סוריה – ממשלה חדשה, תחבורה ציבורית ורכב משומש
אני מניח שאתם יודעים שאל-ג’ולאני מינה ממשלה חדשה לסוריה החדשה, שהחליפה את ממשלת המעבר הזמנית, ושלא יכהנו בה שני שרים מהמשלה הקודמת – אחיו (שכיהן כשר הבריאות) ושר המשפטים הקודם, אסלאמיסט קיצוני שקשה היה להסתיר את עברו בשירות היאת תחריר א-שאם, כמוציא להורג של מתנגדי הארגון, כולל נשים, מה שגרם למערב “הנאור” קושי לבלוע את מינויו כשר משפטים.
אז יש עכשיו משלה החדשה, שיש בה שרה לעניינים חברתיים – אישה נוצריה, שר חינוך כורדי, שר כלכלה שהיה שר בממשלת אסד ואפילו שר תחבורה בן המיעוט העלאווי, צריך להבין שאין זו ממשלת בשורה לרבים מהסורים, ושרוב שאר השרים הם כמובן מהארגון האסלאמיסטי של ג’ולאני – היאת תחריר א-שאם.
אז יש ממשלה חדשה שאולי תתקבל טוב יותר במדינות המערב “הנאור”, אבל גם ממשלת המעבר הקודמת וגם זו החדשה, למרות “הגיוון” ולמרות החליפות והעניבות, הן ממשלות המשרתות את הדרך האסלאמית הקיצונית של אל-ג’ולאני והיאת תחריר א-שאם, שמקימים מדינה אסלאמיסטית שבה ישלטו חוקי האסלאם, על פי תפיסתם, והשואפת להקים חליפות אסלאמית.
(חלילה להזכיר למערב “הנאור” דוגמאות של משטרים אסלאמיסטים עם שאיפות דומות, כגון המדינה האסלאמית של דאעש, או האמירות האסלאמית של אפגניסטן תחת משטר הטליבאן…)
לא כולם בסוריה החדשה שמחו לראות את הרכב הממשלה החדשה, וייתכן שכמענה לביקורת והרטינות הנשמעות בסוריה, אמר היום אל-ג’ולאני שהממשלה החדשה הוקמה על בסיס עקרון שותפות ודחיית מכסות עדתיות ואתניות. הוא הוסיף שהשרים נבחרו על סמך יכולתם וניסיונם, במקום נטיותיהם האידיאולוגיות והפוליטיות, וזה כדי להבטיח מתן שירות אמיתי לכל אזרח בסוריה.
בסוריה כמו בסוריה, החשדנות של כל מי שלא שייך להיאת תחריר א-שאם אל מול “כוחות הביטחון” ובצבא הסורי החדש, המורכבים משלל ארגונים אסלאמיסטים – סלפיסטים – ג’יהאדיסטים, ובהם כמובן היאת תחריר א-שאם רק מתגברת, היריבות העדתית והאתנית לא נעלמה, ולא התפוגגו המתחים בין היריבים השונים וכמובן שהאלימות נמשכת, והחששות גוברים, בעיקר לנוכח סרטונים בהם אנשי “כוחות הביטחון” של סוריה החדשה, מצהירים בגלוי מה הם מתכננים לעשות לבני המיעוטים – להרוג את כל בן מעוטים שלא יברח מסוריה…
אבל בסוריה החדשה של האסלאמיסטים, יש גם חדשות אחרות, כמו לדוגמה שהמשטר החדש ביטל את הסובסידיות על הדלק, דבר שמשפיע על כל תחומי החיים בסוריה, כגון זינוק של 300% במחירי תחבורה ציבורית, וכך מחיר הנסיעה במונית שירות (מיניבוס) כלי התחבורה הציבורית הנפוץ בדמשק ופרווריה, למרחק קצר עלו ל- 3,000 לירות סוריות, לטווח בינוני המחיר עלה ל- 5,000 לירו, ונסיעה בין דמשק לפרוורי הבירה תעלה 8,000 לירות.
האזרחים רוטנים על עליית מחירי הדלק, אבל לפחות מרוצים מכך שהמחיר לליטר סולר ירד בשלושת החודשים האחרונים מ- 18 אלף לירות לליטר סולר, “רק” ל- 10,000 לירות לליטר.
הסורים גם די מרוצים שהמשטר החדש אישר לייבא לסוריה רכבים משומשים שיוצרו בין השנים 2012-2024, חתך את כל הבירוקרטיה המושחתת וביטל את כל האגרות וההיטלים על יבוא רכב לסוריה, והשאיר רק אגרת יבוא אחת של 1,500 עד 3,000 דולר, בהתאם לשנת ייצור הרכב.
האישור לייבוא רכב משומש בלי העול הבירוקרטי שסיבך, עיכב וייקר את היבוא, גרם לצניחת מכירי הרכב בשוק הרכב הסורי, ולביטול מצבים אבסורדים שהיו במשטר אסד, ובהם שמחירי רכב משומש בן עשר שנים, היה יקר יותר מרכב חדש מתוצרת מקומית סורית, ואוסיף שהסורים לא ממש עמדו בתור כדי לקנות לדוגמה את הרכבים האיראנים שיוצרו בסוריה של אסד…
אז בימים אלה עסקי יבוא המכוניות המשומשות החלו לשגשג, ותוכלו לראות בסוריה החדשה מכוניות שלא נראו בסוריה בעבר, ואין הכוונה לרכבים שהגיעו מטורקיה לאזורים בצפון סוריה שבשליטת והשפעת צבאו של הסולטאן ארדואן, אלא למכוניות משומשות מתוצרת סינית, הודית וקוריאנית, שרבות מהן מיובאות מאיחוד האמירויות הערביות, שחלקן מובלות מהאמירויות לסוריה דרך הים, וחלקן דרך היבשה.
לסיום אוסיף שבעקבות הביקוש הלא צפוי אצל סוחרי הרכב באמירויות, לרכבים משומשים מיצרנים קוריאנים, סינים והודים, מחירם עלה ב- 25% עד 50%, אני תוהה אם נראה בקרוב גם את סוחרי הרכב המשומש הסעודים מנסים להשתתף בחגיגת הרכבים המשומשים בסוריה החדשה.
קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות