רוסיה חושפת כי תחנת הכוח הגרעינית דבעא במצרים עברה "חבלה מכוונת"
סוכנות הידיעות רוסאטום הרוסית חושפת כי פרויקט תחנת הכוח הגרעינית דבעא במצרים היה נתון לפעולות חבלה מכוונות.
אלכסיי ליחאצ'ב, מנכ"ל תאגיד האנרגיה הגרעינית הרוסי רוזאטום, חשף כי פרויקט תחנת הכוח הגרעינית דבעא במצרים התמודד עם שורה של אתגרים במהלך שלבי יישומו, כולל מגפת הקורונה והסנקציות, וכן מעשים שתיאר כחבלה מכוונת, והאשים כמה מדינות בניסיון לפגוע בפרויקט.
ביום רביעי, בשולי פסגת רוסיה-אפריקה במוסקבה, אמר ליחצ'ב כי יישום פרויקטים גדולים מחייב היערכות להתמודדות עם קשיים בלתי צפויים, וציין כי הפרויקט המצרי התמודד עם נסיבות יוצאות דופן, כולל השלכות מגפת הקורונה והסנקציות, בנוסף למה שהוא רואה כפעולות מכוונות שמטרתן להכשיל את הפרויקט.
הבכיר הרוסי הוסיף כי רוסאטום, בשיתוף פעולה עם ממשלת מצרים, הצליחה להתגבר על האתגרים הללו, מבלי לחשוף את אופי החבלה עליה דיבר או לזהות את המדינות שלטענתו עומדות מאחוריה.
רשות תחנות הכוח הגרעיניות המצריות אישרה חודשים קודם לכן את מחויבותה ליישם את הסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות, בטיחות וביטחון גרעיני בשלבים השונים של יישום תחנת הכוח בדבאא, בתגובה לדיווחים שהעלו שאלות בנוגע להליכי הבטיחות שננקטו במהלך התקנת מכלי הלחץ של הכור עבור היחידה הגרעינית השנייה.
העמדה המצרית התקבלה לאחר שהמגזין האמריקאי פוליטיקו פרסם דו"ח שהתייחס לתצפיות והאשמות הקשורות להיבטים ההנדסיים ולתקני הבטיחות והאבטחה של הפרויקט. הרשות המצרית ראתה את המסקנות שהוסקו בעניין זה כלא מדויקות, שכן הן התבססו על צילומי וידאו מטקס ההתקנה ולא שיקפו את ההליכים הטכניים והתפעוליים שננקטו במהלך התהליך.
דיווחים מצביעים על כך שתחנת הכוח הגרעינית דאבה משתמשת באותה טכנולוגיה שאומצה בפרויקט תחנת הכוח הגרעינית פאקס II בהונגריה, המיושם על ידי רוסאטום.
לעומת זאת, החברה הרוסית אישרה את מחויבותה לרמות הגבוהות ביותר של בטיחות גרעינית, והדגישה כי מחויבות זו נמשכת לאורך כל שלבי בניית תחנת הכוח בדבאא.
תחנת הכוח הגרעינית אל דבעא: פרויקט האנרגיה הגרעינית הראשון של מצרים
תחנת הכוח הגרעינית דבעא נבנית בעיר דבעא במחוז מטרוח, לחוף הים התיכון, כ-300 קילומטרים צפונית-מערבית לקהיר, ותהיה תחנת הכוח הגרעינית הראשונה במצרים.
הפרויקט כולל את הקמתן של ארבע יחידות ייצור חשמל, כל אחת בהספק של 1200 מגה-וואט, להספק כולל של 4800 מגה-וואט. החוזים לפרויקט נכנסו לתוקף ב-11 בדצמבר 2017.
אחריות הצד הרוסי אינה מוגבלת לעבודות בנייה ואספקה, שכן היא כוללת גם אספקת דלק גרעיני לתחנה לאורך כל חייה הפעילים, תרומה להכשרת כוח אדם מצרי, וכן מתן שירותי תפעול ותחזוקה במהלך עשר השנים הראשונות לפעילות התחנה.

קרדיט: דפנס ערביכ קרדיט לתמונה: טאס
