כשהילד הרע של המזרח התיכון נעמד בפינה.
כשהילד הרע של המזרח התיכון נעמד בפינה
=============================
כשהילד החצוף עושה רעש וממריד את כל הכיתה כולם מתרשמים מסביב מהכריזמה שלו, אבל כשה”קולים” של הכיתה מחליטים להחרים אותו זה מרעיד את כל בית הספר ובמקרה שלנו – המזרח התיכון.
ביום שני האחרון החלה הממלכה הסעודית מהלך דרמטי, בשיתוף עם מצרים והמפרציות בחרין ואיחוד האמיריות הערביות. המהלך החל בהכרזה על ניתוק היחסים עם האמירות הקטרית, ובהמשך הדבר כלל את סגירת המעבר האווירי והימי למדינה, החזרת השגרירים ואף קריאה לאזרחיהם לעזוב. מהלך נוסף היה סגירת משרדי אלג’זירה בסעודיה. לטובת קוראיי הסעודים, אל דאגה, אלג’זירה עדיין משדרת במדינת ישראל (אפיק 176 בלוויין ובאפיק 137 ב-HOT).
קטר היא נסיכות קטנה במפרץ שבין איראן לסעודיה. יש בה מעל ל-2 מיליון תושבים, כשרק 20% מהם אזרחים, השאר עובדים זרים ללא זכויות. על אף היותה קטנה, בזכות שדות גז בינה לבין איראן הפכה קטר ליצואנית הגז הנוזלי הגדולה בעולם, כשבשנה האחרונה ייצאה כ-80 מיליון טון. הדבר כמובן הפך אותה לאחת המדינות העשירות ביותר בעולם לאדם.
למה הפכה קטר לילד המוחרם של המזרח התיכון? יש לכך מספר סיבות.
ראשית, מה שמניע מהלכים במזרח התיכון מעל שני העשורים האחרונים הוא ערוץ הטלוויזיה, אלג’זירה, השייך לנסיכות הקטרית. מדובר בערוץ הטלוויזיה הנפוץ ביותר בעולם הערבי ורבים רואים בו גורם משמעותי מאוד שסייע להפלת המשטרים בטלטלה המזרח תיכונית של 2011 שקיבלה את השם האופטימי “האביב הערבי”. דמיינו רגע – אם יש מהומות במקום כה רחוק כמו תוניסיה, אף אחד לא אמור לדעת מזה. אבל אם זה משודר ב-80% ממשדרי הטלוויזיה בעולם הערבי כולם יודעים – ובשנת 2011 זה אכן קרה וההמונים יצאו לרחובות בתימן, לוב ומצרים והפילו את השלטון.
שנית, קטר, כמדינה קטנה ועשירה, מממנת ברצון או בלא רצון (לעתים מדובר ב-“פרוטקשן” או תשלום כופר על חטיפות) את הגדולה ממתנגדות המשטר הסורי – “תחריר א-שאם” (שחרור סוריה רבתי). זהו איחוד של קבוצות אופוזיציה סוריות, בראשות מה שאנו מכירים בשם גַ’בְּהַת א-נֻצְרַה (חזית הניצחון), ששינתה את שמה לאחרונה ל”גַ’בְּהַת פתח א-שאם” (החזית לכיבוש סוריה רבתי”.
שלישית, במצרים, בה היה שלטון קצר של תנועת “האחים המוסלמים” (2012-2013) שהיא עוד נחשבת לגרסא המתונה (לעומת “המדינה האסלאמית ואלקאעדה), חזר לשלוט הצבא בראשות עבד אלפתאח א-סיסי שנלחם קשה נגד “האחים”. קטר גם מארחת את בכיר התנועה, השיח’ יוסף אלקרדאוי המצרי.
רביעית, ישנה בחריין, ממלכה קטנטנה בעלת שטח של 760 קמ”ר, אמנם השלטון בה הוא סוני (כמו בסעודיה), אך יש בה רוב שיעי משמעותי (כמו באיראן). בכירים בממלכה הכריזו כי קטר תומכת בטרור, לא עוצרת את ההסתה ברשתות החברתיות ובתקשורת וכן משתפת פעולה עם איראן, הידועה בניסיונות שלה לבצע הפיכה בבחרין ולהעמיד בראשה הנהגה שיעית, התואמת את הרוב בבחריין.
למי שהספיק לשכוח, במזרח התיכון התארח בחור חשוב לפני כשבוע שדיבר על סילוק הגורמים הקיצוניים, דונלד טראמפ שמו. מעניין מאוד לחשוב האם זוהי עוד אמירה של טראמפ שמצהיר “אני לא כמו אובמה”, שתמך בקשר עם האחים המוסלמים, דרך ההצהרות של סעודיה וחברותיה.
השלכה כלכלית מעניינת יכולה להיות על חברת התעופה הקטרית. בשנת 2013 החלה חברה זו לתת חסות לאחת הקבוצות המפורסמות והאהודות בעולם, ברצלונה הספרדית ובלי קשר לאירועים האחרונים תסיים את הקשר בסוף חודש זה. את הריק הזה יכולה לנצל Emirates, חברת התעופה הלאומית של איחוד האמירויות הערביות.
חוסר הוודאות בעולם הספורט גדל כרגע. קבוצת הכדורגל פריז סן ז’רמן, שגם היא מקבלת חסות קטרית הצהירה כי המצב הנוכחי לא ישפיע על הקבוצה. נושא חשוב אף יותר הוא גביע העולם של שנת 2022, המונדיאל, אותו קטר אמורה לארח.
בערוץ אלג’זירה אמרו גורמים קטרים שהם מכבדים את הריבונות המדינות האחרות וכי אינם מתערבים בעניינים לא להם. משרד החוץ הקטרי (שהוא עצמו שהה בטהרן במהלך הביקור של טראמפ במזרח התיכון) גינה את הקרע החדש בעולם הערבי, עם זאת, האמיר תמים, שליט קטר דחה בינתיים את נאומו שתוכנן להיות תקיף, לבקשת אחת המתווכות, כווית.
קטר, הילד החצוף של המזרח התיכון, הפכה ל”מפילת משטרים רודניים” והכעיסה מאוד את העולם הערבי, בתוכו הממלכות הסעודית הירדנית וכן משטרים נוספים. עכשיו, כשהילד החצוף עומד בפינה עם הפנים לקיר ו”חושב על מה שהוא עשה”, הוא עומד בפני צומת דרכים. האם להוריד פרופיל בקשר עם איראן השיעית אויבת הסונים, לרסן את המימון של התנועות האסלאמיות או להיות נסיכות קטנה ומבודדת, למעט סיוע איראני שאולי אפילו יכלול מעבר לצד של מדינות הסהר השיעי.
https://twitter.com/Aiman…/status/871640658574016512/photo/1
בקריקטורה של אימן אלוצאבי התימני, אנו רואים בצד ימין את הדגל הקטרי, מתחתיו יוצאים עקרבים, הדגל האמצעי של ערוץ הטלוויזיה אלג’זירה, בשלישי הסמל של “מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ”.
קרדיט: נעם בנעט, מומחה למזרח התיכון.“חלון למזרח התיכון המתחדש” –https://www.facebook.com/aravimislam/?fref=ts