Site icon Nziv.net

"נשיונל אינטרסט":עקירת האירנים מסוריה והשמדת החיזבאללה אינה מציאותית

על רקע המתיחות הגדולה בין ישראל לבין אירן והחיזבאללה בעקבות האירועים בסוריה שואל המגזין האמריקאי- " נשיונל אינטרסט" את השאלה המרכזית :"כיצד למנוע את המלחמה הבאה? " .

המגזין טוען כי עימות חדש בין ישראל והחיזבאללה נראה היטב באופק ,והוא דומה מאוד למה שארע בשנת 2006,או עם גורמים אחרים הפעילים כיום באזורנו. כל הסלמה צבאית בין אירן וישראל בסוריה תביא אוטומטית למלחמה נוספת עם החיזבאללה בלבנון ,וכי ישראל שואפת לצאת לעימות צבאי בו זמנית נגד אירן והחיזבאללה . הסיכוי לתסריט שכזה רק הולך ומתגבר מיום ליום ,ואולי בצל הנסיבות נראה כי "ההרתעה" הישראלית" כבר אינה מספיקה כדי למנוע הסלמה.

סוריה, שהיתה בעבר אחד השחקנים הראשיים בזירה,הפכה כיום למגרש משחקים אזורי ובין לאומי ,ושר הבטחון הישראלי-ליברמן הדגיש ב-11 לאפריל כי לארצו אין ברירה אלא למנוע מאירן להתבסס צבאית בסוריה וכי ישראל נחושה לבלום את האויב האזורי שלה תהא העלות אשר תהא.

אירן מצידה מאמינה כי לאחר שהשקיעה כסף רב ודם לוחמיה בסוריה יש לה הזכות לדריסת רגל בסוריה.
המגזין סבור כי השאיפה הישראלית לעקור את אירן מסוריה אינה נראית מציאותית והיא רק שלב במיקוח בין 2 המדינות ,ויש להשקיע מאמצים נוספים למניעת מלחמה בשדות הקרב בסוריה ומאמצים דומים למנוע מלחמה חדשה בין ישראל והחיזבאללה על אדמת לבנון.

בשנת 2006 פרצה מלחמה בין ישראל והחיזבאללה,מלחמה שאף צד לא רצה בה ,והיא נמשכה 34 יום ,ומאז יש ביניהם מתיחות היכולה להביא לפרוץ מלחמה חדשה ,ספקולציות הנמשכות כבר שנים.

בחודשים האחרונים מאשימה ישראל את אירן בהקמת מפעל לייצור טילים בלבנון בניהול אירני וכי זה קו אדום מבחינתה וכי הוא יותקף צבאית -כך הזהיר רמטכ"ל צה"ל גדי אייזנקוט ב-30 למרס האחרון.

ב-12 השנים האחרונות השתמשו הן החיזבאללה והן ישראל באלמנט ההרתעה ההדדי כדי להנציח מצב של יציבות בגבול בין לבנון וישראל אך הן גם התכוננו לעימות צבאי.

החיזבאללה, לאחר 2 מלחמות, האחת עם ישראל והשנייה בסוריה, הפך לשחקן אזורי קשוח שהוא גם בעל השפעה פוליטית ומצבורי נשק אדירים וברשותו כ-150 אלף טילים בנוסף לציוד צבאי אחר ,ומעמדו בזירה הפוליטית בלבנון – חזק מתמיד.

לפיכך, הניסיון לרסק את החיזבאללה יעלה ביוקר, למרות שהיו לו אבדות כבדות בסוריה שכאיבד מספר גדול של לוחמים בקרבות , אך עדיין יש לו ארסנל גדול של נשק ולוחמים.

ככל הנראה רק שיקול מוטעה על ידי אחד הצדדים, ישראל או החיזבאללה, יביא לפרוץ מלחמה חדשה במזרח התיכון, מלחמה שתוביל בהכרח להפסד של החיזבאללה, חלק גדול מהשפעתו בלבנון וחלק גדול ממחסני הנשק והתחמושת שלו , אך לא סביר כי במלחמה שכזאת יחוסל החיזבאללה ,וגם הסכם מדיני רשמי בין ישראל ללבנון  נראה בלתי סביר שיושג לאחר מלחמה שכזאת.

ב-8 לאפריל 2018 ,בתגובה לתקיפה הישראלית על מתקנים אירנים בשדה התעופה טי- 4 בסוריה, הודיע החיזבאללה כי את התגובה הוא משאיר לאירנים ,אך הוסיף ,כך לדברי המגזין , כי אם ישראל תמשיך בתקיפות שכאלו הן תחייבנה את החיזבאללה להגיב ובמיוחד נגד מטוסי הקרב הישראלים ש-"השתמשו" במרחב האווירי הלבנוני לביצוע התקיפות.

רק נוכחות בין לאומית גדולה יותר בלבנון יכולה למנוע את המלחמה החדשה בין החיזבאללה לישראל והמחלוקת האחרונה על שדות הגז הימיים בין לבנון וישראל עשויה להיות הזדמנות לייצב את נמצה או אפילו לנרמל את הסכסוך.

השימוש שעשתה ישראל במרחב האווירי הלבנוני בתקיפותיה נגד סוריה עשוי להוות תמריץ לממשלת לבנון להפעיל לחץ נוסף על חיזבאללה כדי לצמצם את תפקידה בסכסוך הנוכחי  בין ישראל לאיראן, כאשר לביירות ולתל אביב יש אינטרס משותף בשמירת לבנון מחוץ  לעימות בסוריה.

 

Exit mobile version