מרוץ חימוש עולמי ומהפכה ביטחונית סעודית. חלק ב’
מילה על תערוכות ביטחוניות
בעולם יש תערוכות רבות של ציוד צבאי, אמל”ח וטכנולוגיות ביטחון – הגנה, חלקן וותיקות ומוכרות, חלקן חדשות של כוחות עולים בשוק הביטחוני העולמי, במדינות שרוצות ליצור לעצמן מעמד בעולם תערוכות הביטחוניות ו/או כיצרניות, ולפרוץ לשווקים חדשים.
כך נראה לצד תערוכות וותיקות וחשובות כמו הסלון האווירי בפריז ויורוסאטורי (Eurosatory) בצרפת, הסלון האווירי בפארנבורו בבריטניה, AUSA בארה”ב, ולצד תערוכות שעם השנים התבססו שתערוכות מובילות, כגון הסלון האווירי בסינגפור, Aero India בהודו, וADAS בפיליפינים, נוכל לראות תערוכות במדינות מכל היבשות, כמו בולגריה, ברזיל, גרמניה, דרום אפריקה, יוון, יפן, מלזיה, סין, צ’כיה, קוריאה, תאילנד ועוד רבות אחרות.
גם באזורנו נוכל למצוא תערוכות בתחומי צבא וביטחון, כמו SOFEX בירדן, EDEX במצרים, הסלון האווירי בדובאי, IDEX (שמארגניו אומרים שזה התערוכה והכנס הביטחוני הגדול ביותר במזרח התיכון) ולצידה תערוכת NAVDEX באבו דאבי (ואלה רק חלק מלפחות 14 תערוכות צבא וביטחון באמירויות) אפילו בכווית נמצא תערוכות ביטחוניות כמו Gulf Defense & Aerospace, בקטר נמצא את תערוכת MILIPOL, ובעומאן את תערוכת IADE Oman, ובטורקיה שמנסה לכבוש את מקומה כיצואנית אמל”ח מובילה, נמצא תערוכות כמו SAHA, IDEF, AIREX ועוד.
בשנת 2022 נולדה תערוכה חדשה: “תערוכת ההגנה העולמית” (WDS) בריאד, בירת ערב הסעודית, שמתקיימת אחת לשנתיים תחת חסות הרשות הכללית לתעשייה צבאית (الهيئة العامة للصناعات العسكرية = General Authority for Military Industries).
לאור השינויים שעבר ועובר האזור, חברות ישראליות כבר השתתפו (ומתוכננות להשתתף גם בשנה הבאה) בתערוכות צבא וביטחון שהתקיימו באיחוד האמירויות בהן נוסף לביתני החברות הגדולות, גם הוקם (ויוקם) ביתן לאומי במסגרת האגף לייצוא ביטחוני במשרד הביטחון (סיב”ט) שנועד לסייע לתעשיות הקטנות והבינוניות להציג בתערוכות מסוג זה.
ומעניין יהיה לראות אם חברות ישראליות יציגו גם בתערוכת WDS בריאד, שתתקיים בפרואר 2026.
פיתוח תעשייה ביטחונית בערב הסעודית
כאמור, מדינות רבות מבינות את חשיבות ההסתמכות על ייצור עצמי של אמל”ח, וכך גם אחת ממדינות המפתח בשכונה המזרח תיכונית, שלה גם מעמד ייחודי רב חשיבות מול ארה”ב, ומעמד ייחודי ורב חשיבות באזור, עם השפעה על עולם האסלאם ועל שאר העולם, שהגיעה למסקנה שעליה לפתח את התעשייה הביטחונית שלה, כדי להגביר את עצמאותה ומוכנותה הצבאית, עוד הרבה לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, שגרמה להתפקחות במדינות רבות ולמרוץ עולמי לרכישת אמל”ח.
חלק מחזון 2030 של מוחמד בן סלמן (MBS) יורש העצר הסעודי, כולל מעבר מהסתמכות על כלכלת הנפט, לבניית כלכלה מגוונת, הכוללת נוסף לפיתוח התיירות, גם בפיתוח התעשייה, כולל התעשייה הביטחונית. כבר כתבתי לכם לא פעם על ערב הסעודית, והזכרתי את השינויים שעוברת הממלכה במהלך מימוש חזון 2030 (ראו את סדרת המאמרים שעלו בערוץ בנושא, החל ממאמר זה (https://t.me/Middle_East_Insight/100)).
על חלק מהשנויים דיברנו עידית בר ואני בפודקאסט בנת חלאל, בפרק 5 על נשים והשינויים בממלכה (ספוטיפיי / יוטיוב ) ובפרק 6 על נשים שבזכות השינויים האלה (ספוטיפיי / יוטיוב ) פורצות את תקרת הזכוכית, וגם בפרק 26 על אסטרונאוטיות ערביות (ספוטיפיי / יוטיוב ).
בחזון 2030 יש לתעשייה הביטחונית תפקיד מרכזי בתרומה לפיתוח הכלכלה והמשק הסעודי, והצפי שהתעשייה הביטחונית המקומית תוסיף עד 2030 עוד מאה אלף מקומות עבודה חדשים, ותרומתה הישירה לתמ”ג הסעודי תעמוד על לפחות 24 מיליארד דולר.
כחלק מהדרכים למימוש חזון 2030, הוקמה באוגוסט 2017, הרשות הכללית לתעשייה צבאית (الهيئة العامة للصناعات العسكرية = General Authority for Military Industries – GAMI) שלצד רגולציה ופיקוח, תפקידה הוא לתמוך בחברות המקומיות, ולקדם את המגזר הביטחוני, ולעזור למגזר כולו להתפתח ולשגשג, כולל לחברה הביטחונית הממשלתית – “התעשייה הצבאית הסעודית” (الشركة السعودية للصناعات العسكرية = Saudi Arabian Military Industries – SAMI) הנמצאת בבעלות “קרן ההשקעות הציבורית (קרן העושר הריבונית של הממלכה הסעודית) על מנת להשיג את אחד מיעדי חזון 2030 – להשיג ייצור מקומי של מעל ל 50% מסך ההוצאה הביטחונית הכוללת של ערב הסעודית, ובכך לשפר את עצמאותה ומוכנותה הצבאית של הממלכה ולהעצים את ביטחון הממלכה הסעודית.
יש לציין שבשנת 2023 ההוצאה הביטחונית הסעודית עמדה על 75.813 מיליארד דולר, מתוך תמ”ג של 1.068 טריליון דולר, וכן אציין ששווי הרכש הצבאי הסעודי מהתעשייה הביטחונית המקומית בשנת 2018 עמד רק על 4%, בסוף 2023 הגיעה התעשייה המקומית לשיעור של 19.35% מהרכש הביטחוני הסעודי, ואמנם זה נראה רחוק מהיעד של מעל 50% עד 2030, אבל ראשי GAMI והחברות הביטחוניות בממלכה, בטוחים שיעמדו ביעד.
קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות וערב ניוז