הקשיים והמכשולים בדרך להקמת צבא סורי חדש. חלק א’
אין ספק שמאז נפילת המשטר הקודם ובריחתו של הפושע בשאר אל-אסד למוסקבה, ועלייתו של מר אחמד אל-שרע לשלטון, ופירוק צבא המשטר הקודם, אשר במשך 14 שנים תמימות, ובהוראת מנהיגיו הפוליטיים, הצבאיים והביטחוניים, ביצע כל מיני מעשי טבח עקובים מדם ומחרידים נגד העם הסורי, והרס את יכולותיה, תשתיותיה השירותיות והכלכליות של המדינה, שלא לדבר על מעשי הטבח ההמוניים שביצע צבא עדתי זה בערים חמה, חלב, אידליב, ג’יסר אל-שוע’ור, דיר א-זור ואזורים אחרים בשנות השמונים.
בהתבסס על הצרכים הדחופים והחיוניים ביותר של המדינה, וכערבות לביטחון ויציבות, אישר הנשיא אחמד א-שרע כי יפעל במהירות להקמת “צבא לאומי מקצועי” שתחת דגלו יאוחדו כל הפלגים החמושים.
אל-שרע הסביר כי המבצע יכלול, ובמכוון, פירוק מוחלט של כל הכוחות האנושיים והצבאיים, ללא קשר לצבעם או שיוכם, כניעת כל סוגי הנשק ומאמצים לשילוב מלא של הפלגים בכוחות המזוינים החדשים. הוא הסביר כי ארגון “היאת תחריר א-שאם” יהיה הראשון להודיע על פירוקו.
בהתאם לכך, במהלך חמשת החודשים האחרונים, הנשיא א-שרע ושר ההגנה מוהראף אבו קסרה קיימו פגישות רבות עם מנהיגי פלגים שונים כדי לדון במנגנונים ובשיטות לשילובם המלא והיעיל בצבא הסורי החדש. עם זאת, על פי הערכות ובאמצעות מעקב, ניכר כי הצעדים בשטח והצעדים המעשיים בשטח מצביעים על כך שחלק מהפלגים עדיין, בצורה כזו או אחרת, ולפחות בעתיד הקרוב והנראה לעין, רחוקים במידה מסוימת מנאמנות מלאה וכפיפות אמיתית וממושמעת למשרד ההגנה החדש. עדיין יש הרבה עבודה קפדנית ותכליתית שחייבת להיעשות כדי להשיג צבא סורי אידיאולוגי החייב נאמנות מלאה לאלוהים, למולדת ולהנהגה.
קשיים ומכשולים להקמת צבא סורי מקצועי חדש
למעשה, בשנים האחרונות, יותר מ-60 פלגים חמושים פעלו בסוריה, הפרוסים על פני אזורים שונים בצפון ובצפון מערב סוריה. ידוע שיותר ממחצית הפלגים הללו היו תחת חסותו של “הצבא הלאומי הסורי”, הנתמך על ידי טורקיה, הכולל כ-70,000 עד 80,000 לוחמים לכל הפחות. משימתם העיקרית הייתה להתעמת ולהילחם במיליציות SDF.
בעוד שחלק מהפלגים האחרים פעלו במסגרת בריתות שראו כצרכים צבאיים זמניים, אחרים העדיפו לפעול באופן עצמאי. האוריינטציות והדוקטרינות של סיעות אלה מפגינות גם הבדלים אידיאולוגיים, המחולקים בין סיעות מתונות לסיעות בעלות אוריינטציות דתיות. שלא לדבר על נוכחותם של לוחמים ממוצא ג’יהאדיסטי זר. דבר זה יטיל ספק בטווח הארוך באינטגרציה מלאה ללא כל מכשולים, אלא אם כן יינקטו צעדים מתאימים. זאת מבלי להזכיר את הדרישות הבינלאומיות והאמריקאיות הגוברות להוציא את הלוחמים הזרים הללו ולמנוע מהם לקבל תפקידי מנהיגות אחראיים בצבא. זהו אחד התנאים הקשים של ארה”ב, שכן ארה”ב רואה בלוחמים זרים איום, דאגה ביטחונית ואיתות מטריד מצד ההנהגה הסורית. הדבר יפגע במאמצי הממשלה הסורית החדשה להשיג ולבסס לגיטימציה בינלאומית, ויעכב את הסרת הסנקציות, מה שיאיץ את שיקום המדינה.
קרדיט: סוריה טי וי קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות