אנליסט מזהיר: החמקן הרוסי החדש – ה-Su-75 עלול לא להמריא לעולם!

מטוס הקרב החמקני רב ההייפ של רוסיה – Su-75, המכונה “שחמט”, עשוי לעולם לא לעזוב את לוחות השרטוט, שכן סנקציות, שינוי סדרי עדיפויות צבאיים וחוסר עניין זר עצרו את התפתחותו.

המטוס נחשף ב-2021 בקול תרועה רמה כאלטרנטיבה זולה, דור חמישי, למטוסי הקרב המערביים כמו F-35 ו-F-22, ותוכנן למדינות שאינן מסוגלות לרכוש מטוסים אמריקאים בשל אילוצים תקציביים או פוליטיים.

הקונספט שהוכרז היה מטוס חמקן חד-מנועי בעל עיצוב המאפשר לחמוק מהמכ”ם ומערכות אוויוניקה מודרניות, ומסוגל לבצע משימות אוויר-אוויר ואוויר-קרקע.

אבל יותר משלוש שנים מאוחר יותר, המטוס הוא עדיין רק דגם. כפי שמציין העיתונאי האמריקאי קיילב לארסן במאמר שפורסם לאחרונה עבור 19FortyFive , “שחמט לא הולך לשום מקום”.

טיסות המבחן הראשונות היו אמורות להתחיל ב-2023, אך לא הופיע אב טיפוס כשיר לעלות לאוויר. מפתחי התעשייה הביטחונית הרוסית הסתפקו בעדכונים מעורפלים, בעוד המועדים להמראה נדחים לעתים קרובות.

فرق الحجم بين الطائرتين المقاتلتين الروسيتين سو-57 وسو-75. تم تصميم الطائرة الروسية سو-75، والمعروفة أيضًا باسم “كش مات” (Checkmate)، لتكون منافسًا للطائرة الأمريكية إف-35. تهدف سو-75 إلى تقديم قدرات قتالية متقدمة بتكلفة

קרדיט: רשתות חברתיות

 

הפלישה בקנה מידה מלא של רוסיה לאוקראינה ב-2022 שינתה מחדש את סדרי העדיפויות הצבאיות של מוסקבה; במקום להשקיע בפרויקטי תעופה בעלות גבוהה, הקרמלין מתמקד בייצור ארטילריה, מל”טים וטילים – מערכות נשק המבוקשות בדחיפות בשדה הקרב.

הבעיה מחמירה בשל הניתוק ההולך וגובר של רוסיה מרשתות האספקה ​​העולמיות. הסנקציות המערביות הגבילו את הגישה של מוסקבה לרכיבים קריטיים, כולל שבבים מתקדמים הדרושים למערכות תעופה והדרכה מהדור הבא.

גם המימון נתון ללחץ קשה; דיווחים מצביעים על כך שממשלת רוסיה מפנה משאבים לתשלום פיצויים וסיוע סוציאלי למשפחות החיילים שנהרגו באוקראינה. לחץ פיננסי זה מגביל את יכולתו של המגזר הביטחוני לממש פרויקטים טכנולוגיים ארוכי טווח.

אפילו יצוא פוטנציאלי של מטוס זה נראה מופרך. מדינות בעלות משאבים לרכוש מטוסי קרב מתקדמים מעדיפות פלטפורמות מוכחות כמו ה-F-35 האמריקאי. בינתיים, מדינות שרכשו באופן מסורתי ציוד רוסי, מהססות, ומצטטות חששות לגבי אמינות ה-Su-75 ועתידו הלא ברור.

לדברי לארסן, “האתגרים ההנדסיים של טכנולוגיית החמקנות, יחד עם המעבר של התעשייה הביטחונית הרוסית מפרויקטים חדשים לתמיכה במתקפה באוקראינה כדי לענות על צרכים מיידיים, והמחסור ברכיבים מרכזיים עקב משטר הסנקציות המחמיר, הרגו למעשה את פרויקט המטוסים המתקדמים”.

בסופו של דבר, היריב הגדול ביותר של “שחמט” אולי אינו מטוס מתחרה, אלא המציאות של הכלכלה המוגבלת של רוסיה, התעשייה המבודדת והמלחמה שצורכת כל הזמן תשומת לב, משאבים ואמינות.

קרדיט: ערביכ דפנס      קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות