מספרים לנו שהרש”פ קורסת? קצת עובדות

הרש”פ לפני פשיטת רגל? שוב?
לאחרונה שוב עולות ידיעות שהאינטרס הישראלי הוא שהרש”פ לא תקרוס. לאחרונה, כולל היום, שוב עולות ידיעות על חשש של קריסה כלכלית של הרש”פ, ושוב יש מי שמסבירים לנו שאחת מהסיבות לקריסה האפשרית של הרש”פ היא הקיזוז שישראל מבצעת מהעברות הכספים לרש”פ, בגין תשלומי משכורות למחבלים היושבים בכלא הישראלי ולבני משפחותיהם.

על מה בעצם מדובר?
הרש”פ נמצאת במשבר פיננסי – תקציבי מזה שנים ארוכות, שנובע מתקציב גרעוני מובנה שעומד על כ 20 מיליארד ש”ח, ומסתמך בעיקר על העברות מישראל (כספי החזר מיסים ומכסים וכד’ + גביית מיסים שישראל (המנהל האזרחי) גובה עבור רש”פ בחלק משטחי C) וכן על קבלת נדבות – תרומות של מדינות תורמות, וחלקו הקטן מגיע מגביית מיסים, אגרות והיטלים בשטחי הרש”פ.

התקציב הגרעוני וההתנהלות המושחתת של הרש”פ יצרו חוב מצטבר של כעשרה מיליארד ש”ח, שכדי לכסות אותו, הרש”פ לקחה הלוואות מהבנקים המקומיים, ופתחה קווי אשראי אצל ספקים, רק שבאיזשהו שלב, לבנקים נשבר לתת הלוואות שלא חוזרות, ולספקים המקומיים “נגמר האוויר” וחלקם עומד בעצמו בפני פשיטת רגל כי הרש”פ לא משלמת.

הרש”פ לא משלמת, זה קו מנחה בהתנהלות הרש”פ מזה שנים ארוכות, וזה כולל חובות עתק לחברת החשמל הישראלית ולמקורות (שחלקם קוזז מכספי ההעברות), וכמובן גם לעובדי הרש”פ שמקבלים שכר חלקי בתקופות מסוימות או שלא קיבלו כלל משכורות בתקופות אחרות.

הרש”פ נוהגת להאשים בצרותיה הכלכליות את ישראל, ומדי פעם או שמאשימה גם את המדינות התורמות, או שרק בוכה להן שיעבירו את הכספים להם התחייבו אל קופתה הריקה.

הידיעות האחרונות מדברות על שישראל מבצעת קיזוז חודשי של כ 40 מיליון ש”ח בממוצע, בגלל שהרש”פ משלמת למחבלים בכלא הישראלי ולמשפחות מחבלים שנהרגו, ושזו אחת הסיבות העיקריות לקריסה האפשרית של הרש”פ, אבל אם מדובר ב 40 מיליון ש”ח בחודש, זה אומר שמדובר בקיזוז של כ 480 מיליון ש”ח בשנה, וכשמדובר בתקציב של כ 20 מיליארד ש”ח, זה כבר יכול להצביע שזו אינה הסיבה העיקרית או הראשונה לקריסה כלכלית של הרש”פ.

בשנה שעברה ישראל העבירה לרש”פ 11.156 מיליארד ש”ח, לאחר שקיזזה סה”כ 600 מיליון ש”ח, וסכום זה היה החלק העיקרי בהכנסות של הרש”פ, שהסתכמו בכ 16.2 מיליארד ש”ח.

אז האם ישראל אשמה?
השאלה המתבקשת היא – האם מדובר בבעיה חדשה, שהחלה מאז שישראל החלה לקזז מתשלומי ההעברה, את הסכום שהרש”פ משלמת למחבלים ובני משפחותיהם?
התשובה היא מאוד פשוטה – לא.

החור ההולך וגודל בתקציב הגרעוני של הרש”פ קיים מרגע הקמת הרש”פ, שמסתמכת על כספי הנדבות – תרומות שמתקבלים מהמדינות התורמות, ועל כספי ארגוני סיוע בינ”ל כדוגמת אונרא -UNRWA או ארגונים אחרים שפועלים בשטחי הרש”פ ומעסיקים פלסטינים רבים, רוכשים מוצרים ושירותים בשטחי הרש”פ, ומייצרים בכך פעילות כלכלית, וכן מכספי נדבות – תרומות של ארגונים ועמותות צדקה שונים ומשונים, חלקם עמותות צדקה בעולם האסלאמי, חלקם עמותות של כנסיות באירופה ויבשות אחרות, ועוד ערב רב של גורמים שונים המזרימים כסף לשטח, ושהרש”פ מקבלת את חלקה בדרך זו או אחרת.

כבר שנים ארוכות שיש ירידה בהעברות הכספים של המדינות התורמות שהזרימו מיליארדי דולרים רבים לקופת הרש”פ (ולכיסי הבכירים ומקורביהם, ראה ערך חשבונות המיליארדים של ערפאת, של אבו מאזן, ושאר מנהיגים, בעלי תפקידים ובכירים פלסטינים).

אזכיר למי ששכח, שידיעות על קריסת הרש”פ בעקבות קריסה פיננסית, ושהאינטרס הישראלי זה לשמר את קיומה של הרש”פ המושחתת, כבר מלוות אותנו לא רק מהתקופה האחרונה אלא מזה שנים ארוכות, וגם ב 2011 סיפרו לנו שראש הממשלה הפלסטיני דאז (סלאם פיאד) יצא בדחיפות לביקור תחנונים בערב הסעודית, שתציל את הרש”פ שלא מצליחה לשלם את המשכורות לעובדיה, ועומדת בפני פשיטת רגל.

ואזכיר שתקציב גרעוני המסתמך על תרומות אינו נחלת ממשלת הרש”פ, אלא גם של אונר”א, הגוף שהוקם במיוחד למען הפליטים הפלסטינים, ועוסק בהנצחת הפליטות, העוני והנזקקות, שלא לדבר על חינוך לשנאה, ואזכיר שאין כל חדש בידיעות על שאונר”א עומדת בפני קריסה ושלא תפתח את שנת הלימודים כי לא תוכל לשלם משכורות, ובכלל תהייה פגיעה בסיוע שהיא מספקת לפליטים הפלסטינים, וכבר ראינו ידיעות כאלה במהלך השנים, גם לפני עשור.

 

אז הרש”פ קורסת, או כבר קרסה מבחינות רבות כבר מזמן, בעיקר בגלל השחיתות של ראשיה, אבל קצת פרופורציות, וקצת להפעיל את הזיכרון, ובמקום לספר לנו כמה חשוב לשמור שהרש”פ לא תקרוס, ולספר לנו שהסיבה לקריסה הקורה של הרש”פ היא קיזוז תשלומי שכר לרוצחים ומשפחותיהם, שינסו להסביר לבכירי הרש”פ שבמקום לילל ולבוא בטענות לישראל ולמדינות התורמות, שידאגו לעמם ולניהול כלכלי נכון של הרש”פ, ויפסיקו לשלם משכורות לרוצחים, ושיפסיקו לגנוב ולעשוק מיליארדי דולרים מעמם, מכספי התרומות ומחברות עסקיות שהבכירים מקימים עבור בני משפחתם…

קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון   קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות