הישראלית ששווה טריליון דולר? החוקרת שמפתחת את השלב הבא באבולוציה האנושית

המדענית נעמי ואשקנסקי , שנולדה בישראל להורים שעלו מברית המועצות לשעבר, ובהמשך היגרה עם משפחתה לארצות הברית, כתבה ברשת החברתית כדלקמן: לפני שבועיים, התפטרתי מ-OpenAI כדי להצטרף ל-Conduit כחוקרת מייסדת, שם אנחנו מאמנים מודלים לקרוא את מחשבת האדם בצורה לא פולשנית. כתבתי כמה מחשבות על איך טלפתיה יכולה להיראות עד 2035 ואיך להגיע לשם:"

 

להלן סיכום הכתבה של החוקרת נעמי (Naomi):

1. החזון: טלפתיה ומודלים של "מחשבה לטקסט"

  • הגדרת היעד: פיתוח מודלים המתרגמים מחשבות לטקסט (Thought-to-text) ומאומנים על מידע עצבי לא-פולשני.
  • שנת 2027: שימוש ברצועת ראש ייעודית שתתחבר למחשב ותאפשר תקשורת ישירה עם סוכני בינה מלאכותית (כמו GPT-7) באמצעות המחשבות בלבד, ללא צורך בהקלדה או בדיבור.
  • שנת 2030: המודלים יתממשקו ישירות עם ייצוגי המחשבה, מה שיאפשר להעביר מושגים מורכבים כמו דימויים מנטליים, לצד תחילת פיתוח טכנולוגיית "כתיבה" (שליחת מידע חזרה למוח).
  • שנת 2035: הבינה המלאכותית תהפוך להרחבה טבעית של המוח ותתפקד כחוש שישי, תוך האצה דרמטית של מהירות החשיבה האנושית.

2. הדרך להשגת היעד ומדעי הנתונים

  • השיטה: חיזוי הטקסט שהאדם התכוון אליו מתוך פעילות המוח שלו.
  • איסוף נתונים רחב: יישום "השיעור המר (The bitter lesson)" לפיו הגדלת כמות הנתונים והמחשוב קריטית להצלחה, ולכן החברה אוספת כמויות אדירות של מידע עצבי לא-פולשני.
  • מצב נוכחי: חוקי השינוי והגדילה (Scaling laws) עובדים היטב, והתחום נמצא כעת בעידן המקביל ל-GPT-2. המודל לא צריך להיות מושלם, שכן שילוב של אות עצבי רועש יחד עם ההקשר של מודל השפה (LLM) מייצר דיוק גבוה.

3. הסיבות למעבר מחברת OpenAI

  • חזון נועז ופרקטי: הערכה שאם Conduit תצליח להוביל את תחום הקריאה והכתיבה המוחית, שוויה יעבור את ה-1 טריליון דולר.
  • צוות איכותי: הערכה רבה למייסדי החברה, ריו פופר וקלם פון סטנגל.
  • חופש מחקרי גמיש: בניגוד ל-OpenAI, שבה חוקרים מוגבלים לארכיטקטורה קיימת ולחלק צר של הבעיה, ב-Conduit התחום פתוח לחלוטין למחקר (Greenfield).

4. רקע אישי

  • הכותבת שיחקה שחמט תחרותי בצעירותה והגיעה לדרגת אמן בינלאומי לנשים (WIM).
  • למדה מדעי המחשב בהרווארד, שם נחשפה ל-GPT-3 ולנושאי בטיחות בינה מלאכותית.
  • עבדה כ-1.5 שנים כחוקרת בצוות היישור (Alignment) של OpenAI לפני שעזבה.