מבזקי חדשות ליום 15-7-2023. מתעדכן
*- הסערה התורנית בלבנון…
לבנון סוערת וזאת לאחר שבית משפט גזר השבוע על שדרנית הטלוויזיה דימא סאדק (בתמונה) עונש כבד בעקבות ציוץ “מכפיש” כנגד מפלגה פוליטית. סאדק כינתה באחד מציוציה בטוויטר בשנת 2020 את מפלגת “הזרם הלאומי החופשי” הנוצרית כ”נאצית”. במפלגה שפעם הייתה בת ברית של חיזבאללה והיום פחות הגישו נגד השדרנית תביעה והיא הורשעה ב”הסתה לסכסוך עדתי, הוצאת דיבה והשמצה”. על כך נגזרה עליה שנת מאסר אחת בכלא ועוד קנס כספי.
עיתונאים שלא חוששים לדבר בלבנון טוענים כי גזר הדין נועד להלך עליהם אימים ולסתום פיות. סאדק עצמה לא מתרגשת ואמרה שלא קראה את גזר הדין וגם לא מתכוונת לעשות את זה. היא הודתה לעורכי הדין הרבים שפונים אליה במטרה לייצגה בערעור.
ישיבה בכלא בגלל ציוצים אינה המצאה לבנונית. מי שלקחה את זה לקצה היא סעודיה ששלחה למאסר שתי נשים סלמה שיהאב ונורה אל קחטני ל-34 ו-45 שנים בכלא בגלל ציוצים בטוויטר כנגד הממשלה…
*- עיתון במרוקו מדגים: כך סוחרים בסוגיה הפלסטינית
יחסי שתי השכנות בצפון אפריקה, מרוקו ואלג’יריה, לא משהו ולכך משתרבבת גם הסוגיה הפלסטינית. אתמול פרסם עיתון במרוקו כתבה נוקבת על “התרומה” שהכריז נשיא אלג’יריה תבון בסך 30 מיליון דולר לשיקום מחנה הפליטים ג’נין לאחר המבצע הצה”לי בו במהלך השבוע שעבר. העיתון טוען כי לא מדובר בתרומה תמימה מתוך דאגה לתושבי המחנה אלא במסחור הסוגיה הפלסטינית שכן כמה שעות לאחר הודעת הנשיא האלג’ירי פרסם בכיר הרשות הפלסטינית ג’בריל רג’וב הצהרה ובה הביע תמיכה בעמדת אלג’יריה בנושא הסכסוך בחבל סהרה המערבית (שמרוקו טוענת לריבונות). לפי העיתון, האלג’ירים “קנו” את ההצהרה הזו באמצעות התרומה לג’נין.
העיתון המרוקאי מזכיר מקרה דומה מהשנה שעברה בה העבירה אלג’יריה לקופת הרשות הפלסטינית המדולדלת 100 מיליון דולר תמורת הסכמה של אבו מאזן להיפגש ל”פסגת פיוס” עם בכיר חמאס, איסמאעיל הנייה. מפגש התקיים, לפיוס עדיין מחכים….
*- מתיחות בין ירדן לסין ומה “חלקה” של ישראל בכך?
יחסי ירדן וסין מתוחים וזאת על רקע פרויקט אנרגיה מעורר מחלוקת. מדובר בפרויקט תחנת הכוח “עטאראת” שהוקם בירדן לפני למעלה מעשור במימון סיני של קרוב ל-2 מיליארד דולר. האנרגיה בפרויקט מופקת מפצלי שמן שהתגלו בירדן אבל זמן קצר אחרי שנחתם ההסכם ל-30 שנה “גילה” הצד הירדני שהסינים דורשים מחיר גבוה לחשמל. בתגובה, הירדנים איבדו עניין וזה הוביל בשנת 2014 לחתימת הסכם הגז עם ישראל שמאפשר לצרכן הירדני חשמל זול ב-17% ממה שדורשים הסינים.
הירדנים פנו לבוררות בין לאומית בטענה שבקשתם לשנות את מחיר החשמל המקורי נענה בשלילה. השבוע נמסר כי פסק הדין בעניין יימסר לצדדים רק בשנה הבאה. אם הפסיקה תהיה נגד ירדן היא תצטרך לשלם כ-8 מיליארד דולר לסינים, שווי החשמל אותו התחייבה לקנות במסגרת ההסכם….
*- המשבר הבא? התביעה החדשה של לבנון…
לבנון הגיבה על דרישת ישראל להסרת אוהל חיזבאללה משטחה בתביעה להגיע להסכם כולל על הגבולות היבשתיים. לפי עיתון “א-שרק אלאווסט”, המצטט גורמים לבנוניים, מפקד כוח יוניפי”ל העביר אתמול לביירות מסר ישראלי בדבר הצורך להסיר את האוהל של חיזבאללה, אך בתגובה נאמר לו שבמקום שישראל תתעסק באוהל עדיף לה להיכנס לשיחות על הגבול היבשתי כדי להגיע לפתרון כולל בסוגיה. מפקד יוניפי”ל נפגש עם בכירים לבנונים כולל יו”ר הפרלמנט נהיה ברי שאמר לו כי “לאחר בדיקה” הוברר שהאוהל של חיזבאללה נמצא בשטח לבנוני.
הבוקר הצהיר ראש ממשלת לבנון נג’יב מיקאתי כי לבנון מוכנה להיכנס למו”מ בנושא הגבול הדרומי שלה…
*- שר האנרגיה והמים הלבנוני: באוגוסט יתחילו חיפושי גז באזור עליו הושג הסכם עם ישראל
▪️ שר האנרגיה והמים בממשלת לבנון הזמנית, וליד פיאד, צוטט בעיתון הקטרי “א-שרק” באומרו כי השותפות של חברת טוטאל הצרפתית, ENI האיטלקית וקטר אנרג’י – תתחיל בחיפושי גז מול חופי לבנון כבר במחצית הראשונה של אוגוסט.
▪️הקידוח בבלוק 9 מתאפשר בעקבות הסכם בין לבנון לישראל שנחתם באוקטובר 2022 אחרי שיחות שנמשכו שנים בתיווך אמריקני. “אם יתגלה גז במהלך תקופה זו, לבנון תעלה על מפת הגז באזור ובעולם”, הצהיר פיאד.
▪️אך האם הקידוחים בהכרח יביאו בשורה כלכלית ללבנון? לא מעט סימני שאלה עדיין מרחפים מעל הנושא.
קראו כאן על משמעות הקידוחים ועל הסיכוי שיימצא גז שיזניק את לבנון כלכלית: https://epoch.org.il/news/533217/
*- דיווח: זו דרישת איראן לשחרור החוקרת הישראלית שנחטפה בעיראק
▪️ העיתון הסעודי א-שרק אל אווסט מספק פרטים חדשים הקשורים בגורלה של החוקרת הישראלית-רוסית אליזבט צורקוב שנחטפה לפני מספר חודשים בעיראק. דבר חטיפתה פורסם בשבוע שעבר על ידי לשכת ראש הממשלה נתניהו. לפי הדיווח, חטיפתה נועדה לקדם עסקה לשחרור איראני שעצור בכלא הישראלי. מדובר ביוסף שהבאזי, שהאיראנים טוענים כי נחטף בחודש שעבר על ידי סוכנים ישראלים בשטח איראן לאחר שעמד בראש ההתארגנות שביקשה לפגוע בישראלים על אדמת קפריסין.
▪️העיתון טוען כי בעיראק קיימת אי בהירות לגבי מקום הימצאה של צורקוב כשחלק מהמקורות טוענים שהיא מוחזקת בעיראק על ידי הפרוקסי האיראני, “גדודי חיזבאללה” בעוד מקורות אחרים טוענים כי כבר הועברה לאיראן.
▪️עוד דווח שמתקיים מו”מ עקיף בין ישראל לאיראן באמצעות גורם אזורי “לא ערבי” בעוד שגורמים אחרים טוענים כי המו”מ העקיף נעשה בהתערבות רוסית, וייתכן כי צורקוב תשוחרר “בימים הקרובים”.
לחצו כאן לקריאה באתר: https://epoch.org.il/news/533186/
*- איראן עומדת להשתלט על נכס משמעותי נוסף בסוריה?
משטר אסד שהישרדותו הושגה בזכות הסיוע הצבאי שקיבל מרוסיה ומאיראן משלם על כך בהעברת נכסיו הכלכליים לשתי מדינות אלה. רוסיה למשל “זכתה” בזיכיון לניהול נמל הים של טרטוס והאיראנים זכו בין בשאר בשטחים חקלאיים נרחבים בסוריה כחלק מתשלום החוב של משטר אסד.
עתה מדווח עיתון השייך למשטר כי ממשלת סוריה החליטה לאפשר ל”שותף” מהמגזר הפרטי לנהל את שדה התעופה הבין לאומי של דמשק. 49% יועברו לבעלות השותף שזהותו לא פורסמה. עם זאת, בסוריה מעריכים כי תהיה זו חברה איראנית שתזכה לנהל את שדה התעופה של דמשק שהוא אחד העסקים היותר רווחיים בסוריה.
בשנים האחרונות, ישראל הפציצה שלוש פעמים את שדה התעופה הזה. כניסת האיראנים לשדה התעופה באופן רשמי ו”חוקי” תקל עליהם עד יותר להעביר בשדה התעופה הזה ככל העולה על רוחם…
*- עיריית ג’נין מפרסמת אומדן ראשוני של הנזק…
עיריית ג’נין מפרסמת היום מה שהיא מגדירה אמדן נזק ראשוני כתוצאה מהמבצע הצה”לי שהתמקד השבוע בתשתית הטרור במחנה הפליטים בעיר. לפי העירייה, מדובר בנזק של כ-40 מיליון דולר ובחלק מהדיווחים המצב במחנה מוגדר “קטסטרופלי”. בין השאר נטען כי 6 ק”מ מתוך רשת צינורות המים במחנה נהרסה כליל. כ-30,000 תושבים ניצבים בפני קשיי אספקת מים, כך נטען. מבחינת החשמל, מדווח על הרס 10 גנרטורים ועוד 8 ק”מ של קווי חשמל.
עיריית ג’נין טוענת כי היא זקוקה ל-10 מיליון דולר במיידי כדי לסייע לתושבים שניזוקו. פנייה כבר נעשה לרשות הפלסטינית, מדינות ערב והאיחוד האירופי. החשש בג’נין הוא שלמצב הנוכחי תהיה השפעה לטווח הארוך יותר שכן כרגע לא נראה שבעלי עסקים באזור יוכלו לספק בקרוב את הביקושים, בעיקר בסופי שבוע , כשערביי ישראל נוהרים לשם לקניות ולצריכת שירותים שונים (מוסכים, רופאים וכד’).