הצעה סינית להקים כור גרעיני בסעודיה מעוררת דאגה בישראל וארה”ב

סעודיה שוקלת הצעה מסין להקים תחנת כוח גרעינית בממלכה, בצעד שעשוי להגביר את המתיחות עם ארצות הברית וישראל, החוששות שריאד תשתמש בתוכנית הגרעין האזרחית שלה ככיסוי לפיתוח נשק גרעיני.

ההצעה הסינית מגיעה בזמן שסעודיה מנסה ללחוץ על ממשל ביידן לעשות ויתורים על התנאים שלו לסיוע גרעיני אמריקאי, הכוללים אי העשרת או הפקת אורניום, שהם תנאים למניעת הפצת נשק גרעיני. סין לא דורשת לכפות את התנאים הללו על שותפיה הגרעיניים, מה שהופך אותה לאופציה אטרקטיבית עבור ערב הסעודית, שרוצה לממש את שאיפותיה הגרעיניות.

המפעל הסיני המוצע יהיה באזור המזרחי של הממלכה, בסמוך לגבולות קטאר והאמירויות, והוא יהיה מסוג HTR-PM, שהוא כור גרעיני קטן שמשתמש בכדורי גרפיט המכילים דלק גרעיני. סין אומרת שסוג זה של כורים בטוח ויעיל יותר מכורים רגילים.

 

עם זאת, הצעה זו מעוררת חששות בוושינגטון ובישראל, החוששות שסעודיה תנצל את תוכנית הגרעין האזרחית שלה כדי להשיג יכולות גרעיניות צבאיות. חלק מהדיווחים מצביעים על כך שסעודיה דרשה מארצות הברית ערבויות ביטחוניות כחלק מהסכם פוטנציאלי הכולל נורמליזציה עם ישראל. גם הידיעה על יבוא סעודיה של מכשירים “צהובים” סיניים, שהם מכשירים המשמשים להפרדת חומרים רדיואקטיביים, העלו חשדות לגבי פעילותה הגרעינית.

לכן, הסכמתה של סעודיה להצעה הסינית עשויה להוביל להסלמה של המתיחות באזור וליצירת סכסוך חדש על רקע הרצון להחזיק נשק גרעיני.

 

סין וסעודיה – הידוק היחסים

ערב הסעודית שוקלת הצעה סינית לבנות מפעל גרעיני בממלכה, לפי דיווח בוול סטריט ג’ורנל. 

China National Nuclear Corporation (CNNC), חברה בבעלות ממשלתית, הציעה להקים מפעל גרעיני במחוז המזרחי של ערב הסעודית, ליד הגבולות עם קטאר ואיחוד האמירויות הערביות.

גורמים רשמיים סעודים מקווים שההצעה הסינית תגרום לממשל של נשיא ארה”ב ג’ו ביידן להקל על תנאיו לסייע לממלכה לפתח תעשייה גרעינית מקומית, כולל התחייבויות לא להעשיר אורניום או להפיק אותו מהעפרות שלה. ייתכן שסין לא תדרוש מריאד לעמוד בדרישות אלו, שנועדו למנוע הפצת נשק גרעיני.

 

סעודיה וסין העמיקו את יחסיהן בשנים האחרונות, למגינת לבה של וושינגטון. נשיא סין שי ג’ינפינג ביקר בממלכה בדצמבר, וביוני הכריזו שתי המדינות על השקעות בשווי 10 מיליארד דולר במהלך פסגת עסקים ערביים-סינים בן יומיים בריאד. שי, שמדינתו היא צרכנית האנרגיה הגדולה בעולם, התחייבה לחפש “גישת שיתוף פעולה אנרגטי רב-כיווני” עם מדינות המפרץ.

סין גם ביקשה לייצא את התעשייה הגרעינית שלה לחו”ל. בשנת 2019, פקיד סיני בכיר אמר כי בייג’ין תוכל לבנות עד 30 כורים גרעיניים מחוץ לגבולותיה באמצעות יוזמת תשתית “חגורה ודרך” שלה בעשור הקרוב.

סין גם הגבירה את הנוכחות הדיפלומטית שלה באזור, כולל תיווך בהסכם באפריל האחרון בין הממלכה לאיראן לתיקון יחסיהן לאחר שנים של מתיחות.

ערב הסעודית, אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, בחנה במשך שנים פיתוח תעשייה גרעינית מקומית כדי להפחית את התלות שלה בדלק מאובנים. הממלכה מייצרת את רוב צרכי האנרגיה שלה מנפט וגז טבעי, על פי מינהל המידע האמריקאי לאנרגיה.

Gravitas: Saudi Arabia Considers Chinese Bid for Nuclear Plant | Why U.S.  Is Worried - YouTube

 

קרדיט: דפנס ערביכ   קרדיט לתמונה: רשתות חברתיות