למה אסור למכור בשום פנים ואופן את טנקי המרכבה שנותרו לנו

למה אסור למכור בשום פנים ואופן את טנקי המרכבה שנותרו לנו לאוקראינה, חמש תגובות לטיעוני מערכת הביטחון :

 

1.תם עידן הטנק

 זאת לא הפעם הראשונה שבה נשמע הטיעון אך עדיין בכל מערכה שראינו בעשרות השנים האחרונות הטנקים פעלו והוכיחו שלמרות הכל אין תחליף לטנק.

כולנו ראינו את ההסתבכות של כוחותינו בפאתי ג’נין. זאת הדגמה כמעט בזמן אמת לכך שאין תחליף ליכולות שריון בסיטואציות קרביות מלאות. לא מסוקי קרב ולא מל”טים מסוגלים להעניק את המיגון וכוח האש יחד עם רצף משך פעילות קרבית בשטח.

המלחמה באוקראינה הדגימה מצד אחד את מגבלות הטנק אל מול נשק הנ”ט המודרני אך במקביל היא שימרה את מעמדו ( משני הצדדים הלוחמים) ככלי מערכה מרכזי שאין לו תחליף. דבר לא יכול לשאת חימוש כבד לצורך פגיעה במטרות בטווחים בינוניים או חיפוי על כוחות מסתערים , לתמרן לאורך קילומטרים בכל תוואי להבקיע את מערכי האויב ביום ובלילה כמו הטנק. העובדה שגם הרוסים וגם אוקראינה (נתמכת המערב) עושים כל מאמץ  להשיג עוד ועוד טנקים היא כנראה הסיבה לכתיבת המאמר הזה.

בכל מציאות של מערכה רב זירתית חלילה הטנקים יהוו את חוד- החנית של ישראל. וגם אם הטנקים שמערכת הביטחון שוקלת למכור לאוקראינה הם ישנים יחסית וממוגנים פחות מן הטנקים החדישים של צהל (ואגב במאמץ מסוים,  ניתן היה למגן גם אותם במערכת מעיל רוח ולהשמיש אותם כטנקים מובילים בדיוק כפי שמציידת ישראל טנקים ונגמשים של מדינות זרות במערכת הזאת. ( נקראת בחו”ל “טרופי” ).

להחליף אותם בחזיתות אחרות , אגב בעבר בכל מערכה נרחבת כנגד הפלסטינים עשה צה”ל שימוש בטנקים ובנגמשים. כך , הטנקים המתקדמים יוכלו לפעול בעזה ובלבנון בזמן שהטנקים הישנים יותר יפעלו באיו”ש. ישראל מדברת כבר תקופה ארוכה על היתכנות של מלחמה אזורית רב זירתית. בכל מצב שבו תתפתח מערכה כזו צהל יזדקק לכל ארסנל כלי הנשק שלו וישראל תזדקק למאמץ לאומי יוצא מן הכלל, מלחמה רב זירתית יכולה לכלול את לבנון סוריה תימן עזה החזית הפנימית של ערביי ישראל ואיוש וזה מבלי לקחת בחשבון אפשרות למעגל שני של מדינות ערביות שהתרבות הבסיסית והתפיסה הדתית שלהם עויינת  את הישות הציונית במרחב כמו מצרים ירדן וטורקיה.

צה"ל נפרד מטנק מרכבה סימן 2 באימון אחרון

קרדיט לתמונה מרכבה 2 – דובר צה”ל

 

2.מדובר בטנקים בלתי שמישים שיועדו לגריטה וגם ככה אין לישראל צוותים מתאימים.

לא נכון. המערכה באוקראינה הוכיחה כיצד התגייסות עממית ולאומית מסוגלת לכל אתגר. האוקראינים קיבלו מן המערב תפזורת אמלח בלתי אפשרית שמעולם לא נתקלו בה קודם לכן ולמדו להשמיש ולהפעיל אותה ביעילות.  מכלי נשק קלים דרך אמצעי נט ונמ נישאי כתף ועד רקמ וטנקים.

ישראל היא היצרנית והמשתמשת הבלעדית של המרכבה היא יכולה בקלות להשמיש את טנקי המרכבה הישנים מדגם 2 ו3 ולהכשיר צוותים . אגב, הטנקים המדוברים לא ישנים כלל במונחי שריון טנקי המרכבה 3 הם צעירים יותר מטנקי הלאופרד שמופעלים כעת בשדות הקרב של זפורזיה באוקראינה וטנקי מרכבה 2 פעלו בהצלחה בצהל של אמצע שנות התשעים. הכלים יושבים באיפסון יבש כך שלכאורה בהכשרה מכאנית לא מסובכת מדי ניתן להפעיל אותם . בכל זאת כמות בלתי מבוטלת של טנקים מצוינים שיתרמו לכל מאמץ צבאי של ישראל וצבאה המצטמק.

השריונרים שהפעילו טנקי מרכבה 3 בממוצע הם בני 45 – 50 והמרכיבסטים של ה2 הם בני 50-60. כל אלה יכולים להדריך היטב את הדור הצעיר וחלקם יכולים בשעת הדחק של מלחמה רב זירתית להתגייס בעצמם.

Merkava-Tanks-Wikipedia-02.jpg

קרדיט לתמונות: ויקיפדיה

  1. יש מספיק טנקים וישראל תייצר חדשים על חשבון הישנים או תקנה טנקים אם תצטרך.

מספר הטנקים של צהל הולך ומצטמצם . ממצב שבו היו לנו בשנות התשעים אלפים למצב בו יש כיום פחות מאלף. מעת לעת מתפרסמות ידיעות על גריטה של כמויות טנקים גדולות . המציאות האיזורית והעולמית היא כזו  שבה אין לישראל כעת את הפריבליגיה להיפרד מכמות כזאת של רק”מ.

הטענה לפיה תייצר ישראל טנקים חדשים על חשבון הישנים אינה לוקחת בחשבון את קצב הייצור שגם כאשר הוא נמצא בשיאו לא יוכל למלא את החוסר גם במשך שנים, במשך תקופה ארוכה  זו ישראל תיוותר ללא הכלים החדשים שטרם הגיעו וכמובן גם ללא הכלים הישנים שכבר נמכרו. גם מכיוון שהאיומים עליה לא מצטמצמים על פי מערכת הביטחון אלא דווקא מתרבים וגדלים וכך גם כמות הזירות. וגם מכיוון שהמערב שצבאותיו הצטמצמו משמעותית בשלושים השנים האחרונות  פשוט אין טנקים לתת. ארה”ב ונאטו גרדו מפה ומשם טנקים ונגמשים לטובת אוקראינה ולאחר מסע מגבית נרחב הצליחו לגייס כמה מאות טנקי ליאופרד גרמניים וספרדיים, צלנגר בריטיים וamx צרפתיים. בנוסף להקצאת נגמשי בראדלי אמריקניים.

אך בזה תם המצאי. בעולם המערבי ( בניגוד למזרחי- ערבי) פשוט אין יותר טנקים ואגב גם חימוש קונבנציונלי חסר מאוד עד כדי כך שידרשו שנים לארה”ב למלא את מחסניה מחדש ולחזור לתקינה הנדרשת והיא מרוקנת את כל מחסני החירום שלה ברחבי העולם לטובת המערכה הזו כולל ישראל ממנה כבר נלקחו מאות אלפי פגזים ותחמושת . ואת מה שיש מפנים לאוקראינה ויפנו לטיוואן אל מול האיום הסיני ההולך וגובר בפלישה.

קרדיט: דובר צה”ל

 

  1. ישראל מוכרת כמות טנקים זניחה למדינה אירופית נייטרלית ואין לכך השלכות על ביטחונה הלאומי

הטנקים מיועדים לאוקראינה, כלומר לראשונה ישראל זנחה ( ככל הנראה תחת לחץ אמריקני גובר) את מדיניות אי ההתערבות שלה בסכסוך בין המעצמות ושולחת נשק התקפי לאוקראינה. גם אילו יצויין שהטנקים נמכרים למדינה אחרת זוהי ככל הנראה עיסקה סיבובית שתכליתה אחת. עצם הלהיטות האמריקנית לקנות את הטנקים הללו צריכה להדליק כאן את כל האורות האדומים. מדובר בכמות ענקית . מחצית מהטנקים שהמערב כולו הצליח לספק לאוקראינה.  בנוסף לכל מה שציינתי, עלול להיות גם נזק תודעתי או עקיף בהגעת הטנקים הללו למדינות עוינות כמו איראן שחלק מהסכמי שיתוף הפעולה שלה עם רוסיה קשורים בהעברת פרטי אמלח שלל מן המערב אליה לצורכי לימוד ומחקר. אמנם מן הסתם לא ימצאו בטנקים אמצעים טכנולוגים מסווגים אך עצם העובדה כי בידי טהרן יהיו טנקי מרכבה 2 או 3 היא מדאיגה. האיראנים בוודאי ילמדו את מבנה הטנק מבפנים ומבחוץ וישתמשו בידע האינטימי  הזה בכל מבצע מיוחד או מערכה כנגד ישראל בעתיד.

נכנס לחטיבה 7, מרכבה סימן 4. צילום: דובר צה"ל

קרדיט: דובר צה”ל

 

5.בעת הזו שבה מתפרסמות ידיעות  אודות מוכנות ואיום על תקיפה ישראלית בשל הגעת איראן לסף הגרעיני, התכוננות נרחבת של חיזבאללה בלבנון, חמאס בעזה , צבא סוריה.

למלחמה רב זירתית חימוש מצרי בטילי סקאד המכוונים לישראל, תדרוך של ראש הממשלה נתניהו אודות הכנות צהל ללחימה בערביי ישראל, חיכוך הולם ומתעצם עם הטרור הפלסטיני בערי הגדה וצפון השומרון על מערכת הביטחון וצהל בפרט להכין את כל כוחותיו ועוצמתו ליום פקודה. מלחמה איזורית נרחבת העומדת בפתח מול מציאות איזורית וגלובלית בלתי יציבה היא פשוט לא הזמן להזדכות על חלקים ניכרים מצי הטנקים שלנו.

קרדיט: יאיר אנסבכר – אנליסט מקבוצת נציב   קרדיט לתמונות: דובר צה”ל