דיווחים לא מאושרים: התקלות ראשונה בין מטוסי קרב טורקיים ולמטוסי קרב ישראלים בשמי סוריה

 דיווחים לא מאושרים טוענים כי 13 מטוסי F-16 טורקיים יירטו אמש מטוסי קרב ישראלים ליד דמשק, ואמרו כי טורקיה מאיצה כעת את בניית בסיס אווירי בסוריה.

העיתון הטורקי Yeni Şafak אמר כי טורקיה תפיל מטוסי קרב ישראלים בסוריה אם הצבא הישראלי יספק תמיכה באש ליחידות ההגנה של העם הכורדי בצפון.

 

הדאגה הישראלית הגוברת לגבי טורקיה בסוריה: האם יפרוץ סכסוך?

למחרת נפילת בשאר אל-אסד, נטל הצבא הישראלי יוזמה והשמיד כמה מחסני נשק בסוריה, בנוסף לכבוש פסגות חדשות בחרמון שליד דמשק, מה שמשקף דאגה רבה ומעלה שאלות רבות.

עם הזמן החלו לצוץ סיבות לדאגה ישראלית, כאשר ה”ג’רוזלם פוסט” פרסם דו”ח חודש לאחר שאסד ברח מסוריה, תוך ציטוט הערכות של הוועדה לפיקוח על תקציב הביטחון ובניית כוח (שהיו”ר שלה הוא מר נאגל), שהזהירה מפני ברית אפשרית בין סוריה לטורקיה. הדו”ח ציין כי ברית זו עשויה להפוך לאיום גדול יותר מאיראן, והמליץ ​​על היערכות לעימות ישיר עם טורקיה, בהתחשב בעובדה שאנקרה מבקשת להחזיר את השפעתה כמו בתקופה העות’מאנית.

בתוך כך, “ישראל היום” דיווח כי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו קרא לפגישת חירום עם הקבינט הביטחוני כדי לדון בהשלכות של ההתערבות הטורקית בסוריה.

 

תמיכת ישראל בכוחות הדמוקרטיים הסורים

שבועיים לאחר נפילתו של אסד, תאגיד השידור הישראלי דיווח כי גורמים ישראלים החלו לתקשר עם הכוחות הדמוקרטיים הסורים, תוך שהם שוקלים לתמוך בכורדים “בדרכים לא צבאיות”. 

האזהרות הישראליות לארצות הברית מפני נטישת התמיכה בכוחות הדמוקרטיים הסורים נמשכו, שכן האנליסט הצבאי הישראלי עידו לוי קרא להמשך תמיכה אמריקאית כדי להבטיח שהשפעת היאת תחריר א-שאם באזור תהיה מוגבלת.

ב-10 בינואר 2025, אילהאם אחמד, ראש מחלקת החוץ של הממשל האוטונומי (הזרוע המנהלית של ה-SDF), הודיעה על נכונותה לשתף פעולה עם כל גורם שקורא לכוחות ארה”ב להישאר בסוריה, כולל ישראל.

 

החששות של טורקיה

נראה כי טורקיה מודאגת עמוקות ממהלכי ה-SDF לעבר ישראל, שכן היא הגבירה את התקיפות האוויריות שלה על עמדות SDF ליד מנביג’. גם הצבא הלאומי הסורי תגבר את כוחותיו באזור, בניסיון להסלים את המצב בשטח ולשבור את ההגנות הכורדיות.

אזור חיץ ישראלי בסוריה

ב-10 בינואר פורסם ב”ידיעות אחרונות” כי גורמים ישראלים מתכננים להקים אזור חיץ בעומק 15 קילומטרים בתוך שטח סוריה, במטרה למנוע ירי רקטות לעבר רמת הגולן. טורקיה ומדינות ערב נוספות ביקשו לדרוש מישראל לסגת משטח סוריה.

מקורות אישרו לאל-ג’זירה כי הממשל הסורי החדש ביקש מטורקיה להשתמש בערוצים דיפלומטיים כדי ללחוץ על ישראל לסגת, והציע שיתוף פעולה צבאי עם אנקרה כדי להגן על המרחב האווירי של סוריה. מצדו, נראה כי הצד הטורקי מתמודד בזהירות עם ההצעה הזו כדי להימנע מלהסלים את המצב.

קרדיט: ערביכ דפנס    קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות