וטו אמריקני בלם את תכניתו של ח'ליפה חפתר להשתלט על טריפולי.
היומון אל-ערבי אל-ג’דיד חשף אתמול שהממשל האמריקני קיבל החלטה למנוע מח’ליפה חפתר מלממש את תכניתו לתקוף את טריפולי. זאת, על בסיס העובדה שהפיתרון בלוב הוא מדיני ולא צבאי.
על פי אל-ערבי אל-ג’דיד, לארה”ב הגיע מידע מודיעיני בנוגע לפעילות של כוחות חפתר לתקיפת טריפולי בעקבות הכרזתו על ההשתלטות על בנגאזי בסיוע מצרי ושל איחוד האמירויות. מקור אמריקני בקהיר חשף בפני אל-ערבי אל-ג’דיד שארה”ב הודיעה למצרים שהיא לא מסכימה לאף צעד שיקעקע את המצב הביטחוני בלוב עוד יותר. לדבריו, מפקד פיקוד אפריקה של ארה”ב הדגיש בפני הרמטכ”ל המצרי ויו”ר הועדה העוקבת אחר הנושא הלובי, גנרל מחמוד חג’אזי, אתו נפגש ב- 12.7 שארה”ב לא תסכים לשום פתרון בלוב מחוץ למסגרת ההסכמה של האו”ם בנוגע לממשלת ההסכמה הלאומית והסכם אל-צח’יראת.
אותו מקור הוסיף ואמר שארה”ב הדגישה בפני מצרים ואיחוד האמירויות שארה”ב מתנגדת לכל תנועה צבאית של כוחות חפתר לעבר הבירה טריפולי או לכל פעילות שתעורר כאוס. לדבריו, ארה”ב דבקה באופציה של האו”ם וסבורה שכל פתרון צריך להיות במסגרת של האו”ם ובהשתתפות חפתר. ארה”ב לא תסכים לקבל את חפתר וכוחותיו כנציג הבלעדי של לוב כי היא רואה בחפתר לבדו מישהו שאינו שונה בהרבה מהמיליציות הפרוסות בלוב.
אותו המקור הבהיר גם שהתכנון למתקפה הצבאית נגד טריפולי שחפתר היה נחוש לבצע התבצע בברכה מצרית ובמימון מצד איחוד האמירויות, שכן איחוד האמירויות מממנת את ההסכמים עליהם חתם חפתר עם חלק מהמיליציות השבטיות כדי שיסייעו לו במתקפה נגד טריפולי. כמו כן, לדבריו, ביקורו של חפתר באבו דאבי במהלכו נפגש עם יורש העצר, מוחמד בן זיד, נועד למטרה זאת. מטרתו של חפתר היה לקבוע במהירות עובדות חדשות בשטח וכך, לאלץ את הקהילה הבינלאומית להסכים למצב החדש.
בהקשר זה, אמצעי תקשורת לובים דיווחו שלשום שבכירים בשגרירות האמריקנית בלוב פרסמו הצהרות לפיהן ארה”ב משתפת קבוצה נרחבת של אישים לובים פוליטיים וביטחוניים, כולל ח’ליפה חפתר, בניסיון להחיות את התהליך המדיני ולהשיב את היציבות. מקורות בשגרירות הוסיפו שהיא לוחצת על כל הצדדים בלוב להפחית את המתיחות ולפעול למען פתרון בהסכמה על בסיס ההסכם המדיני המספק מפת דרכים לממשלת מעבר ולבחירות לאומיות. לדברי הבכירים בשגרירות, ארה”ב עדיין מחויבת לחלוטין לעבוד עם ראש ממשלת ההסכמה הלאומית, פאיז אל-סראג’, עם ממשלתו ועם שליח מזכ”ל האו”ם המיוחד ללוב, ע’סאן סלאמה. לדעתם, על הלובים להנהיג את תהליך השגת הפיוס המדיני בארצם וארה”ב מחויבת לפעול יחד עם לוב ושותפיה הבינלאומיים כדי לסייע להחזרת היציבות ולפתרון הסכסוך במדינה.
קרדיט:ד”ר משה טרדימן, מנהל ומייסד המכון לחקר אסלאם ומוסלמים באפריקה.