מבזקי חדשות מהעולם ליום 17-6-2023. מתעדכן
*- מאוזולאום רומי בן 1,700 שנה, השמור ביותר שהתגלה עד כה בבריטניה, נחשף ברחוב סאות’וורק שבגדה הדרומית של נהר התמזה בלונדון. באתר נמצאו קירות והרצפה המקורית, כולל שני פסיפסים. החברה שמקימה באתר מתחם עסקים ומגורים הודיעה כי היא תשלב את התגלית ההיסטורית בפרויקט המודרני.
*- דיווח: האיחוד האירופי בוחן סנקציות נגד ראש ממשלת קוסובו, אלבין קורטי, מאחר “שאין לו רצון פוליטי לנקוט בצעדים הנדרשים” להרגעת המתיחות עם הסרבים בצפון קוסובו. בין השאר, נשקל שלא להזמין נציגי ממשל לאירועים בדרג גבוה ולביקורים, ואף להשהות העברת מימון מהאיחוד.
*- ראש ממשלת רומניה ומנהיג המפלגה הלאומית הליברלית, ניקולאיה צ’וקה, התפטר היום מתפקידו כדי לאפשר את יישום הרוטציה עם מרצ’ל צ’ולאק, יו”ר הפרלמנט ומנהיג הסוציאל-דמוקרטים, כחלק מההסכם הקואליציוני מנובמבר 2021. צ’וקה היה אמור להתפטר ב-26 במאי, אולם דחה את ההתפטרות כדי לטפל בשביתת מורים שהסתיימה היום.
*- סופו של ה”יונבומבר”: טד קצ’ינסקי (81), שגרם למותם של שלושה בני אדם ולפציעתם של יותר מעשרים אחרי ששלח 16 חבילות ממולכדות במשך כשני עשורים עד שנעצר באפריל 1996 ונידון לשמונה מאסרי עולם ללא חנינה, התגלה כשהוא ללא רוח חיים בתא שלו במתקן הכליאה הרפואי בקרוליינה הצפונית.
*- 16 קרנפים מזן רחב-שפה דרומי שוחררו לפארק הלאומי גרמבה שברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, 16 שנה אחרי שציידים הרגו את אחרון הקרנפים בשמורה, אחת הוותיקות באפריקה. מדובר בזן שמוגדר “קרוב לסכנת איום” ומספרם של הקרנפים ירד בשנים מ-21 אלף ל-15 אלף בגלל ציד גובר.
הקרנפים הובאו משמורה פרטית בדרום אפריקה במאמץ משותף של ארגון שימור קונגולזי, הארגון הבלתי ממשלתי של פארקים אפריקאיים וחברת הכרייה הקנדית באריק גולד. “זו עדות למחויבות של ארצנו לשימור הגיוון הביולוגי”, אמר מילאן נגנגאי איב, מנכ”ל המכון הקונגולזי לשימור הטבע. “זהו צעד חשוב בקידום התרומה שלנו לשימור של הקרנפים באפריקה”.
*- דוח תקופתי חדש שהוגש למועצת הביטחון של האו”ם מציין כי המתיחויות בצמרת הטאליבן באפגניסטן מעמיקות, וחושף כי שר הפנים ומנהיג רשת חקאני, סראג’ א-דין חקאני, פועל כדי להדיח את המנהיג הנוכחי, הייבת אללה אח’ונדזאדה, ולמנות במקומו את שר ההגנה, מולא מוחמד יעקוב, בנו של מייסד התנועה, המולא מוחמד עומר.
הדוח התקופתי מתאר את מאבקי הכוח בין קבוצת קנדהאר, שכוללת אנשי דת נאמנים לאח’ונדזאדה, לבין פלג קאבול של חברי רשת חקאני, המולא יעקוב וראש המודיעין עבדול חאק ואסיק. המחלוקות נוגעות לחלוקת תפקידים, אך גם לקשר עם הקהילה הבינלאומית ולמתן החסות לבכירים באל-קאעדה.
בפברואר, נשא חקאני, שמשמש סגן מנהיג הטאליבן, נאום תקיף נגד אח’ונדזאדה, על אף שלא התייחס אליו בשמו. לפי הדוח, יועציו של המנהיג המליצו לו להתייחס לביקורת, אבל הוא רצה להדיח את חקאני ומקורביו, כולל יעקוב, אם כי המהלך לא יצא לפועל.
בינתיים, אח’ונדזאדה תגבר את האבטחה סביבו וסילק מאבטחים ששייכים למשרד הפנים ולשירות המודיעין. מחשש לביטחונו האישי, כך לפי הדוח, הוא אף הציב תחת אחריותו יחידות מתאבדים שהיו אמורות לעסוק בלחימה בדאע”ש וכעת מסייעות להגנה עליו.
הדוח חשף כי חקאני “מנסה לערער את הלגיטימיות הדתית” של אח’ונדזאדה כדי שאנשי הדת יקבעו שהוא לא כשיר לתפקיד וכך ניתן יהיה למנות את מולא יעקוב. במקביל, הדוח ציין כי יש חוסר ודאות לגבי מצב בריאותו של המנהיג העליון, שכבר חלה פעמיים בקורונה וסובל ממחלת כליות, וכי “בכירים בטאליבן ממתינים שבריאותו הלקויה תוביל לירושה טבעית”.
הדוח סיכם כי “על אף שההתנגדות הפכה לרצינית יותר ולפומבית יותר, תפקיד האמיר הוא מכריע ויש לציית לו”. “הטאליבן ממשיכים לתת עדיפות לאחדות”, נאמר במסמך. “האפשרות שהיבת’ אללה לא יוכל לשמור על אחדות בטווח הבינוני נותרה, וזה מספק את התנאים לירושה כפויה בטווח הארוך”.
*- שר המשפטים הברזילאי, פלביו דינו, הבהיר לשופט העליון היהודי, לואיס פוקס, כי חבר הפינק פלויד לשעבר, רוג’ר ווטרס, ייעצר אם הוא ילבש מדים נאציים במהלך הופעותיו במדינה בהמשך השנה – כך דיווח היומון גלובו. ארגונים יהודיים בברזיל ביקשו לאסור את כניסתו של ווטרס למדינה ודרשו לפעול נגדו אם ילבש מדים בסגנון נאצי כפי שעשה בגרמניה לאחרונה, שם נפתחה נגדו חקירה.
*- מטוסי טייפון של חיל האוויר הבריטי ומטוסי גריפן של חיל האוויר השבדי הוזנקו לעבר שני מפציצי טו-22 ושני מטוסי סוחוי-30 רוסיים שטסו קרוב למרחב האווירי של נאט”ו מעל הים הבלטי, מדובר בהזנקה השלישית של משימת השיטור האווירית של נאט”ו באזור הבלטי בתוך 48 שעות.
*- שגרירת ארה”ב בנאט”ו, ג’וליאן סמית, הבהירה כי אוקראינה לא צפויה לקבל הזמנה רשמית להצטרפות לברית במהלך פסגת המנהיגים בווילנה בחודש הבא, וזאת בשל התמשכות המלחמה. היא הוסיפה בשיחה עם הפוליטיקו האירופי כי “אנחנו רוצים לאותת לנשיא זלנסקי שאנחנו דואגים מאד לגבי יחסים ארוכי טווח עם אוקראינה ומחפשים דרכים להכיר במה שהשיגו ושהתמיכה שלנו בהם לא תיעלם”.
*- חמישה עובדים נהרגו בפיצוץ במפעל MKE לייצור רקטות וחומרי נפץ באנקרה, אחד המפעלים המרכזיים של התעשייה הביטחונית הטורקית. הרשויות פתחו בחקירה, כאשר מושל אנקרה, ואסיפ שאהין, מסר כי מהממצאים הראשוניים עולה כי “תגובה כימית” באגף להכנת רכיבי דינמיט היא שעוררה את הפיצוץ הקטלני.
*- נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, חתם על חנינה לסופיה סאפגה, הצעירה הרוסייה שנעצרה עם בן זוגה, העיתונאי מתנגד המשטר רומן פרוטסביץ’, כאשר מטוס ריינאייר שעליו הם היו אולץ לנחות במינסק במאי 2021. סאפגה נידונה לשש שנות מאסר והרשויות מסרו כי לוקשנקו גילה “הבנה הורית” אחרי שהוריה של סאפגה ביקשו ממנו לרחם עליה וכי הוא נתן לה “הזדמנות ייחודית להתחיל חיים חדשים”. פרוטסביץ’ עצמו מרצה שמונה שנות מאסר.
*- יו”ר ומנכ”ל רשת CNN, כריס ליכט, עוזב את הרשת אחרי כשנה בלבד בתפקיד עם שורה של שערוריות, האחרונה שבהן הריאיון עם הנשיא לשעבר טראמפ שניצל את הבמה כדי להפיץ שקרים ותיאוריות קונספירציה.
קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט עולמי