ארץ, מנהל תוכנית הבינה המלאכותית ברפואה בבית החולים בריגהאם ג’נרל ואחד ממחברי המחקר הבכירים, לפוקס ניוז.
קרדיט: רדיו פרדה קרדיט לתמונות: האתר הרישמי של האפליקציה FaceAge