אפשרות לאי חידוש מנדט כוח האו”ם (יוניפי”ל) בדרום לבנון בשנה הבאה

מועצת השרים אישרה ביום רביעי את בקשת לבנון לחדש את המנדט של כוח האו”ם הזמני בלבנון (יוניפי”ל) לשנה נוספת. מועצת הביטחון של האו”ם דנה בדרך כלל בבקשה ולאחר מכן מחדשת את הכוח מעת לעת באוגוסט של כל שנה.

אפשרות של אי-חידוש

עם זאת, בשנים האחרונות, ישראל ואף וושינגטון, אם כי במידה פחותה, העלו את האפשרות שלא לחדש את המנדט, בטענה שכוחות יוניפי”ל אינם ממלאים את תפקידם במניעת פעילות צבאית של חיזבאללה באזורי פעילותם מדרום לנהר הליטאני. הם דרשו שישראל תשנה את משימתה כדי למנוע מחיזבאללה לחזק את השפעתו הצבאית באזורי פעילותם.

לאחר מלחמת התמיכה של חיזבאללה, נראה כי נוכחותה הזמנית של יוניפי”ל נמצאת בסכנה השנה, על רקע חששות שוושינגטון תדחה את החידוש באמצעות שימוש בכוח הווטו שלה במועצת הביטחון. על פי מקורות המעורים ביוניפי”ל בלבנון, האפשרות של אי-חידוש המנדט הפעם סבירה יותר מאשר בכל עת מאז נוכחותו בלבנון בשנת 1978. זאת בשל מספר סיבות, הבולטות שבהן:

ראשית, המלחמה האחרונה היוותה מקור כוח לצד הישראלי, לאור חוסר יכולתו של יוניפי”ל להתמודד עם הנשק של חיזבאללה, והיא לא מנעה את זרימת הנשק לדרום ואת פרוץ המלחמה.

 

שנית, המשבר הפיננסי המחמיר באו”ם, שהוחמר עקב הודעת הממשל האמריקאי כי יקטין את תרומתו לתקציב, הגבוהה ביותר מבין כל המדינות (22 אחוזים), החל מאונר”א. עובדה זו הניעה את מזכירות האו”ם לעבוד על תוכנית לביטול ומיזוג של רבים ממשרדיה ולצמצום מספר העובדים בניו יורק וברחבי העולם.

שלישית, קיימת אמונה, אפילו בחוגי יוניפי”ל, כי צבא לבנון, לאחר ההכרזה על הסכם הפסקת הלחימה, מספיק כדי לבצע את המשימות הנדרשות. לוושינגטון יש אמון בצבא, אשר משתף פעולה בצורה מצוינת עם המנגנון הצבאי האמריקאי בלבנון באמצעות הוועדה בת חמישה חברים המפקחת על יישום החלטה 1701.

בנוסף לסיבות אלו, אותן מקורות סבורים כי לישראל יש יד חופשית בביצוע פעולות ביטחוניות וצבאיות בלבנון, באישור וושינגטון. ישראל, למעשה, הפגינה את התנגדותה לתפקידו של יוניפי”ל ביותר מפעם אחת, ובמספר הצהרות של גורמים ישראלים, בראשות ראש הממשלה, הם דרשו את נסיגת כוחות יוניפי”ל. 

الأمم المتحدة: ستبقى قوات اليونيفل في مكانها في لبنان

קרדיט: אלג’נובייה       קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות