רוסיה מתחילה בהנדסה לאחור על טנק M1A1 אברמס האמריקאי שנתפס באוקראינה

 חשבון טלגרם המשקיף הצבאי דיווח ב-26 בדצמבר 2024 כי טנק אמריקאי מסוג M1A1 אברמס, שנתפס במהלך פעולות צבאיות באוקראינה, הועבר למתקן אורלווגונזווד בניז’ני תגיל, רוסיה. המתקן, שהוא מפעל ייצור הטנקים הגדול במדינה, כבר מארח טנק גרמני Leopard 2A6, שנתפס בעבר מאותה מלחמה. שני הטנקים עוברים כעת ניתוח טכני מקיף על ידי מהנדסים רוסים.

מהנדסים רוסים מתמקדים בחקר השריון העשוי מחומרים מרוכבים של טנק אברמס, הידוע בעיצוב השכבתי שלו המספק הגנה גבוהה מפני טילים ופיצוצים. גם מערכות בקרת אש והדמיה תרמית מנותחות כדי להבין את מנגנוני העבודה והיתרונות הפוטנציאליים שלהן. מחקרים אלה מגיעים למרות העובדה שארצות הברית ביצעה שינויים בטנקים שנשלחו לאוקראינה, שכללו הסרת שריון אורניום מדולדל ושינמוך (שדרוג לאחור) של כמה מערכות אלקטרוניות ותקשורת.

מדיווחים עולה כי אוקראינה קיבלה 31 טנקים מסוג זה, כ-17 מהם הושמדו או ניזוקו במהלך הלחימה. הטנק הראשון שנתפס על ידי כוחות רוסים, ליד ברדיצ’י באפריל 2024, ניזוק קשות מפגיעות עוקבות של כטב”מ מתאבד מדגם Lancet וטיל מונחה. עם זאת, הוא היה מספיק חשוב כדי לנתח את מערכות ההגנה וההתקפיות שלו.

 

מנגד, חוקרים במקביל את הטנק Leopard 2A6, הכולל שריון מרווח, תותח 120 מ”מ ומערכות הדמיה תרמית מתקדמות. מנוע ה-MTU החזק מעניק לכלי מהירות נסיעה של עד 72 קמ”ש, עם טווח של עד 500 ק”מ.

המאמצים הרוסיים מתמקדים בלימוד ותכנון רכיבים של טנקים שנתפסו, והם מבקשים להתאים את התכונות השימושיות שלהם לעיצוב דגמים  מקומיים כגון T-72B3M, T-80BVM ו-T-90M, וכן בפיתוח טנק T-14 Armata.

מאמצים אלה כוללים הערכת עיצובי צריח, מערכות הגנה ושיפור הארגונומיה הפנימית של הצוות, יחד עם לימוד האפשרות לשלב מערכות, כגון הידנית המשמשת באברמס, בדגמים רוסיים עתידיים.

פעולות אלו מדגימות את החשיבות של הנדסה לאחור כחלק מהאסטרטגיה הרוסית לשיפור היכולות הצבאיות שלה על ידי מינוף טכנולוגיות מערביות.

תמונות של משאיות רנו נושאות טנקי אברמס מתמרון.

קרדיט: ערביכ דפנס    קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות