מקור ביטחוני לבנוני: פירקנו יותר מ-90% מתשתיות חיזבאללה מדרום לליטאני ואין כל נוכחות צבאית שלהם באזור

סוכנות הידיעות AFP ציטטה מקור ביטחוני לבנוני שאמר: “פירקנו יותר מ-90% מהתשתית הצבאית של חיזבאללה באזור שמדרום לנהר הליטאני. סביר להניח שיש אתרים שאנחנו לא מודעים להם, אבל אם נגלה אותם, ננקוט באמצעים הנדרשים”.

 

מקור ביטחוני לבנוני אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי חיזבאללה הסיג את כוחותיו מדרום לנהר הליטאני, והוסיף כי רוב התשתית הצבאית שלו באזור הגבול עם ישראל פורקה, חודשים לאחר הסכם הפסקת אש עם ישראל.

הסכם בין ישראל לחיזבאללה נמצא בתוקף מאז ה-27 בנובמבר, לאחר לחימה שנמשכה יותר משנה, במהלכה ספגה המפלגה מכות קשות למבנה הצבאי וההנהגתי שלה.

חבר צבא לבנון עומד בכניסה לדיר מימאס, דרום לבנון, 17 בפברואר 2025. רויטרס/אמילי מאדי

קרדיט: רשתות חברתיות

ההסכם קבע את נסיגת לוחמי חיזבאללה מהאזור שמדרום לנהר הליטאני (כ-30 ק”מ מהגבול) ופירוק התשתית הצבאית שלו, בתמורה לפריסה מוגברת של צבא לבנון וכוחות האו”ם בלבנון (יוניפי”ל).

מקור ביטחוני לבנוני אמר לסוכנות הידיעות AFP: “פירקנו יותר מ-90% מהתשתית הצבאית של חיזבאללה באזור שמדרום לנהר הליטאני. ייתכן שיש אתרים שאנחנו לא מודעים להם, אבל אם נגלה אותם, ננקוט באמצעים הנדרשים”.

הוא הוסיף, “חיזבאללה נסוג ואמר, ‘עשו מה שאתם רוצים’. לחיזבאללה אין עוד נוכחות צבאית מדרום לנהר הליטאני.”

קרדיט: רשתות חברתיות

ההסכם קבע גם את נסיגת ישראל מכל האזורים אליהם פלשה במהלך המלחמה. עם זאת, ישראל שומרת עדיין על נוכחות צבאית בחמש גבעות שמאפשרות לה לפקח על שני צידי הגבול. היא גם מבצעת תקיפות כמעט מדי יום נגד מה שהיא מכנה מטרות צבאיות או אנשי חיזבאללה.

ישראל מדגישה כי לא תאפשר לחיזבאללה לשקם מחדש את יכולותיה.

בהקשר זה, אמר מקור ביטחוני לבנוני: “לא נאפשר לאף אחד לשקם את התשתית הצבאית מדרום לנהר הליטאני. כבר מילאנו ואטמנו מנהרות רבות. הידקנו את סגירת הגזרה כדי למנוע העברת נשק מצפון לנהר לדרום, ונשלוט בציוד הלחימה בנקודות הביקורת”.

הוא הוסיף, “יישמנו את מה שנדרשנו לעשות במסגרת (החלטת מועצת הביטחון של האו”ם) 1701”, וקרא לישראל ליישם את התחייבויותיה במסגרת החלטה זו. הוא אמר, “ישנם מרכזים צבאיים שהיו שייכים בעבר לצבא, שצה”ל עדיין שולט בהם בעיירות הגבול”.

החלטה 1701 סיימה את המלחמה בין חיזבאללה לישראל בשנת 2006 והיוותה את הבסיס להסכם הפסקת האש האחרון ביניהם. ההחלטה קראה לפירוק כל הקבוצות החמושות ברחבי שטח לבנון מנשקן.

הדיון על החרמת ארסנל הנשק של חיזבאללה ו”הגבלת האחזרת נשק רק לגורמי המדינה” צבר תאוצה ככל שהלחץ האמריקאי על לבנון גבר. נשיא לבנון ג’וזף עאון אישר באפריל האחרון כי התקבלה החלטה, אך הנושא “רגיש” ויישומו נותר כפוף ל”תנאים” מתאימים.

מקור ביטחוני אישר כי הצבא החרים נשק מאזורים מחוץ לדרום נהר הליטאני.

הוא אמר, “הצבא מיישם את החלטות הרשות הפוליטית ומועצת השרים. האזור שמדרום לנהר הליטאני מכוסה בהסכם שנחתם על ידי הממשלה, ואנו מחויבים ליישמו”.

הוא הוסיף, “מצפון ליטאני, החרמתי מחסני נשק ולא נתקלנו בהתנגדות מצד חיזבאללה משום שהם היוו איום על האוכלוסייה”. הוא הוסיף, “כל עוד נמצא נשק, נחרים אותו, אך נושא הנשק מצפון לליטאני קשור לדיאלוג הפוליטי עליו דיבר נשיא הרפובליקה”.

חיזבאללה שב ומדגיש כי לא יאפשר “לפרק” אותו מנשקו, אך הביע את נכונותו לקיים דיאלוג בנוגע ל”אסטרטגיית ההגנה” של לבנון, בתנאי שישראל תיסוג לחלוטין מכל אדמה לבנונית והמדינה תתחיל בתהליך שיקום מה שנהרס במלחמה.

קרדיט: אלערביה