מהנעשה מאחורי הקלעים יומיים לפני נפילת משטר אסד. ספויילר: פוטין בהחלט טמן ידו בצלחת!

שר החוץ הסורי, אסד אל-שיבאני, חשף כמה פרטים על הימים האחרונים שקדמו לנפילת משטרו של בשאר אל-אסד ב-8 בדצמבר 2024.

אל-שיבאני אמר בראיון לסוכנות הידיעות “אל-אח’באריה א-סוריה” במוצאי שבת כי פגישה עם הרוסים נערכה בהוראת הנשיא החדש של סוריה אחמד א-שרע ב-6 בדצמבר בשנה שעברה, במטרה לנטרל את הכוחות הרוסיים מהקרב המתמשך להפלת אסד.

הוא גם הסביר כי המורדים הבטיחו לרוסים באותה עת שמה שמתרחש הוא שינוי משטר, ולא הבריתות שיצרו. עם זאת, אל-שיבאני ציין במקביל כי משלחת המשא ומתן הסורית הבהירה כי בריתות אלו יישארו בתוקף כדי לשמר את האינטרסים של העם הסורי.

הוא אמר כי חוכמת כל ניצחון תמיד ניכרת בפעולה עם אסטרטגיה ארוכת טווח שאינה פוגעת באינטרסים של המדינה ואנשיה.

הוא גם הדגיש כי “ההתקדמות לכיוון רוסיה הגיעה בהדרגה”, והוסיף כי היו הסכמים שנחתמו בעבר עם הצד הרוסי שלא נקבל.

בסיסים צבאיים רוסיים

השר הסורי הסביר כי ארצו דנה עם רוסיה על עיון מחדש בהסכמים שנחתמו תחת המשטר הקודם, כולל אלה הקשורים לבסיסים צבאיים רוסיים , והדגיש כי טרם נחתמו הסכמים חדשים. הוא הדגיש כי “נכון לעכשיו אין הסכמים בתוקף בין שתי המדינות”.

הוא ציין גם כי בסיסים רוסיים נמצאים כעת במשא ומתן והערכה מחודשת של תפקידם, והסביר כי כוחות רוסיים צמצמו את נוכחותם בשטח רוסיה, וכעת הם מוגבלים לבסיסים חמיימים וטרטוס. הוא אמר, “ניתן להתייחס לנוכחות הנוכחית כמושעת, ויש צורך לקבוע את צורת הנוכחות הרוסית, אם היא תימשך”.

אל-שייבאני ציין גם כי נושאים אלה הועלו במהלך שיחותיו של א-שרע עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במוסקבה לפני מספר ימים.

לפני עשרה ימים, לאחר פגישתו עם אל-שייבאני, הבהיר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כי כוחות ארצו לא יישארו בסוריה אם ההנהגה הסורית תסרב.

ראוי לציין כי שרע ערך ביקור עבודה במוסקבה ב-15 באוקטובר, שם קיים את פגישתו הראשונה עם פוטין, שנמשכה שעתיים וחצי. במהלך השיחות, הביע נשיא סוריה את רצונה של דמשק “לאפס” את היחסים עם רוסיה כדי להבטיח את האינטרסים של שתי המדינות.

הוא גם דרש כי אסד וכמה מאנשי המשטר הקודם יוסגרו לדמשק כדי שיעמדו למשפט.

عقود تسليح كبرى.. كواليس ما دار بين بوتين والشرع في روسيا | #التاسعة - YouTube

הערה ברקע הכתבה: על פי רוח הדברים בכתבה נראה כי הנשיא פוטין לא רק שהשלים עם נפילתו של אסד ומשטרו המושחת  ומנע כל סיוע צבאי רוסי מכוחות צבא סוריה שהתפזרו לכל רוח תוך מספר ימים קטן , אלא פוטין גם דאג “להכניס את הציפור לכלוב”. לאמור , הוא דאג שאסד עם כל כספו , הן שאגר בעשרות השנים ההאחרונות והן אלו שבזז מהאוצר הסורי בימים האחרונים של שלטונו , יגיעו לבנקים של רוסיה וישמשו ערבון לחוב האדיר הסורי לרוסיה המסתכם בעשרות מיליארדי דולרים.

הוא , כך זה נראה במבט לאחור , טמן למשפחת אסד , הן לנשיא והן לאחיו , מלכודת דבש ונתן להם מקלט ברוסיה. אבל המקלט הוא זמני וכפוף לאינטרסים האסטרטגים של רוסיה ורצונה לשמור בסיסים צבאיים במזרח התיכון.

כבר נשמעים ברוסיה קולות להסגיר את כל משפחת אסד , ללא כספה ( שיכסה חלק מהחוב המדינתי לרוסיה), תמורת המשך אחזקה של רוסיה בבסיסי חיל הים בטרטוס וחיל האוויר בחמיימים ואולי עוד כמה בונוסים כלכליים לצידם.

א-שרע, בביקורו האחרון ברוסיה אמר בפה מלא כי ממשלתו תכבד את הסכמי העבר של סוריה עם רוסיה מה שאומר שהחוב הכבד לא נעלם אלא עובר למשטר החדש עם כל המשמעויות.

تسليم الأسد والوجود الروسي بدمشق.. ملفات حاسمة في لقاء بوتين والشرع | منتصف النهار

קרדיט: אלערביה   קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות – מתוך שידורי טלוויזיה