התקיפה באיראן: איך הגיעו כלי הטייס הישראלים למרחב האווירי של איראן?
ישראל פתחה בשבת במתקפה אווירית רחבת היקף על מטרות איראניות, בעוד שעיראק הודיעה על סגירת המרחב האווירי לתנועת כלי טיס במהלך התקיפה, מה שמעלה תהיות לגבי הדרכים שעברו כלי הטייס והטילים הישראלים.
מקורות ישראלים דיברו על השתתפותם של מטוסי קרב ומטוסי תדלוק בתקיפה על איראן, על אתרים צבאיים.
איראן אמרה כי מערכת ההגנה האווירית הצליחה להדוף התקפות ישראליות על מטרות צבאיות בטהראן, ח’וזסטן ואילם, והוסיפה כי יש “נזק מוגבל” בחלק מהמקומות.
קרדיט: משרד ההגנה הרוסי
כיצד הגיעו המטוסים לאיראן?
טייס ומומחה צבאי לשעבר, איסמעיל אבו איוב, סבור שמטוסי קרב ישראלים נכנסו למרחב האווירי האיראני דרך עיראק.
בשיחה עם רשת “אל-חורה” אמר, “המטוסים הישראלים הגיעו לגבולותיה המערביים של איראן דרך המרחב האווירי העיראקי (…) וכי המטוסים שתקפו ליד טהראן עברו מעל סוריה ועיראק”.
אבו איוב אישר כי “מטוסי הקרב ששימשו בתקיפה היו מצוידים במכלי דלק נוספים, ונעשה שימוש במטוסי תדלוק מכיוון שהמסלול בו נעשה שימוש בין תל אביב לטהראן הוא כאלף קילומטרים”.
הוא הדגיש כי מטוסים ישראלים “נכנסו למרחב האווירי האיראני, וישראל אומרת שהיא השתמשה בכ-100 כלי טייס בתקיפה”.
הוא ציין כי “השטח של איראן גדול, ויש צורך להגיע לעומק מסוים כדי לבצע תקיפות, כי לטילים כמו ראמפייג’ יש טווח של 250 קילומטרים בלבד, וזה לא מספיק כדי להגיע למטרה”.
הוא ציין כי “לישראל יש טילים בליסטיים, אך הצהיר שהיא השתמשה במטוסי קרב ובמטוסי תדלוק”.
גורם רשמי סעודי אמר ביום שבת לרויטרס כי המרחב האווירי של הממלכה לא נוצל במהלך התקיפות האוויריות של ישראל על איראן.
באותו עניין, גורם צבאי אמר לטלוויזיה הירדנית כי “אף מטוס צבאי לא הורשה לחצות את המרחב האווירי הירדני”.
“כללי משחק חדשים”
אבו איוב סבר שמה שקרה הוא “משחק חדש בין איראן לישראל (…) והאחרונה סבורה שהתקיפה השיגה את מטרותיה ושהיא החזירה את ההרתעה, ואיראן אמרה שאם התקיפה לא תכוון למטרות חיוניות, היא לא תגיב”.
האזור היה עד לאחרונה למצב של מתיחות לקראת התגובה הישראלית למתקפה ששיגרה איראן ב-1 באוקטובר, במהלכה שיגרה כ-200 טילים בליסטיים.
דובר צה”ל מסר בהצהרה כי הוא “תוקף כעת מטרות צבאיות באיראן , בתגובה לתקיפות המתמשכות של המשטר האיראני נגד מדינת ישראל בחודשים האחרונים”.
הוא הוסיף כי חיל האוויר השלים את התקפותיו באיראן והפציץ מתקני ייצור טילים וטילי קרקע-אוויר, וכי מטוסיו חזרו בשלום.
הוא המשיך, “אם המשטר האיראני יעשה את הטעות להתחיל בסבב חדש של הסלמה, נהיה מחויבים להגיב”.
גורם אמריקאי אמר כי היעדים אינם כוללים תשתית אנרגיה איראנית או מתקני גרעין.
נשיא ארה”ב ג’ו ביידן הזהיר כי וושינגטון לא תתמוך בשום תקיפה על אתרי גרעין איראניים, ואמר כי על ישראל להעדיף יעדים חלופיים לתקיפה ולא לפגוע בשדות נפט איראניים.
הרשויות האיראניות הזהירו שוב ושוב את ישראל מפני פתיחת כל מתקפה על המדינה.
סוכנות הידיעות החצי-רשמית תסנים, בצטטה מקורות יודעי דבר, דיווחה בשבת: “איראן שומרת לעצמה את הזכות להגיב לכל תוקפנות, ואין ספק שישראל תעמוד בפני תגובה מידתית לכל פעולה שהיא תבצע”.
סרטונים ברשתות החברתיות הראו מערכות הגנה אוויריות מתעמתות עם טילים ישראלים ליד טהראן.
סוכנות הידיעות “תסנים” מסרה כי בסיסי משמרות המהפכה האיראניים שהותקפו לא נפגעו.
עוד דיווחה הסוכנות כי איראן החליטה לחדש את הטיסות כרגיל החל מתשע בבוקר שעון מקומי, לאחר השעיה קצרה בעקבות התקיפות הישראליות.
עיראק השכנה הודיעה על פתיחה מחדש של המרחב האווירי לתנועת מטוסים, לאחר שהשעתה את הטיסות בכל שדות התעופה לזמן קצר במהלך התקיפה.
“לגרור את מדינות המפרץ”
האלוף והמומחה הצבאי, מר אל-ג’עברי, מצדו הזהיר כי מה שקורה בין איראן לישראל הוא “רק תקיפות מבניות שנועדו לגרור את מדינות המפרץ הערביות לקרבות שאין להן צורך בהן, בנוסף למדינות הלכודות בין ישראל לאיראן, כמו עיראק וסוריה”.
ערב הסעודית, האמירויות, קטאר, כווית, עומאן, ירדן ועיראק גינו את התקיפות הישראליות באיראן וקראו בהצהרות נפרדות להרגעה, לא להרחיב את היקף הסכסוך ולהפחית את ההסלמה.
קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות