במיתולוגיה היוונית מסופר שפנדורה הייתה האשה הראשונה שנוצרה על ידי זאוס, והיא באה לעולם כעונש לבני האדם שגנבו ממנו את האש. פנדורה הייתה יפהפייה, אך טיפשה. ועל אף שהוזהרה שלא לפתוח תיבה שנמצאה בבית שהובאה אליו, לא יכלה עוד להתאפק וסקרנותה גרמה לה לפתוח במעט, רק סדק צר, את התיבה המכושפת. מיד פרצו מהתיבה פגעים, כאב, סבל, עצב, עוני, פשע, מגפות וייסורים והתפשטו ברחבי העולם. פנדורה שנבהלה ממעשיה סגרה את התיבה. רק מאוחר יותר, התיבה נפתחה שוב ויצאה ממנה “התקווה”, שבעזרתה הצליח המין האנושי לשרוד את רוע הגזרה שנחת עליו.
תיבת הפנדורה נפתחה במזרח התיכון לפני מאות שנים, אך שיאם של הייסורים, הסבל, ההרג מלווה אותנו כבר למעלה משש שנים. בחודש מאי האחרון, בריאד, פתח דונלד טראמפ שוב את התיבה, ונתן לתקווה לפרוץ החוצה, בעיקר בקרב מדינות המפרץ הערביות, וגם כאן, בישראל.
לאחר שש שנים של התחזקות הציר השיעי, בתמיכה של ממשל אובאמה ורוסיה, התקווה התפשטה כאש בשדה קוצים בלבבות מיליוני סונים, וגם אצלנו, כאן בישראל. במהלך החודש האחרון נתקלנו בהתקפות אמריקאיות על כוחות שיעים שנעו לעבר מעבר הגבול הסורי עיראקי אלתנף, מדינות המפרץ הטילו מצור על קטר, חמאס הוכרז כמצורע בקרב מדינות המפרץ ומדינות ערביות אחרות, התחושה היא שהנה כוחות הרשע צפויים לעבור מן העולם, ממש בקרוב.
אלא שהמציאות אינה כה פשוטה, ובין השחור ללבן יש הרבה יותר מ-50 גוונים של אפור.
הסורים הודיעו ביום שישי האחרון, שיחד עם חזבאללה ומיליציות שיעיות נוספות, הגיעו לגבול העיראקי כמה עשרות קילומטרים צפון מזרחית לאלתנף. זו נקודת החבירה השניה לשיעים בעיראק על הגבול המשותף אליה הגיעו הסורים תוך שבועיים. תגובת האמריקאים, בינתיים, בוששה מלהגיע.
המתיחות במפרץ הפרסי הגיעה לשיאים חדשים כשסעודיה, בחרין ואיחוד האמירויות הודיעו על ניתוק יחסים משכנתם קטר. דונלד טראמפ שמר על שתיקה, אך לאחר יומיים צייץ ואמר שנאומו בריאד הקורא להפסיק מימון טרוריסטים הוא זה שגרם לכך. הציוץ שלו, כך נכתב בתקשורת האמריקאית, התקבל בהלם מוחלט בקרב אנשי הצוות שלו ובכירים בממשל. מאידך, קרא טראמפ לצדדים לשמור על איפוק ולפתור הסכסוך באמצעים דיפלומטיים, כשהוא אומר שקטר היא בעלת ברית חשובה של ארה”ב.
קטר איננה “מתקפלת”, ועל אף איתותים כי היא מוכנה לשאת ולתת עם סעודיה, נראה שהמשבר מתעצם והפיתרון איננו באופק. אל התמונה נכנסו איראן וטורקיה, שהפיחו בקטר תקווה, ומייד החלו להזרים אליה משלוחים של מזון וציוד באמצעות ספינות ומטוסים. המדפים במרכולים בקטר מתמלאים במוצרי מזון טורקים, ושלטים מאירי עיניים דואגים לספר לקונים עובדה זו. האם כעת, לאחר מבצע הישועה האיראני/ טורקי, תוכל קטר לסגת מהם ולחזור לחיקה של סעודיה? איראן כבר הודיעה שנפח הטיסות בשטחה עלה ב-17% מאז הניתוק הדיפלומטי עם קטר, והיא מקבלת תשלום מלא על כל טיסה כזו. התקווה מתגנבת לליבם של מנהיגי קטר, שהינה אפשר להתגבר על האיום הסעודי. מאידך, הנתונים הכלכליים אינם מעודדים, בעוד שהריאל הקטרי ממשיך במסעו מטה, והבנקים מודיעים שהדולר הולך ומתרוקן במהירות מכספות המדינה. התקווה שוב חוזרת לתיבה, והיאוש תופס את מקומה.
טורקיה הסונית רואה בדרכם של “האחים המוסלמים” ערך עליון שבא אף לפני הסכסוך העדתי מול השיעים. לפתע איראן, היריבה של אתמול היא בעלת הברית של היום. היא מצהירה כי מעוניינת לתווך בין סעודיה לקטר, אך בפועל שולחת אלפי חילים לקטר כדי למנוע התערבות צבאית במדינה. התקשורת הסעודית לא חסה על ארדואן והיום כינתה אותו “ניאו עות’מאני”. התקשורת האיראנית משיבה אש, ובחלק מהעיתונים האיראנים המתורגמים לערבית ערב הסעודית אינה נקראת עוד סעודיה, אלא “האויב הסעודי”, בדיוק כפי שמכנים אותנו בעיתונות הערבית: “האויב הציוני”.
עיתון סעודי מוביל מציג את המנהיג העליון של איראן כראש הנחש
היום הודיעה איראן כי שלחה שתי ספינות טילים למפרץ עומאן. הסיבה לא נומקה בהודעה לעיתונות, אך נראה שהפעולה בוצעה כמענה למתיחות הגואה באיזור. חבר פרלמנט איראני קרא לבחון תוכניות כנגד כל התקפה אפשרית. איראן שעד לפני כחודש הייתה שאננה, חשה במצוקה רבה לאור המתרחש באיזור. כשאצל אחד מתעוררת התקווה, אצל האחר היא נעלמת.
אך הסכסוך אינו מסתכם בסגר כלכלי, ועלה היום שלב נוסף, מסוכן ומדאיג לא פחות. המופתי של סעודיה עבד אל-עזיז בן עבד אללה אל-שיח’ אמר היום כי הפעולות נגד קטר הן נכונות. נזכיר כי אותו מופתי טען לפני שנה כי דאעש הוא “חייל ישראלי”, שכן הוא פונה רק נגד מוסלמים ולא נגד ישראל. אלמנט דתי ומשמעותי נוסף לתמונה כשעיתון אלג’זירה טען שאזרחי קטר אינם מורשים להכנס למקומות הקדושים במכה. תומכי קטר הערבים טוענים שמדובר במעשה חריג שהסעודים לא העזו להשתמש בו אף כנגד האיראנים. אם הדבר נכון מדובר בפגיעה משמעותית באזרחיה המוסלמים של קטר, והפגיעה הדתית בקטר תשמש כלי בידי האיראנים הטוענים לא מכבר ששליטת בית סעוד במקומות הקדושים היא בלתי חוקית.
הדבר עומד בניגוד לקמפיין של משרד החוץ הסעודי ,שנקרא “העם הקטרי בלב סלמאן” , באמצעותו מנסה סעודיה להוכיח כי מעשיה אינם מופנים כנגד אזרחי קטר אלא כלפי המשטר בלבד.
בינתיים השיעים בהובלת איראן מצאו את הדאעש החדש שלהם במזרח התיכון. בשבוע שעבר הודיעו הכורדים בעיראק על מועד (25 בספטמבר) למשאל עם לגבי העצמאות הכורדית. גם טורקיה וגם איראן יצאו בקריאה חריפה נגד החלטה זו. לא בכדי הודיעה היום איראן כי ביצעה מעצרים בחבל כורדיסטאן שבאיראן, של אישים הקשורים לפיגועים שהיכו בטהרן בשבוע שעבר. במקביל יצא משרד החוץ האיראני בהצהרה חד משמעית כי יש לשמור על שלמותה של עיראק בכל מחיר. עם חלוף החודשים נבין האם צפון עיראק יהווה עוד מקום התנגשות בין הסונים לשיעים, בין אלה שכרכו את גורלם עם ארה”ב, לאלה שמתנערים ממנה.
ב-8 בדצמבר 1941 נאם נשיא ארה”ב פרנקלין דלאנו רוזוולט בפני הקונגרס והכריז מלחמה על יפן, כתגובה להתקפה ההרסנית על נמל הצי האמריקאי בפרל הארבור שבהוואי. הנאום נחרט בזיכרון כהיסטורי ובעל משמעות עצומה על המלחמה, ועל ההיסטוריה המודרנית. שלוש שנים וחצי לאחר מכן נוצחה גרמניה, ולאחר עוד מספר חודשים נכנעה גם יפן. כמעט 16 שנים עברו מאז הכריז נשיא ארה”ב ג’ורג’ בוש הבן על מלחמה בטרור לאחר אירועי ה-11 בספטמבר, וארה”ב עדיין מדשדשת באפגניסטן ובעיראק.
נשיא ארה”ב פרנקלין רוזוולט ומלך סעודיה אבן סעוד. הברית האסטרטגית קמה לתחיה.
האם נאומו של טראמפ ייזכר כנאומו של פרנקלין רוזוולט או כשל ג’ורג’ בוש? האירועים במזרח התיכון נוטעים בתושבי האזור מוכה המלחמות, הסבל והמצוקה תקווה, ושעות לאחר מכן מתפרצים בהם היאוש והתסכול. התקווה מתעתעת, יוצאת מתיבת פנדורה ונכנסת אליה ללא הרף, ואין איש שיכול להשאירה מרחפת באוויר.
כותב המאמר: גיל- בוגר לימודי היסטוריה של המזרח התיכון, ובעל רקע מודיעיני וביטחוני עשיר בארץ ובחו”ל, חוקר תקשורת ערבית ומרצה בתחום.