זהב, מטוסים ומיליארדים בטיסות חשאיות: האם האמירויות באמת ניסתה "לקנות שקט" מאיראן?
איחוד האמירויות הכחישה באופן רשמי וגורף את הדיווחים על העברת מיליארדי דולרים, זהב ומטוסים לאיראן. משרד החוץ באבו דאבי הגדיר את הטענות כ"שקריות לחלוטין וחסרות כל בסיס", והבהיר כי לא הופשרו, הועברו או הוקלו שום נכסים איראניים דרך המדינה.
הסיפור מאחורי הדיווחים
- מקור השמועות: הדיווחים, שפורסמו בסוכנויות ידיעות בינלאומיות (כמו רויטרס) והתבססו על מקורות בכירים בטהראן, טענו כי איחוד האמירויות הסכימה להפשיר בין 10 ל-20 מיליארד דולר של נכסים איראניים שהוקפאו בבנקים בשטחה.
- היקף המחווה לכאורה: לפי אותם מקורות איראניים, פעימה ראשונה של כ-3 מיליארד דולר כבר הועברה. בנוסף, נטען כי המשלוחים כללו כ-שני טונות של זהב (בשווי של כ-283 מיליון דולר) וסיוע של חברות אמירתיות בהעברת 15 מטוסי נוסעים משומשים כדי לשקם את צי התעופה האזרחי של איראן.
- התדלוק הציבורי: השמועות צברו תאוצה בעקבות נתוני מעקב טיסות, שהראו כי מטוס מנהלים של חברת "רויל ג'ט" (Royal Jet) מאבו דאבי ביצע באחרונה מספר טיסות קצרות לחנייה של כשעה בנמלי תעופה באיראן (טהראן וכרג'). בעוד הטיסות מעידות על מגעים רגישים, אין הוכחה עצמאית שהן נשאו זהב או מזומנים.
האם היוזמה הצליחה לשנות את התנהגות האיראנים?
- המטרה הטקטית: המקורות ציינו כי הצעד נועד "לקנות שקט" – קרי, לשכנע את טהראן לחוס על איחוד האמירויות, להימנע מתקיפות טילים וכטב"מים נגד נכסיה הכלכליים, ולמנוע את גרירתה לעימות האזורי הרחב שבין איראן לארה"ב ולישראל.
- המצב בשטח: למרות הדיווחים על הבנות לשקט זמני וחידוש יחסים כלכליים, גורמים באמירויות מבהירים כי "האמון באיראן אינו קיים". באבו דאבי מדגישים כי כל פשרה או שינוי מדיניות טקטי מחייבים ערבויות חזקות ומוצקות מצד טהראן, וכי הגישה הכללית נותרת חשדנית וזהירה מאוד.
מה הייתה תגובת ארצות הברית?
- חלק ממהלך רחב יותר: לפי דיפלומטים, המגעים וחילופי המסרים (שתיווכו בחלקם על ידי קטאר) מתרחשים בתיאום או כחלק מהשלבים הסופיים של משא ומתן רחב יותר בין וושינגטון לטהראן.
- הסנקציות האמריקאיות: השיחות האמריקאיות-איראניות עשויות לכלול בסופו של דבר הפשרה מבוקרת של עשרות מיליארדי דולרים של הכנסות נפט איראניות שקפואות ברחבי העולם. עם זאת, ארה"ב לא אישרה רשמית את העברת הכספים הספציפית מהאמירויות, וממשיכה להפעיל לחץ כלכלי וסנקציות על צירי המסחר של דובאי כדי למנוע הברחות לאיראן.

