ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית מפרסם אזהרה לעולם, ומדבר על חומרים גרעיניים בסוריה שמעוררים דאגה

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, הזהיר כי העולם נמצא על סף מרוץ חימוש גרעיני חדש, על רקע הסלמה של סכסוכים בינלאומיים ושחיקה של משטר אי-הפצת נשק גרעיני, והצביע על חששות מיוחדים בנוגע לגורל החומרים הגרעיניים בסוריה.

בדבריו ל"טלגרף", הדגיש גרוסי כי חוסר יציבות עולמי עלול להוביל ל"קריסה במשטר אי-הפצת נשק גרעיני", והזהיר כי כ-20 מדינות עלולות לנוע לקראת פיתוח נשק גרעיני אם מגמה זו תימשך.

 

סוריה: חומרים גרעיניים וחששות מתמשכים

גרוסי חשף כי פקחי האו"ם מצאו חומרים גרעיניים החשודים כקשורים לתוכנית לא מוצהרת בתקופת שלטונו של הנשיא המודח בשאר אל-אסד, וציין כי "גורלם של חלק מחומרים אלה נותר לא ברור".

הוא הסביר כי הוא עובד בשיתוף פעולה עם הממשל הסורי הנוכחי בראשות אחמד א-שרע כדי להסיר את סוריה מרשימת מקורות הדאגה, וציין כי הסיכונים העיקריים פחתו, אך עדיין יש מידע שיש לאמת.

 

איראן בלב הדאגה הבינלאומית

בנוגע לאיראן, הדגיש גרוסי כי כל הסכם עם דונלד טראמפ יהיה "אשליה" אם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לא תהיה מעורבת, והדגיש כי תוכנית הגרעין של טהרן היא אחת הסיבות העיקריות לדאגה המניעות מדינות אחרות לשקול רכישת יכולות הרתעה גרעיניות.

הוא ציין כי הסיכויים להגיע להסכם נראו לאחרונה מבטיחים, אך התערערו שוב, דבר המשקף את שבריריותו של תהליך המשא ומתן.

 

חששות מהתפשטות גרעינית עולמית

גרוסי הצביע על הדיונים הגוברים בתוך מדינות כמו פולין, דרום קוריאה ויפן על האפשרות לפתח נשק גרעיני, אינדיקציה לירידה באמון במערכת הבינלאומית הנוכחית.

הוא גם הביע דאגה מהצמיחה המהירה של תוכנית הגרעין של סין ומהתקדמותה המתמשכת של תוכנית הגרעין של צפון קוריאה, מה שמסבך עוד יותר את הנוף העולמי.

 

מערכת למניעת דיפוזיה של לחץ

על פי אמנת אי-הפצת נשק גרעיני שנחתמה בשנת 1970, 191 מדינות מחויבות לא לרכוש או לפתח נשק גרעיני, כאשר חמש מדינות גרעיניות מוכרות רשמית. עם זאת, גרוסי הזהיר כי מערכת זו עומדת בפני לחץ חסר תקדים, עם דיבורים גוברים בתוך חלק מהמדינות על האפשרות להפר אותה.

מספר ראשי הנפץ הגרעיניים ברחבי העולם מוערך בכ-12,000, רובם מרוכזים בארצות הברית וברוסיה, מה שהופך כל קריסה במערכת ההרתעה או הבקרה לאיום ישיר על הביטחון הבינלאומי.

מנהל האנרגיה האטומית מזהיר את העולם

קרדיט: סטפ ניוז