אחרי סערת ההשתלטות מרחוק, צ’כיה “מרגיעה” את העולם וטוענת “זה בלתי אפשרי!” חלק ב’

 

עבור צ’כיה, רכישת ה-F-35 נתפסת כהכרח אסטרטגי. במשרד ההגנה הדגישו כי מטוסי הדור החמישי חיוניים לעמוד באתגרים של שדות הקרב העתידיים, במיוחד לאחר 2040, כאשר פלטפורמות ישנות יותר כמו הגריפן לא יוכלו להתחרות. המשרד הוסיף: “ללא מטוסים מהדור החמישי, חילות האוויר שלנו לא יוכלו לעמוד כראוי בתוכניות ההגנה וההרתעה של נאט”ו”.

המשרד גם הסביר כי אין אלטרנטיבה זמינה למטוסי הדור החמישי בשוק, מה שהופך את ה-F-35 לאופציה הקיימת היחידה. תפיסה זו משקפת עמדה רווחת בתוך נאט”ו, שבה מדינות כמו פולין, בלגיה ובריטניה כבר צרפו את המטוסים הללו לציי המטוסים שלהן, וחיזקו את תפקידן כאבן יסוד באינטגרציה מבצעית בתוך הברית.

העסקה הצ’כית שווה כ-150 מיליארד קרונות צ’כיות (שווה ערך ל-6.6 מיליארד דולר), וכוללת מטוסים, פיתוח תשתיות, הכשרת טייסים ותמיכה לוגיסטית ארוכת טווח. לוקהיד מרטין הצביעה על היתרונות הכלכליים הפוטנציאליים, והדגישה כי תעשיות צ’כיות יכולות להשתתף בשרשרת האספקה ​​העולמית של ה-F-35.

ברידג’ט לודרדייל, סגנית נשיא ומנהלת כללית של תוכנית F-35 בלוקהיד מרטין, בירכה בשנה שעברה את צ’כיה כמדינה ה-18 שמצטרפת לתוכנית, וכינתה אותה “אבן דרך משמעותית עבור החברה שלנו ונאט”ו.

 

מטוסים אלו כוללים יכולות חמקנות וחיישנים מתקדמים, מה שהופך אותם ליכולים להתמודד עם איומים מורכבים, כולל מערכות הגנה אווירית רוסיות – גורם חשוב לאור קרבתה של צ’כיה לאוקראינה.

המצב בגרמניה דומה במקצת למה שקורה בצ’כיה, אך הוא כרוך בסיבוכים נוספים. השקעתה של 8.3 מיליארד אירו כוללת מטוסים, אמצעי לחימה ושירותי תמיכה, כשהאספקה ​​מתוכננת להתחיל ב-2026. 

השקעה זו עוררה ויכוח פנימי על עלות וריבונות. כמה מחוקקים גרמניים שאלו אם הכסף יוקדש לאופציות מתוצרת אירופה, למרות שכרגע אין אלטרנטיבה למטוס מהדור החמישי. עם זאת, חיל האוויר הגרמני הגן על ההחלטה, בטענה שה-F-35 מבטיח תאימות עם שותפי נאט”ו ומחזק את ההגנה הקולקטיבית.

תגובות הציבור בשתי המדינות היו מעורבות. בצ’כיה דיווחו בתקשורת על התעניינות גוברת ביכולות המטוס ובהשלכות של מעורבות ארה”ב. באמצעות הצהרתו, שהגיעה בצורת שאלות ותשובות, ביקש המשרד להבהיר תפיסות מוטעות.

 

 

במשרד הדגישו כי “החוזה אינו מכיל הגבלות כלשהן שימנעו את השימוש בכלי הטיס כדי לענות על צורכי ההגנה שלנו, גם אם הם שונים ממדיניות ארה”ב”. בירור זה נועד להרגיע פחדים בקרב אזרחים הנזהרים מהשפעות חיצוניות.

בגרמניה, העיתון Bild עורר ויכוח נרחב באינטרנט, כאשר חלקם הביעו ספקנות לגבי מהימנותה של ארצות הברית. משתמש אחד כתב בפלטפורמת X (לשעבר טוויטר): “אם טראמפ יחליט להפסיק את התמיכה, מה יקרה למטוסים שלנו? מיליארדים מבוזבזים?

אבל אחרים ראו חששות אלה כמוגזמים, והצביעו על עשרות שנים של שיתוף פעולה מוצלח בין ארצות הברית וגרמניה.

משרד ההגנה הצ’כי אישר שהתוכנה של ה-F-35 דומה לזו של סמארטפון, “אם העדכונים יופסקו, המכשיר ממשיך לעבוד – אבל הוא לא מקבל תכונות חדשות”.

השוואה מפושטת זו נועדה לבטל את המיסטיקה שמאחורי הטכנולוגיה עבור קהל שאולי אינו מכיר מערכות תעופה צבאיות.

 

המשרד גם שלל את האפשרות לבטל את העסקה, וציין כי שני הצדדים כבר השקיעו משאבים משמעותיים – צוותי ארה”ב מאמנים צוות צ’כי, וההכנות לתשתית כבר בעיצומן. המשרד הוסיף, “החוזה מוצק ונועד להגן על האינטרסים של שני הצדדים”, המשקף את אמון ממשלת צ’כיה בערבויות המשפטיות הכלולות בהסכם.

לעומת זאת, החששות הגרמניים, למרות הסיקור התקשורתי הרב יותר שלהם, טרם הובילו לפעולה רשמית כלשהי. ממשלת גרמניה סירבה להגיב לנאמר ב”בילד”, והותירה מקום לספקולציות.

מומחי הגנה מאמינים שברלין עשויה לבקש ערבויות רשמיות מוושינגטון ככל שתאריך היעד למסירה מתקרב, אולי בערוצים דיפלומטיים או במסגרת נאט”ו.

קרדיט: ערביכ דפנס    קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות