לרגל חג יום הקמת צבא סוריה: מצבא העם לצבא בשרות משפחת אסד. חלק ב’

 

 

בין הקצינים הללו ישנם שני קצינים מקרוביו הישירים של אסד, והם אחיו, האלוף מאהר אל-אסד המכהן בתפקיד מפקד דיוויזיה 4 והאלוף טלאל מכלוף המכהן בתפקיד מפקד גייס 2, והאלוף זהיר אל-אסד שכיהן בתפקיד מפקד דיוויזיה 1 עד לאחרונה, 7 בפברואר 2020, עד שהוחלף על ידי האלוף איברהים ח’ליפה.

בראש האגפים החשובים בצבא סוריה, אגף המודיעין הצבאי וחיל האוויר מינהלת המודיעין עומדים שני אלופים מנפת טרטוס ומאותו אזור, “דרייקיש” ולא מאותו כפר, “ג’נינה רסלן”. הם: האלוף כיפה מלחם והאלוף ע’סאן איסמעיל, בהתאמה.

קצינים מנפת לטקיה תופסים 23 תפקידי הנהגה מתוך 40 התפקידים שהוזכרו לעיל, או 58%, ובין אותם תפקידים: אלוף פיקוד, שר הביטחון, מפקד דיוויזית משמר הרפובליקה; היחידות המיוחדות, דיוויזיה 4, בנוסף למספר דיוויזיות נוספות ותפקידים נוספים, בעוד קצינים מנפות טרטוס מכהנים ב-7 תפקידים, או 17%; חומס 6 תפקידים, כ-15%; ליוצאי העיר חמה יש 4 תפקידים בשיעור של 10%, והחלוקה הגיאוגרפית הוגבלה בדרך כלל לקצינים מארבעה נפות בלבד (לטקיה – טרטוס – חומס – חמה) מתוך 14 נפות סוריה.

מספר ארגונים בינלאומיים, כולל הארגון לאיסור נשק כימי והוועד הבינלאומי לרפובליקה הערבית הסורית, הטילו על כוחות המשטר אחראיות לעשרות מעשי טבח במהלך השנים האחרונות, בעוד שארצות הברית והאיחוד האירופי כללו את כוחות המשטר ברשימת הסנקציות תוך פירוט  שמותיהם של עשרות קצינים בצבא אסד, על אחריותם לביצוע מעשי טבח באזרחים במהלך שנות המהפכה הסורית.

מאז תחילת המהפכה הסורית פעל בשאר אל-אסד לפריסת הצבא בערים ובעיירות, לביסוס שלטונו, תמונות של גניבות וביזה של אנשי כוחות המשטר נפוצו, לרבות מכונות כביסה, מקררים, תרנגולות ועוד. רכושם של תושבים שנמלטו בחייהם, כתוצאה מהפגזות ארטילריות של הצבא על בתיהם, נבזז על ידי קציני צבא בכירים שהשתתפו במבצעים לתפיסת בתי תושבים ואדמות חקלאיות. קרבות השתוללו מאז ומתמיד בין דיוויזיות ובין חטיבות בצבא סוריה בגלל תחרות על סחורה גנובה שנבזזה על ידי צבא המשטר מבתים נטושים.

קצין טייס בצבא סוריה החופשי, קולונל מוסטפא אל-בכור, אומר כי כל הצבאות של מדינות בעולם הם שסתום ביטחון למדינה כשהיא חשופה לסכנות פנימיות או חיצוניות, ו”צבא סוריה” “לפני שלטון הבעת’ היה כזה, למרות שהצבא היה תלוי בצרפתים , בתקופת המנדט הצרפתי על סוריה, אבל ההפיכה של מפלגת הבעת’ ב-1963 פעלה המפלגה להפיכת הצבא לכוח מזוין פרטיזני, על ידי הפיכת תורת הלחימה של הצבא מהגנה על המולדת ושמירה על עצמאותה ושלמותה הטריטוריאלית, להגנה על המהפכה (ההפיכה ב-8 במרץ 1963) ושימורה וכן הפקת רווחים אישיים, והחשוב ביותר מבין הרווחים הללו הוא הישרדות הכוח בידי הבעת’.

אל-בכור ציין בראיון שלו לחדשות בלאדי כי לאחר כניסתו של חאפז אל-אסד לשלטון, הוא פעל להפיכת “הצבא הערבי הסורי” למיליציה עדתית.

המנהיג הסורי הוא המחליט הבלעדי על הנעשה בצבא מה שיצר מצב שיותר מ-70% מקציני הצבא, ויותר מ-90% מקציני המודיעין הם מהכת העלאווית, ותורת הלחימה של הצבא פותחה כדי לעבור מהגנה על המהפכה להגנה על המערכת הפוליטית הקיימת ועל המולדת. רק שימור המנהיג הפך למה שאומר שימור המולדת, וכולנו ראינו את הסיסמאות שהועלו במהלך המהפכה כאילו אין סוריה בלי בשאר אל-אסד, “אסד או אף אחד”, ” אסד או אנחנו שורפים את המדינה”, ועוד סיסמאות.

קרדיט: מכון מחקר עומראן