תופעה גיאולוגית נדירה ביותר מתרחשת לנגד עינינו: אתיופיה נקרעת… ולידת אוקיינוס חדש מתקרבת בצורה חסרת תקדים!

אתיופיה נקרעת… ולידת אוקיינוס חדש מתקרבת בצורה חסרת תקדים.

 

דיווח: אתיופיה חווה התפתחות גיאולוגית מרתקת שעשויה לשנות את מפת העולם בעתיד, לאחר שמדענים רשמו תנועות קרקע מהירות ובלתי רגילות באזור שקע "עפר" – منخفض عفر, אחד האתרים הפעילים ביותר על כדור הארץ.

לפי מחקרים עדכניים, קליפת כדור הארץ זזה בכ-60 ס"מ במהלך 90 ימים בלבד, מהירות שהייתה דורשת בדרך כלל מאות שנים.

ההאצה הפתאומית הזו עוררה עניין רב בקרב המדענים.

האירוע לא היה שקט; נרשמו יותר מ-300 רעידות אדמה, חלקן בעוצמה של כ-5.9 מעלות, לצד עיוותים ברורים בשטח הקרקע ושינויים במי התהום.

עם המשך היווצרות הקרע הזה, צופים המדענים שבשנים הקרובות עשויים לזרום מי ים מהים האדום ומפרץ עדן, לשטוף את האזור וליצור אוקיינוס חדש שיפריד בין מזרח אפריקה לשאר היבשת.

 

מה שקורה כרגע באתיופיה הוא אחד המחזות הגיאולוגיים הנדירים ביותר: לידתו של אוקיינוס בזמן אמת.
תהליך כזה לוקח בדרך כלל מיליוני שנים, אך באזור שקע "עפר" (Afar Triangle), קצב האירועים הפך למואץ ודרמטי במיוחד.
מה קורה שם?
במזרח אפריקה עובר "הבקע הסורי-אפריקני" (East African Rift). באזור אתיופיה, היבשת פשוט נמתחת ונקרעת.
  • שלושה לוחות טקטוניים (הערבי, הנובי והסומלי) מתרחקים זה מזה.
  • הקרקע נהיית דקה יותר ויותר.
  • לבה רותחת עולה מהמעטפת וממלאת את הסדקים.
ההסבר המדעי ל"זינוק" במהירות
הנתון שצויין (60 ס"מ ב-90 יום) הוא יוצא דופן. המדענים מסבירים זאת באמצעות תהליך שנקרא "הזרקת דייק" (Dike Intrusion):
  • במקום תנועה איטית ורציפה, המגמה (סלע מותך) נדחפת בלחץ אדיר לתוך סדקים בקרום.
  • הלחץ הזה "מפוצץ" את הסלע ומרחיק את דפנות הבקע בבת אחת.
  • זה יוצר סדרה של רעידות אדמה חזקות ושינויים טופוגרפיים מיידיים.
מה הצפי לעתיד?
למרות ההאצה המרשימה, חשוב לזכור את קנה המידה הגיאולוגי:
  • היווצרות הים: זה לא יקרה מחר בבוקר. ההערכות הן שבעוד 5 עד 10 מיליון שנים, המים מהים האדום יציפו את האזור באופן קבוע.
  • מפת העולם החדשה: קרן אפריקה (אתיופיה, סומליה, אריתריאה) תהפוך לאי ענק באוקיינוס.
  • בטווח הקצר: האזור ימשיך לסבול מרעידות אדמה תכופות, פעילות וולקנית וסדקים שנפתחים בכבישים ובשדות.
 נקודה מעניינת: שקע "עפר" הוא המקום היחיד בעולם שבו ניתן לראות רכס מרכז-אוקייני (שבדרך כלל נמצא עמוק בים) על פני היבשה.