טראמפ חוזר כשהמסך יורד על המעצמה של פוטין שהוגדר כ”לוזר של השנה”
טראמפ חוזר כשהמסך יורד על המעצמה של פוטין שהוגדר ע”י “פוליטיקו” כלוזר של השנה.
הבלוגר הפרו אוקראיני מייקל נייקי סיכם זאת בפשטות: כל המטרות שפוטין הציב בתחילת המלחמה – להיכנס לקייב ולהפיל את המשטר, לפרק את אוקראינה מנשקה, לאומיותה ולהכפיפה לרוסיה – כשלו.
לכן גם ב-2024, רוסיה השקיעה מאמצים כבירים במטרות הרבה יותר צנועות: לכבוש בסה”כ 4 מחוזות אוקראינים שאותם מיהרה לספח לשטחה עוד לפני שכבשה (מחוזות חרסון, דונצק, לוגנסק וזפורוז’יה) וגם למגר את צבא אוקראינה משטחה אליו פלש במחוז קורסק לראשונה מאז מלחה”ע ה-2.
והפלא ופלא – גם אף אחת ממטרות אלו לא הושגה ועד סוף 2024. רוסיה גם לא הצליחה לכבוש אף עיר משמעותית באוקראינה בדומה לכיבוש חרסון למשל ב-2022 ממנה גם נאלצה לסגת כעבור 8 חודשים. גם ניסיונה לפלוש לכיוון העיר חרקוב – כשל.
למעשה, צבא רוסיה שהתיימר להיות השני בעולם בעוצמתו, איבד את רוב הקרדיט שצבר במהלך השנים לאחר שלא הצליח להתמודד עם צבא אוקראינה הקטן והנחות ממנו אך הנלחם כיום, כשווה ערך ,אם לא טוב יותר, מהצבא הרוסי, וזה למרות המספר העצום של אבדות הרוסים שגם הוא מוערך כלפחות כפול מזה של צבא אוקראינה וסיוע אלפי חיילים צפון קוריאנים.
הגנרלים הכושלים של צבא רוסיה, מעבר להרג המוני של חייליהם, הצליחו לרוקן לפחות בחצי את מצבור האמל”ח – יתכן הגדול בעולם (הן הרוסי והן הסובייטי) – בדגש על משוריינים מהמאה הקודמת, מצבורי טילים ועוד (אמל”ח רב שנותר ברוסיה גם אינו ראוי ללחימה אלא רק לחלפים).
בחזית המלחמה, צבא רוסיה סובל מאבדן עצום של חיילים מקצועיים וממחסור חמור באמל”ח וכלים – במיוחד בתחום שינוע לוגיסטי ומשוריינים כמו גם, בטכנולוגיות, ובשורה התחתונה: הפך לצבא נחות וחלש יותר משהיה. לכך נוסף צי הים השחור האימתני הרוסי שנפגע וגורש מהים השחור – דבר שפגע משמעותית באחיזה הימית הרוסית באזור או ביכולתה להגן על נכסיה הצבאיים בים השחור מפני יריב הנחות ממנה משמעותית אך בעל יכולת מפתיעה להסב לה נזקים כבדים מכשב”מים (כלי שייט בלתי מאויישים) כולל הפלת מסוקים רוסיים.
לכך נוספת כלכלת מלחמה מקרטעת עקב מחסור חמור בכ”א במשק, צמיחה לא מספקת ואינפלציה גוברת. ריביות גבוהות ועיכובים בתקצוב פרוייקטים בטחוניים – מקשים על התעשיה הביטחונית הרוסית לעמוד בחוזים שחתמו ולספק את צרכי הצבא הרוסי, כמובן גם בהשפעת הסנקציות בהעדר יכולת רוסית לספק את צרכיה ללא הסתייעות ברכיבים זרים.
לכך נוסף גם חשש בנקים זרים – אפילו בסין, לעבוד עם רוסיה. אך את המסך היורד על המעצמה מסמל יותר מכל, חוסר יכולתה למנוע את האובדן של סוריה לאחר שרוסיה השקיעה בעשור האחרון מיליארדי דולרים ומאות חיילים הרוגים ופצועים לשימור שרידותו של משטר אסד.
לכן פוטין הוגדר ע”י כתב העת האמריקאי “פוליטיקו”, כלוזר של השנה ובמצב זה, בו מדינתו נחלשה צבאית, כלכלית, פוליטית ובזירה הבינ”ל, הוא מגיע לקו הסיום של תחילת המו”מ עם טראמפ, שמודע היטב למצבו המתואר לעיל.
קרדיט: ערוץ הטלגרם אנליזה ניוז קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות