מתחילים לרכך את המכה: ארה”ב אישרה מכירת 25 מטוסי אף-15 משודרגים לישראל עם אופציה לעוד 25 מטוסים
הפנטגון הודיע כי העסקה כוללת אופציה לרכישת 25 מטוסים נוספים במסגרת תוכנית המכירות הצבאיות של ארה”ב (FMS).
משרד ההגנה האמריקאי העניק לבואינג חוזה בשווי 8.6 מיליארד דולר לייצור 25 מטוסי קרב מדגם F-15IA עבור ישראל, עם אופציה להוספת 25 נוספים.
הפנטגון מסר היום בהצהרה: “חוזה זה כולל את התכנון, האינטגרציה, ההצטיידות, הבדיקה, הייצור והאספקה של 25 מטוסי F-15IA חדשים לחיל האוויר הישראלי, עם אופציה לרכישת 25 מטוסים נוספים מאותו דגם”.
האספקה צפויה להסתיים עד ה-31 בדצמבר 2035. הפנטגון ציין כי 840 מיליון דולר מכספי מכירות צבאיות (FMS) הוקצו בעת חתימת החוזה, כאשר מרכז ניהול מחזור חיי מטוסי חיל האוויר בבסיס חיל האוויר רייט-פטרסון באוהיו קיבל על עצמו את סמכות הקבלן.
ההודעה הגיעה לאחר פגישות בפלורידה בין נשיא ארה”ב דונלד טראמפ לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, וכן שיחות סגורות בין נתניהו לשר ההגנה האמריקאי פיט הייגסט.
מטוסי קרב ישראליים מדגם F-15 נמצאים בשימוש נרחב בתקיפות אוויריות על עזה, ודוח כי היו מעורבים בתקיפה מתוקשרת נגד בכירי חמאס בדוחא, קטאר, בספטמבר 2025. קטאר היא מדינה ריבונית ומתווכת מרכזית בשיחות בין ישראל לחמאס.
ארצות הברית נותרה ספקית הנשק הגדולה ביותר של ישראל, למרות מחאות פרו-פלסטיניות ונגד המלחמה בתוך ארה”ב הדורשות הפסקת הסיוע הצבאי לישראל על פעולותיה הצבאיות בעזה. דרישות אלו לא הובילו לשינויים במדיניות, לא תחת ממשל טראמפ ולא תחת הממשל הקודם בראשות ג’ו ביידן.
בהצהרה שפרסם משרד ההגנה האמריקאי (הפנטגון) נכתב: “חוזה זה כולל תכנון, שילוב, הצטיידות, בדיקה, ייצור ואספקה של 25 מטוסי F-15IA חדשים עבור חיל האוויר הישראלי, עם אופציה לרכישת 25 מטוסים נוספים מאותו דגם”.
ביצוע התוכנית תתבצע במדינת מיזורי שבארצות הברית, וצפויה להסתיים עד ה-31 בדצמבר 2035, על פי משרד ההגנה האמריקאי (הפנטגון).
הודעה זו הגיעה לאחר פגישה בין נשיא ארה”ב דונלד טראמפ לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בפלורידה, שם גם קיים נתניהו שיחות בדלתיים סגורות עם שר ההגנה פיט חגת’.
עם שיפורים שונים לעומת דגמים קודמים, כולל מנועים יעילים יותר ומערכות טיסה חשמליות (fly-by-wire), ה-F-15IA השיג הפחתה של 25% בעלויות התפעול לשעת טיסה. מערכת fly-by-wire היא אחד השינויים המשמעותיים ביותר במטוס מזה עשרות שנים, וגם מפחיתה את עלויות התחזוקה, ועם חיישנים וצגים מתקדמים, ניתן יהיה לבצע משימות אוויריות עם פחות מטוסים.
בואינג תכננה את כנפי המטוס כך שיוכל להשתמש בשתי תחנות חיצוניות נוספות כדי לשאת מטען של עד כ-13,380 קילוגרמים, כולל 12 טילי אוויר-אוויר ו-15 טילי אוויר-קרקע או אוויר-ים, המסוגלים לתקוף מספר מטרות בו זמנית.
לשם השוואה, מטוס הקרב F-35I מוגבל בסוגי הנשק שהוא יכול לשאת, שכן יש לאחסן אותם בארגזי תחמושת פנימיים כדי לשמור על חתימת מכ”ם נמוכה של המטוס.
ל-F-15IA טווח קרבי של עד 4,000 קילומטרים והוא נושא מכ”ם AESA שהוא אחת ממערכות המכ”ם המתקדמות בעולם, כמו גם מערכת תא טייס מתקדמת המספקת מודעות טקטית מלאה לצוות, עם תצוגות תא טייס ותצוגה דיגיטלית על קסדת הטייס הפועלת על מסך מגע ענק המבטיח תצוגה טקטית מלאה באוויר ובקרקע.
ההודעה הגיעה לאחר פגישה בין נשיא ארה”ב דונלד טראמפ לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו במאר-א-לאגו בפלורידה, שם נפגש נתניהו גם עם שר ההגנה האמריקאי פיט הייגסט. ( ערביכ דפנס)
הערה: ארה”ב מתחילה בשלב השיפוי לישראל תמורת צעדים קשים שהיא אמורה לקחת בניגוד לצורכי ביטחונה.

קרדיט לתמונה: חיה”א האמריקאי – ג’ייקוב סטיבנס
