אף אחד לא יודע מה נשאר! מה יקרה לנשק הכימי בסוריה?

שגרירת ארה”ב באו”ם, לינדה תומס-גרינפילד, הדגישה את הצורך לאבטח את מאגרי הנשק הכימי שנותרו בסוריה ולהשמיד אותם בהתאם להתחייבויותיה על פי אמנת הנשק הכימי והחלטות מועצת הביטחון.

בנאומה במועצת הביטחון שלשום, הדגישה הבכירה האמריקאית את החשיבות של קבלת ערבויות בנוגע למחויבותה של סוריה לשתף פעולה עם הארגון לאיסור נשק כימי בהקשר זה.

עוזר שר החוץ של ארה”ב לבקרת נשק, הרתעה ויציבות, מלורי סטיוארט, הדגיש את חשיבותו של נושא זה, וציין כי כל המדינות בעולם שחתמו על הסכם הנשק הכימי צריכות להיות מודאגות בנושא הטיפול במאגרי הנשק הכימי הסורי.

 

היא הסבירה בראיון לרשת הטלוויזיה “אל-חורה” כי רוסיה מנסה לעקוב אחר כל הנחיות לגבי נשק כימי באזור, ועובדת עם הארגון לאיסור נשק כימי, בניסיון למנוע את התפשטות מאגרי הנשק שנותרו .

סטיוארט הוסיפה כי וושינגטון מקווה שהנשק המסוכן הזה לא ייפול לידיו של “כל צד שמתכוון להשתמש בהם”, והדבר מחייב את מדינות העולם לעקוב מקרוב ולעבוד על כך.

היא חשפה כי וושינגטון עושה מאמצים עם הארגון לאיסור נשק כימי כדי לאתר את המאגרים שנותרו בסוריה, וציינה כי “המצב בתוך סוריה מבלבל”.

סטיוארט ציינה כי לאחר הצטרפות דמשק לארגון ב-2013, הודיע ​​משטרו של בשאר אל-אסד על מאגרים גדולים של נשק כימי ואתרי הייצור שלהם, שהושמדו, כך לדברי הסורים, ב-2015.

היא ציינה כי יש חשש שמשטר אסד לא הכריז על כל המלאי האמיתי שלו, והוסיפה שרבות מהשאלות שהופנו לדמשק בתקופות קודמות בנוגע לנשק זה לא נענו.

היא קראה לכל הצדדים בסוריה לשתף פעולה על מנת להקל על עבודת הארגון להשמדת המאגרים שנותרו, כדי להיפטר מהאיום העולמי הזה.

סטיוארט לא הגיבה לחששות שתקיפות ישראליות על מחסני נשק סוריים ישפיעו לרעה על כל אחד ממאגרי הנשק הכימי הללו.

היא הדגישה כי וושינגטון מייחסת חשיבות רבה להשמדת מאגרי הנשק הכימי בסוריה.

בשנת 2022, ארגוני זכויות אדם הגישו לרשויות החקירה והתביעה בגרמניה, צרפת ושבדיה “ראיות נוספות” לשימוש של המשטר הסורי בנשק כימי בין השנים 2013 ל-2017.

הארגונים הלא-ממשלתיים, כלומר “המרכז הסורי לתקשורת וחופש הביטוי”, “הארכיון הסורי”, “יוזמת הצדק של החברה הפתוחה” ו”ארגון מגיני זכויות האזרח”, אמרו בזמנו בהצהרה משותפת כי באפריל 2017, “התרחשה המתקפה הטראגית על העיר חאן שייחון”, שבה השתמשה ממשלת סוריה בגז סארין, והרגה יותר מ-100 בני אדם, בהם 32 ילדים ו-23 נשים.

בשאר אל-אסד השתמש בנשק כימי יותר מפעם אחת נגד בני עמו. ארכיון

קרדיט: אלחורה    קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות