נערכים לאיום הימי הטורקי בים התיכון: ישראל שוקלת לרכוש מארה"ב את מטוס הפוסידון ("מחסל הצוללות")
דיווח: ישראל שוקלת לרכוש את P-8 Poseidon המיוצר בארה"ב, מטוס מלחמה נגד צוללות המוביל בעולם, בעוד טורקיה מרחיבה במהירות את צי הצוללות שלה.
הרעיון שנבחן במערכת הביטחון לרכישת מטוסי P-8 Poseidon האמריקניים משקף תפנית אסטרטגית והיערכות לאיום ארוך טווח מצד טורקיה באגן הים התיכון. בעוד שבעבר התמקדה ישראל בעיקר באיומים קרובים ובצוללות של מדינות כמו מצרים או איראן, המהלך הנוכחי מסמן שינוי בבניין הכוח הימי.
המשמעויות המרכזיות:
1. מענה ישיר להתעצמות התת-ימית של טורקיה
- צי הצוללות הטורקי: טורקיה מפעילה למעלה מ-10 צוללות פעילות ונמצאת בעיצומו של פרויקט שדרוג מסיבי הכולל בניית צוללות מתקדמות בעלות מערכות הנעה עצמאית מאוויר (AIP) המאפשרות שהייה ממושכת וחשאית מתחת למים, ואף תוכניות עתידיות לצוללות גרעיניות.
- יכולות ה-P-8 פוסידון: המטוס נחשב למערכת המובילה בעולם ללוחמה נגד צוללות (נצ"ל). הוא מסוגל לשאת עשרות סונובוייז (מצופים אקוסטיים המוטלים למים), מכ"מים מתקדמים, וחיישנים המסוגלים לאתר צוללות חרישיות מטווחים עצומים, לצד יכולת תקיפה ישירה באמצעות טורפדו וטילים.
2. הגנה על המים הכלכליים ואסדות הגז
- החשש המבצעי: במערכת הביטחון קיים חשש כי האיבה הפוליטית וההצהרות של המשטר הטורקי יתרגמו בעתיד לחיכוך מבצעי בשטח.
- אבטחת נכסים אסטרטגיים: צוללות טורקיות יכולות לאסוף מודיעין או לאיים על נתיבי השיט המסחריים של ישראל ועל אסדות הגז בים התיכון. ה-P-8 מעניק הגנה היקפית רחבה וממושכת (מבוסס על שלדת בואינג 737) שיכולה "לסגור" אזורים ימיים נרחבים סביב האסדות.
3. הרחבת רדיוס הפעולה וההרתעה
- טווח טיסה חסר תקדים: חיל האוויר הישראלי מפעיל כיום מטוסי משימה וסיור (כמו ה"אורון" וה"עיטם"), אך ה-P-8 מציע טווח פעולה רחב משמעותית ומהירות טיסה גבוהה, המאפשרים סיורים ארוכים הרחק מחופי המדינה.
- יצירת הרתעה מול "התביעות הימיות" של אנקרה: טורקיה מקדמת מזה שנים את דוקטרינת "המולדת הכחולה" (Mavi Vatan) השואפת לשליטה טורקית נרחבת במזרח הים התיכון. הצטיידות ישראלית במטוס כזה מבהירה לטורקים כי חופש הפעולה התת-ימי שלהם באזור לא יהיה מוחלט.
4. אתגרים תקציביים ופוליטיים
- מחיר אסטרונומי: ה-P-8 פוסידון הוא מטוס יקר להפליא (מאות מיליוני דולרים ליחידה לפני מערכות ייחודיות ואחזקה). בשל כך, המהלך עדיין נמצא בשלבי בחינה ועשוי להפוך לחלק מהסכמי סיוע הביטחוני העתידיים עם ארה"ב.
- הקשר האמריקני: רכישת המטוס דורשת אישור ממשלתי מוושינגטון. מכירתו לישראל, בזמן שטורקיה היא חברה בנאט"ו, מהווה איתות פוליטי אמריקני מורכב לגבי מאזן הכוחות במזרח הים התיכון.
5. ישראל גם בוחנת אלטרנטיבה של התקנת מערכות התרעה מהסוג שיש על מטוס הפוסידון על מל"ט מתאים בעל יכולת שהיה באוויר של 24 שעות ויותר .אלטרנטיבה כזאת יכול להוזיל את המערכת במאות מיליוני דולרים .

