ישראל פועלת צבאית למנוע התבססות טורקית בסוריה שתאיים עליה. מבט על
דיווחים בהם צוטטו בכירים במשרד ההגנה הטורקי כי נשקלת האפשרות להציב, בשדה תעופה צבאי במרכז סוריה, סוללת טילי נ”מ מדגם אס-400 שנקנתה מרוסיה אך טרם הופעלה על אדמת טורקיה מחשש לסנקציות אמריקאיות, עוררו חשש רב בישראל.
תגובתה של ישראל הייתה מהירה ונחרצת. ב-21-22 במרץ, חיל האוויר הישראלי הפציץ את שדה התעופה הצבאי הסורי – T-4 ובסיסים ליד פלמירה, כשהם מכוונים למסלולים, האנגרים ובנייני בקרה, כך לפי Türkiye Today.
המקור הביטחוני ציטט את העיתון כאומר: “תקפנו לאחרונה את הבסיס הצבאי T-4 כדי לשלוח מסר (לטורקיה) שלא נאפשר לפגוע בחופש הפעילות האווירית שלנו”.
תקיפות אלו הגיעו כחלק ממערכה רחבה יותר מאז נפילת אסד, כאשר ישראל מבקשת למנוע ריכוז כוחות עוינים בסוריה.
כוחות ישראליים (צה”ל) המשיכו בהתקפותיהם ב-2 באפריל, והרסו את מסלול ההמראה של בסיס T-4 כדי למנוע כל פריסה אפשרית של טורקיה, לפי אתר The War Zone. תמונות לוויין מ-Planet Labs הראו נזק משמעותי, מה שהפך נחיתת מטוסים כבדים בשדה זה לכמעט בלתי אפשרית.
קרדיט: אלמאדא
מטוסי F-35 ישראלים עשויים לעמוד בפני אתגר חדש אם ה-S-400 ייכנס לשירות מבצעי בסוריה, אך מומחים מפקפקים ביכולתה של המערכת הטורקית לזהות את מטוס החמקן ממרחקים ארוכים, לפי פורבס במרץ 2025.
במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, בסיס T-4 היה בסיס מרכזי לכוחות אסד ובעלי בריתו הרוסים והאירניים. רוסיה פרסה את סוללת ה-S-400 בבסיס חמיימים ב-2015 לאחר שטורקיה הפילה מטוס קרב רוסי מסוג Su-24, מה שהרתיע את אנקרה אך לא מנע מישראל להמשיך בהתקפותיה נגד מטרות איראניות, לפי פורבס בדצמבר 2024.
שדה התעופה T-4 גובל באזורים מדבריים שנשלטו בעבר על ידי דאעש, מה שהפך אותו למגרש לפעילות נגד טרור, תפקיד שטורקיה מבקשת לאמץ כעת. צי המל”טים של טורקיה, כולל Bayraktar Akıncı ו- Aksungur, יכולים לחזק את המאמץ הזה.
לכטב”מ האקינצ’י יכולת נשיאת מטען של 3,300 פאונד ויכולת טיסה של 36 שעות, והוכח כיעיל בסכסוך נגורנו-קרבאך ב-2020, שם השמיד שריון ארמני באמצעות פצצות מונחות מדויקות, לפי דיפנס ניוז. באשר לאקסונגור, הוא בעל יכולת נשיאת מטען של 1,650 פאונד וזמן טיסה של עד 50 שעות, מה שהופך אותו לאידיאלי למעקב על אזורים לא מפוקחים, כמו מזרח סוריה.
ארצות הברית עלולה למצוא את עצמה במצב מביך.
גירושה של טורקיה מתוכנית F-35 פירושו שהיא מאבדת את ההזדמנות למודרניזציה של חיל האוויר שלה, שעדיין נשען על מטוסי F-16 משנות ה-80. עם זאת, בשבועות האחרונים נערכו שיחות בין אנקרה לוושינגטון, כולל קריאה בחודש שעבר בין הנשיאים טראמפ וארדואן, לדון באפשרות של הסרת הסנקציות הקשורות ל-S-400, כאשר טורקיה מציעה פתרונות כמו אחסון המערכת מחוץ לגבולותיה, לפי Middle East Eye.
פריסת ה-S-400 בסוריה עשויה להוות מבחן לשקט בין טורקיה לארצות הברית. לוושינגטון יש סדרי עדיפויות משלה להגנה אווירית באזור, עם סוללות פטריוט בעיראק ומערכות THAAD בישראל, אבל המוקד העיקרי שלה נשאר להכיל את איראן, לא להתעמת עם טורקיה. עם זאת, כל הסלמה בבסיס T-4 עלולה לפגוע בפעולות האנטי-דאעש של ארה”ב, במיוחד אם תקיפות ישראליות יגררו תגובה טורקית, מה שעלול לגרור את נאט”ו לעימות לא רצוי.
שאיפות טורקיה בסוריה מוסיפות מימד נוסף לזירה. השליטה בבסיס T-4 עשויה לתת לה עמדה חשובה בעידן שלאחר אסד, תוך ניצול הוואקום שהותירה נסיגת רוסיה ואיראן. למרות שההגנה האווירית והמל”טים שלה אינם תואמים את העליונות הטכנולוגית של ישראל, הם מעידים על שינוי במאזן ההשפעה האזורי, בדומה להצלחותיה בלוב ובאזרבייג’ן.
אם שיקום בסיס טי-4 יושלם, זה יכול לתת לטורקיה במה להקרין את כוחה על פני הלבנט ומחוצה לו, דבר שעלול להתנגש עם האינטרסים האמריקאים והישראלים. עם זאת, אנקרה עומדת בפני מכשולים לוגיסטיים גדולים, שכן קווי האספקה הקרקעיים מטורקיה ל-T-4 עוברים בשטח עוין, והנכונות של ישראל למנוע שיקום הבסיס עלולה לעכב או אפילו להרוס את הפרויקט.
נותרו ספקות בנוגע לאישורה של רוסיה לפרוס את מערכת ה-S-400 בבסיס T-4, מכיוון שעדיין לא נמסרה פניה רשמית למוסקבה. יחד עם זאת, הנסיגה החלקית של רוסיה מסוריה – כפי שהוכחה מהעברת כמה מערכות S-400 מבסיס חמיימים ללוב, לפי פורבס – משקפת מהלך רוסי לקראת מיצוב אסטרטגי מחדש, אולי הימנעות מעימות ישיר עם ישראל במרחב האווירי של סוריה.
מצד שני, ישראל לא מראה סימנים להפסיק את המערכה האווירית שלה, שכן בכירים בצבא הישראלי הזהירו מפני הסלמה של המתיחות אם טורקיה תחזק את נוכחותה הצבאית, לפי The War Zone.
נותרה השאלה לארצות הברית: האם המהלך הזה מחזק בעל ברית של נאט”ו נגד דאעש? או שהיא מאיימת להצית סכסוך רחב יותר באזור שכבר לא יציב?
מה שברור שכל טעות של אחד הצדדים יוביל להסלמה בלתי ניתנת לעצירה.
הערה ברקע הכתבה: סוכנויות חדשות סוריות טוענות כי בתקיפה הישראלית על בסיס טי-4 נהרגו 2 מהנדסי צבא טורקיים והושמד ציוד הנדסי כבד שהובא על ידי טורקיה כדי להקים את הבסיס מחדש.
קרדיט: דפנס ערביכ קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות