מבזקי חדשות ליום 11-5-2024. מתעדכן

*- למרות שאין עדיין הסכם: סעודיה מאותתת לארה”ב באיזה צד היא
ארה”ב וסעודיה קרובות להסכם הגנה, טכנולוגיה וגרעין אך מה שמפריד ביניהן עדיין הוא חוסר היכולת לכרוך אותו בהסכם נורמליזציה עם ישראל. הסעודים הבהירו השבוע כי יעשו מה שיידרש מוושינגטון כדי לקדם את ההסכם.

מנכ”ל חברת “אלאת” הסעודית המשקיעה בטכנולוגיית בינה מלאכותית הצהיר כי אם ארה”ב תדרוש החברה תמשוך השקעותיה מהשוק הסיני. החברה הבהירה כי היא רואה בארה”ב השותף המועדף על פני כל מדינה אחרת.

יצוין שחברת אלאת שייכת לקרן ההשקעות הסעודית והונה מוערך בכ-100 מיליארד דולר.

 

*- ארה”ב וטורקיה חתמו על הסכם ענק בתחום הגז
היום היו אמורים להיפגש הנשיא ביידן ומקבילו הטורקי ארדואן בבית הלבן. המפגש בוטל מסיבה לא ברורה כשחלק מהמקורות טוענים כי הדבר קשור לחילוקי הדעות בנושא עזה.

אבל למרות היחסים הפוליטיים העכורים משהו, זה לא הפריע לשתי המדינות לחתום אתמול על הסכם ענק בתחום הגז. לפי ההסכם, חברת אקסון מובייל האמריקנית תספק לטורקיה 2.5 מיליון טון גז טבעי בשנה למשך 10 שנים. שווי ההסכם מוערך בכ-11 מיליארד דולר.

 

*- העולם משלם ושותק
זה אולי קצת נדחק מהכותרות אבל מה שקורה בים סוף הוא דרמטי וההשפעה המשמעותית ביותר על הכלכלה העולמית של המלחמה בעזה. בכיר בחברת ייעוץ אמריקאית מסביר כי נוכח העובדה שבשגרה כ-30% מתעבורת המכולות העולמית עוברת בתעלת סואץ, למשבר ים סוף יש השפעה עצומה על שרשראות האספקה העולמיות. התקפות החות’ים על ספינות משא הביאו לעלייה של כמעט פי חמישה בעלות המשלוח בין אסיה לאירופה. לפי הערכות הדבר יעודד את האינפלציה העולמית על ידי הוספה של עד 0.7% לעלות “סחורות הליבה” של הכלכלה העולמית.

המסלולים האלטרנטיביים הטובים ביותר מוסיפים להפלגות אלפי קילומטרים, למעלה מ-10 ימים (בין אסיה לאירופה) ומאות אלפי דולרים בעלות דלק לכל מסע כזה בים. “בהתחשב באופי הגלובלי של הכלכלה שלנו, מעט חברות או תעשיות חסינות מההשפעה. העלות המוגדלת של חומרי גלם ואספקה, זמני אספקה ארוכים יותר, עיכובים בייצור ואתגרי הפצה ישפיעו על כל מגזר הייצור הרבה אחרי שהמשבר יסתיים”, הוא כתב. נראה שהעולם השלים עם המציאות הזו…

 

*- זה הסכום שהרשות הפלסטינית טוענת כי ישראל “שדדה” מהם
מוקדם יותר השבוע פרסם משרד האוצר של הרשות הפלסטינית נתונים לגבי מצבה הפיננסי והתמונה קודרת. לפי הנתונים, עד סוף אפריל אף מדינה, כולל אף מדינה ערבית, לא העביר לקופת הרשות כל סיוע.

הפלסטינים מאשימים את ישראל במצוקת המזומנים ממנה סובלת הרשות. לפי נתוני משרד האוצר הפלסטיני, נכון להיום ישראל מחזיקה ב-6 מיליארד שקלים ששייכים לרשות – כספי קיזוז המיסים עקב תשלום משכורות למחבלים. הפלסטינים טוענים כי מדובר ב”שוד ובסחיטה”.

 

*- החטא ועונשו – הנוסח הירדני
לא מדברים על זה הרבה בגלוי בתקשורת הערבית, אבל זה די ידוע שאלפי ירדנים איבדו את מקום עבודתם מאז ה-7 באוקטובר. לפי הערכות בלתי רשמיות בממלכה, בין 15,000 ל-20,000 עובדים בשוק הירדני הפכו מובטלים וזאת בגלל החרם הצרכני שננקט נגד חברות זרות או מקומיות ש”נחשדות” בשיתוף פעולה עם ישראל. אותן חברות נאלצות לצמצם פעילות ולכן מפטרות עובדים.

נכון להיום יש בירדן כ-418,000 מובטלים כששיעור האבטלה נמצא בעלייה ונע סביב כ-23%.

 

*- לחמאס עזה אין בעיית מזומנים…
לפי דיווחים, שטרם זכו לאישור, הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה שמה את ידה בחודש שעבר על מזומנים בשווי 66 מיליון יורו (כ-70 מיליון דולר) במטבעות שונים כולל שקלים. לפי אותם הדיווחים, מבצע השוד הגדול המיוחס בעזה לחמאס נמשך שלושה ימים בין ה-16 ל-18 באפריל, בשעות הלילה. בשני הלילות הראשונים נשדדו כספומטים וכן נפרצו כספות שהכילו כסף מזומן באחד מסניפי בנק פלסטין ברצועה. בלילה השלישי נשדד כסף במזומן מסניף אחר של “בנק פלסטין”. לא נמסרו פרטים נוספים היכן ממוקמים סניפי הבנקים הללו ברצועה.

 

*- החוצפה הטורקית גוברת מיום ליום…
אחרי ההצטרפות לתביעת רצח העם של דרום אפריקה וההכרזה על חרם מסחרי נגד ישראל, טורקיה ממשיכה להסלים. עיתון טורקי המקורב לשלטון מדווח כי אנקרה צפויה להעלות את סוגיית תשלום הפיצויים שעל ישראל יהיה לשלם על “הנזקים שגרמה ברצועת עזה”.

זאת לאחר הצהרות של שר החוץ הטורקי, האקן פידן, על החלטתה של אנקרה להצטרף רשמית לתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בפני בית הדין הבינלאומי.

העיתון פרסם, בציטוט מטעם מומחה משפטי בשם אימט גוזוגוזלי, כי במידה שבית הדין לצדק בהאג יקבע שמה שמבצעת ישראל בעזה הוא “פשע רצח עם”, טורקיה תדאג שסוגיית הפיצויים תעמוד בראש סדר העדיפויות.

עוד עולה מהעיתון כי טורקיה תמלא תפקיד מוביל במשפט בהאג, כולל “בהפרכת הטיעונים שהציגו מדינות התומכות בישראל.”

 

*- עזה? ראש ממשלת קטר סגר עסקה של עשרות מיליונים…
ראש ממשלת קטר, שיח’ מוחמד בן עבד א-רחמן אאל-ת’אני עלה אצלנו לכותרות מאחר שהוא משתתף במאמצי התיווך לעסקה בעזה. אבל מסתבר שבסמוך לפרוץ המלחמה בעזה הוא היה עסוק גם בעסקה אישית, מוצלחת יותר מבחינתו. לפי הדיווחים, אאל ת’אני מכר אחוזה במייפייר לחבר אחר במשפחה השלטת בקטר בעסקה שמחירה הגיע לשווי של 39 מיליון ליש”ט.

שיח’ מוחמד מכר לפי הדיווחים את הנכס הנמצא באזור בלונדון המכונה “דוחא הקטנה” באוקטובר, באחת מעסקאות הבתים היקרות ביותר בבירה הבריטית במהלך השנה שעברה. הנכס נמצא באזור הנקרא בלפור פלייס שהוא חלק מ”דוחא הקטנה” – כינוי שניתן לאזור בשל ריבוי נכסי היוקרה הנמצאים שם בבעלות קטרית.

ראש הממשלה הקטרי החזיק בנכס הזה מאז 2021. לפי הדיווחים, העסקה נסגרה ישירות בין שני השיח’ים כשלא נמסרה זהות הקונה.

 

*- זה סכום הכסף שיצא מרצועת עזה מאז תחילת המלחמה
לפי מקורות בלתי רשמיים מאז תחילת המלחמה ברצועת עזה ב-7 באוקטובר יצאו ממנה 600 מיליון דולר במזומן. לפי גורמים ברצועה, חלק מהסכום שייך לעשירי עזה, סוחרים ובעלי עסקים שהוציאו את כספם מסניפי הבנקים בעיקר בצפון רצועת עזה והעבירו אותם לבנקים במצרים ובירדן. החשש של אותם סוחרים היה שאספסוף עזתי יפרוץ לסניפי הבנק הנטושים וישדוד את הכספים.

סכום המוערך בלמעלה מ-150 מיליון דולר הוצא מהרצועה על ידי משפחות ששילמו לחברה המצרית “הלא” האחראית על ההסעות ממעבר רפיח. חברה זו מקבלת אך ורק תשלום דולרי מזומן.

 

*- צילומי לוויין מוכיחים: זה הנזק האדיר בעיר עזה
צילומי לווין נכונים לשבוע שעבר מגלים את ממדי ההרס ברצועת עזה. לפי האנאליסטים כ-75% מהמבנים בעיר עזה ניזוקו או נהרסו לחלוטין, חמישה בתי חולים נהרסו כליל, פחות מאחד מכל שלושה בתי חולים ממשיכים לתפקד חלקית, 408 בתי ספר מתוך 563 ניזוקו ו-53 נהרסו כליל, ויותר מ-60% מהמסגדים הפכו להריסות.

“שיעורי ההרס המהירים ביותר היו בחודשיים-שלושה הראשונים של המלחמה”, הסביר קורי שר, אנאליסט תמונות לוויין באוניברסיטת סיטי של ניו יורק בארה”ב. “שיעור הנזק שנרשם אינו דומה לשום דבר שחקרנו בעבר. זה הרבה יותר מהיר ונרחב מכל מה שמיפינו”, הוא אמר והוסיף שממדי ההרס בעזה גדולים יותר ממדי ההרס שגרמו בעלות הברית לעיר הגרמנית דרזדן במהלך מלחמת העולם השנייה.

קרדיט: ערוץ הטלגרם דורון פסקין – הכסף שמניע את המזרח התיכון    קרדיט לתמונות: אוניברסיטת אילינוי